Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Βραβείο ADI Culture Award 2016 για την έκθεση Adhocracy της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Βραβείο ADI Culture Award 2016 για την έκθεση Adhocracy της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Η έκθεση Adhocracy που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την προηγούμενη σαιζόν (29 Απριλίου – 4 Ιουλίου 2015) βραβεύτηκε στην Ισπανία με το ADI Culture Award 2016. Το βραβείο αυτό, που δίνεται για πρώτη φορά, αποτελεί επιβράβευση όχι μόνο της ίδιας της έκθεσης, αλλά και της ανοιχτής αυτής διαδικασίας στο σύνολό της.

Σχετικά με το βραβείο: Σκοπός του ADI Culture Award είναι να ενθαρρύνει τη δημόσια αναγνώριση εκείνων των πρότζεκτ, στα πεδία του design και του πολιτισμού, που βοηθούν στην προώθηση και τον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού προϊόντων, κοινωνικά και εννοιολογικά, ή των πρότζεκτ που είναι χρήσιμα στην παροχή κινήτρων για διάλογο, ανταλλαγή ιδεών και δραστηριότητες σε αυτό τον τομέα.

Από το 1961, το ADI-FAD βραβεύει τα καλύτερα προϊόντα με τα Delta Awards, ενώ από το 1976 απονέμει τα ADI Medals στα καλύτερα πρότζεκτ αποφοίτων, στο πεδίο του βιομηχανικού σχεδιασμού. Το 2016 είναι η πρώτη χρονιά που απονέμονται τα ADI Culture Awards. Το ADI-FAD είναι τμήμα του FAD (Fostering Arts and Design, Προώθηση Τεχνών και Design), ενός ιδιωτικού, ανεξάρτητου και μη-κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει σκοπό την προώθηση του design και της αρχιτεκτονικής στην πολιτιστική και οικονομική ζωή μιας χώρας.

Η έκθεση Adhocracy της Αθήνας αποτελεί τη συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε στην 1η Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης το 2012, με την επιμέλεια του Joseph Grima και των βοηθών επιμελητών Ethel Baraona Pohl, Elian Stefa και Pelin Tan. Η Adhocracy έχει παρουσιαστεί επίσης στη Νέα Υόρκη (New Museum, 2013) και στο Λονδίνο (LimeWharf, 2013). Για την αθηναϊκή εκδοχή του Adhocracy συνεργάστηκε ως συν-επιμελητής ο Πάνος Δραγώνας και η έκθεση εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή πολυάριθμων Ελλήνων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, όπως είναι η Μαρία Παπαδημητρίου , η Βαλεντίνα Κάργα και η πλατφόρμα FabAthens που επιμελείται ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διενεργήθηκαν δύο Hackathons με θέμα το Urban Design Fiction, έλαβε χώρα ένα συνέδριο για την «κατασκευή αντικειμένων / δημιουργία των κοινών» και εκδόθηκε το Athens Adhocracy Reader το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν εδώ: http://adhocracy.athens.sgt.gr/publications/athens-book/.

Το πνεύμα της ίδιας της Adhocracy είναι μια πρόσκληση για δράση με στόχο να αλλάξουμε το σύστημα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουμε τα πράγματα. Αυτή η έκθεση, αγκαλιάζοντας το design ανοιχτού κώδικα, και ιδιαίτερα δίνοντας έμφαση στην ιδέα των κοινών αγαθών αναφορικά με τις παραγωγικές διαδικασίες, έχει μια μεγάλη πρόκληση: να είναι συνεπής στο σύνολό της. Όλα τα μέλη της ομάδας της Adhocracy, αποφάσισαν να δώσουν στην έκθεση έναν εν εξελίξει χαρακτήρα. Στη νέα και αναθεωρημένη εκδοχή της Adhocracy της Αθήνας, εστίασαν στην πράξη της κοινοποίησης ως κοινωνικού στοιχείου που επιτρέπει τη δημιουργία δικτύων και κοινοτήτων βασισμένων στην ανταλλαγή γνώσεων και πόρων. Γι’ αυτό, η ομάδα της Adhocracy χρησιμοποίησε μια άδεια Creative Commons 4.0 (CC BY 4.0) για ολόκληρη την έκθεση: για τις επιλογές των επιμελητών, για τα έργα (που έπρεπε να είναι ανοιχτού κώδικα), για το σχεδιασμό της έκθεσης και για τη γραφιστική της ταυτότητα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση
Χρήστος Ι. Καρράς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: dpr-barcelona (Ethel Baraona Pohl, César Reyes Nájera) και Pelin Tan

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Πάνος Δραγώνας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Κωνσταντίνα Σουλιώτη

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Πάνος Δραγώνας και Βαρβάρα Χριστοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ: έκθεση του Συνδέσμου Υποτροφών του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
04.11.2016 13:30
Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε ένα χώρο όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή; Για 3η φορά -μετά το 2001 και το 2008-, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Υγεία, μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», μια εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας.
Έκθεση Νέων Εικαστικών 65+ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
25.05.2016 16:43
Τρία χρόνια με πολλές κατασκευές, συζητήσεις και αναζητήσεις στα 2D και 3D εικαστικά εργαστήρια για άτομα άνω των 65 ετών, καταλήγουν σε μία έκθεση με έργα από τους συμμετέχοντες Νέους εικαστικούς.
Polysomnogarden, της Μαρίνας Γιώτη στη Στέγη
20.05.2016 15:41
Το Polysomnogarden της εικαστικού Μαρίνας Γιώτη, που παρουσιάζεται από 19 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2016 πίσω από το κτίριο της Στέγης (Ευρυδάμαντος και Γαλαξία) στο πλαίσιο του Ύπνος Project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, είναι μια οπτικοακουστική εγκατάσταση μεικτών μέσων με θέμα την αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής του ύπνου με χρήση ιατρικών δεδομένων εργαστηρίου μελέτης ύπνου (πολυ-υπνογραφίας/ polysomnography) σε πραγματικό χρόνο.
Ύπνος project: Ηχητικός περίπατος και εγκατάσταση στο Α' Κοιμητήριο
20.05.2016 11:49
Οι δράσεις του Ύπνος Project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται από τις 28 Μαΐου έως τις 19 Ιουνίου με έναν ηχητικό περίπατο και μια ηχητική εγκατάσταση στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.
ΕΒΓΕ 2016: Η τελετή απονομής στη Στέγη
06.04.2016 15:09
Την Πέμπτη 14 Απριλίου, στις 7:30 μ.μ., η κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών υποδέχεται τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής γραφιστικής, του branding, του σχεδιασμού ψηφιακών μέσων και της εικονογράφησης, για τη μεγάλη βραδιά της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας.