Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.

Ειδικά για τα εγκαίνια της Έκθεσης, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, στις 20:00, ο χορογράφος και σκηνοθέτης Πέτρος Γάλλιας υπογράφει το δρώμενο «Ηρακλής», σε ερμηνεία της Χριστίνας Κουλουμπή, με τη συνοδεία του βιολοντσέλου του Μιχαήλ Πορφύρη και σε κείμενα από τον "Ηρακλής Μαινόμενο" του Ευριπίδη.

Η Χριστίνα Κουλουμπή είναι ηθοποιός , σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ζωγράφος. Παρουσιάζει στην Έκθεσή της «Ηρακλής – Υπερβατική πορεία» ακουαρέλες, σκίτσα και μελέτες της που έχουν γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας της ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο ανέβασμα των «Άθλων του Ηρακλή» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Παράλληλα,  η ίδια η έκθεση ως αυτόνομο καλλιτεχνικό γεγονός, συνδέεται και προαναγγέλλει με το δικό της πρωτότυπο τρόπο τη νέα παράσταση "Οι άθλοι του Ηρακλή" που θα παρουσιάζεται από το Νοέμβριο 2016 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία της Κ. Ρουγγέρη και Σκηνικά-Κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή.

Τα έργα της Έκθεσης είναι αποτέλεσμα ενός δημιουργικού κύκλου δεκαετούς ενασχόλησεις της Χριστίνας Κουλουμπή με τη μυθολογία του Ηρακλή, τον πυρήνα της, τις προεκτάσεις της, αλλά και τις ποικίλες αναγνώσεις της έτσι όπως η ίδια τις εξέλαβε μέσα από τη συνεχή τριβή με τη μυθολογική αφήγηση .

Οι μελέτες και οι δοκιμές χρόνων για την ενδυματολογική και σκηνογραφική προσέγγιση των παραστάσεων της Κάρμεν Ρουγγέρη αποκρυσταλλώθηκαν στην αυτόνομη συλλογή , η οποία θα εκτεθεί στο ΙΜΚ,  όπου και αντανακλάται η ζωντάνια της θεατρικής απόδοσης των έργων για παιδιά, εντρυφώντας παράλληλα και στα «ενήλικα» μεγέθη της Ύβρις, του Άθλου και της Κάθαρσης.

Η απλότητα, η «καθαρότητα», η διαφάνεια της ακουαρέλας - σήμα κατατεθέν της Χριστίνας - προσδίδει φωτεινότητα και διαύγεια στην πολύπλοκη μυθολογία. Πρόκειται για μια καθαρή, εικαστική προσέγγιση στην οποία δεν απλοποιούνται οι αντιφάσεις του μυθολογικού ήρωα αλλά φωτίζονται έτσι ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν το παιδικό και νεανικό  φαντασιακό.

Το επίπονο έργο του συγκερασμού του ενήλικου δυναμικού με την ανθρώπινη  ανάγκη για απλότητα και φωτεινά νοήματα είναι εγγεγραμμένο στη καλλιτεχνική και πνευματική διαδρομή της Χριστίνας Κουλουμπή, που με τη συλλογή της αυτή προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει και αυτήν την καλλιτεχνική της πλευρά  άλλα και τη μεθοδολογία της πίσω από αυτήν.

Σχετικές ειδήσεις
Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
12.01.2017 12:57
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta και τη διοργάνωση Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον»- στην Πλατεία Κάστρου της Πάφου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.
Μιχάλης Κακογιάννης. Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.10.2016 16:43
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την GRUPPO GEMELLO και τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης . Κοιτάζοντας το Μέλλον», μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.
Ψηφιδωτή Οδύσσεια: έκθεση σύγχρονου ψηφιδωτού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.08.2016 12:22
Μια έκθεση που ξεκίνησε από το Λονδίνο και εξελίχτηκε σε ένα Ελληνο-Βρετανικό φεστιβάλ ψηφιδωτού έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να μας δείξει πώς αυτή η τόσο παλιά τέχνη εξελίσσεται για να συναντήσει την εποχή της.
One Thing A Day: έκθεση της Χριστίνας Δάρρα στη Gallery Genesis
26.05.2016 14:10
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση της Χριστίνας Δάρρα, με τίτλο “One Thing A Day”.
Γράψε μου τα όνειρά σου: έκθεση της Μαρίνας Προβατίδου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.03.2016 17:23
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την ατομική έκθεση της εικαστικής καλλιτέχνιδας Μαρίνας Προβατίδου, "Γράψε μου τα Όνειρά σου" σε επιμέλεια Λήδας Καζαντζάκη.