Με την παιγνιώδη ονομασία KeKeÇa, που προέρχεται από το τουρκικό «Kendin Kendini Çal» και σημαίνει «παίζω με τον εαυτό μου», μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών από την Τουρκία που δραστηριοποιείται στην τέχνη του body music, έρχονται στην Αθήνα ως προσκεκλημένοι του PLAYGROUND for the arts, για να πραγματοποιήσουν ένα διήμερο σεμινάριο που χωρίζεται σε δύο ενότητες. Το πρώτο μέρος με τίτλο «KeKeÇa BASICS» πραγματοποιείται το Σάββατο 9 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο με τίτλο «SOUNDPAINTING» την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016, στο PLAYGROUND for the arts, στο Βοτανικό.

KeKeÇa BASICS

Η διαδικασία «παίζω τον εαυτό μου» (Kendin Kendini Çal, στα Τούρκικα) στο πλαίσιο της σχέσης του «εαυτού» με το «σώμα», δείχνει να είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης και ευαισθητοποίησης του εαυτού και πέραν αυτού, μέσω ρυθμού-μουσικής- κίνησης-γλώσσας. Το body percussion, η μουσική του σώματος, ο χορός προκύπτουν όταν έχουμε επίγνωση της «κίνησης που δημιουργεί ήχο» και όταν έχουμε την ικανότητα να αφεθούμε στη βαρύτητα. Το εργαστήριο θα προσφέρει πολλά παιχνίδια και ασκήσεις με βάση αυτή την αντίληψη, και θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν τους χώρους του ρυθμού και της κίνησης μέσω των Usûl’s = μοναδικά ρυθμικά μοτίβα της Οθωμανικής Κλασικής Μουσικής.

SOUNDPAINTING

Το soundpainting είναι μια νοηματική γλώσσα για τις παραστατικές τέχνες. Χρησιμοποιείται στη μουσική, στο χορό και στο θέατρο (ή σε μεικτές ομάδες αυτών) με στόχο να δημιουργήσει ζωντανή σύνθεση, αυτοσχεδιασμό ή/ και να δομήσει ένα κομμάτι πρόβας. Ο “Soundpainter” διευθύνει την ομάδα με χειρονομίες και σύμβολα. Αυτό το εργαστήριο βασίζεται σε Soundpainting για μουσική και Body Percussion.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Οι KeKeÇa ιδρύθηκαν το 2002 από τον Tugay Basar και τον Timucin Gürer.  Πρόκειται για δύο εξαιρετικούς μουσικούς από την Τουρκία και ένα από τα πρώτα και διασημότερα γκρούπ body music με ιδιαίτερα βαθιά και ουσιαστική αίσθηση πάνω στην μουσική και την μουσικότητα και πως αυτή συνδέεται με το σώμα. Το 2008 συμπεριλαμβάνουν στην ομάδα τους την Ayşe Akarsu και τον Gökçe Gürçay και δημιουργούν  μαζί τους παραστάσεις και  εργαστήρια για διαφορετικές ομάδες και ηλικίες, σεμινάρια εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, καθώς και για ευπαθείς  ομάδες  και άτομα με ειδικές ανάγκες, αναπτύσσοντας  διεθνείς συνεργασίες σε σχέση με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Είναι μέλη του International Body Music Festival και διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το 5ο IBMF στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο 2012.