Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ολυμπιόνικους Ύμνους του Πινδάρου μέσα από το βιβλίο του ποιητή Νίκου Σταμάτη «Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας – Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης», που συνδιοργανώνουν η Ηρώ Νικολακέα, ο Ανδρέας Τσολοδήμος, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Οργάνωση Πλέον, θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016.

 

Οι Ολυμπιόνικοι του Πινδάρου είναι ένα ποιητικό έργο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αναδεικνύει το μοναδικό  πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Υμνώντας τις νίκες των Ολυμπιονικών ο Πίνδαρος αναφέρεται στην ουσία των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, στην προσπάθεια για αυτοδημιουργία και αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου. Εδώ, για πρώτη φορά, ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη της ιστορικής του υπόστασης, με τη λογική, τη βούληση και τη δύναμή του. Αυτές τις αξίες αναδεικνύουν τα δεκατέσσερα ανατρεπτικά κείμενα του Νίκου Σταμάτη, η απόδοση των Ωδών στη νέα ελληνική γλώσσα, καθώς και η μετάφρασή τους στα πορτογαλικά από τον Βραζιλιάνο ελληνιστή Theo de Borba Moosburger, σε αντιπαράθεση με το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και σκοπός της είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας – Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης» με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Το βιβλίο θα παραδοθεί από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον πολιτιστικό ακόλουθο της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν Έλληνες Ολυμπιονίκες οι οποίοι θα απαγγείλουν Ύμνους του Πινδάρου υπό την εποπτεία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευανθίας Στιβανάκη. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Φοίβος Βαλαχής θα παίξει στο πιάνο συνθέσεις του αφιερωμένες στο πνεύμα της εκδήλωσης συνοδευόμενος από καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Ο Νίκος Σταμάτης, γεννήθηκε στην Πάτρα και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε στη δημοσιογραφία αλλά ασχολήθηκε με την ποίηση και τη δοκιμιογραφία από τα νεανικά του χρόνια. Υπήρξε ένα πρόσωπο με εξαιρετική ευφυΐα, τεράστια παιδεία και ιδιαίτερες ικανότητες. Το πρώτο του έργο, µε τίτλο “Δηµοσθένης”, ποιητικό δρώµενο σε τρεις πράξεις, εκδόθηκε µε το ψευδώνυµο Νίκος Στάµης από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 1986 και έκανε τρεις εκδόσεις. Ακολούθησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τρία μεγάλα συνθετικά ποιήµατα: “Μαθητεία στον Διονύσιο Σολωµό”, “Ο άλλος Μύθος του Ηρός” και “Χάσµατα στο Χρόνο”. Το 2004 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, κυκλοφόρησε η μετάφραση των 14 Ολυµπιόνικων Ύµνων του Πινδάρου µε εισαγωγές και σχόλια, µε τίτλο “Το υπέρτατο νόηµα της δόξας”. Ποιήµατα και θεωρητικά του κείµενα έχουν κατά καιρούς δηµοσιευτεί σε περιοδικά και εφηµερίδες.

Ο Φοίβος Βαλαχής γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Ζει στο Τορίνο. Παίζει Πιάνο, Κιθάρα, Ακορντεόν, Μπουζούκι, Μπαγλαμά και Σαντούρι. Το 1977, απόφοιτος του  Ωδείου Αθηνών στο κλασσικό πιάνο, εγκαθίσταται στην Ιταλία, όπου σπουδάζει  πληροφορική και παράλληλα παίρνει δίπλωμα τεχνικής και αυτοσχεδιασμού jazz. Έχει πραγματοποιήσει  συναυλίες και κοντσέρτα πιάνου στην Ιταλία, Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία. Έχει συνεργαστεί με συνθέσεις του εκτεταμένα με το Επιγραφικό και  Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη  Λέσχη Γραμμάτων του Τορίνο, το Manchester Conservatoire, το Μουσείο “Ciputra Artpreneur” στην Jakarta (Ινδονησία), τον Σύλλογο Δικηγόρων του Τορίνο, τον Ιταλικό Σύλλογο Αρμενίων κλπ. Έχει συνθέσει μουσική για φιλμ και ντοκιμαντέρ. Η μουσική του μεταδίδεται εκτεταμένα από ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασσικής και νεοκλασικής μουσικής. Έργα του κυκλοφορούν σε 5 συλλογές CD, “Nocturnes Vol.1”, “A Day In Venice”, “Another Day”, “Color Your Life”, “The Triptych of Love”. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες σύγχρονης μουσικής στο SoundCloud διεθνώς. Αντιπροσωπευτικά κομμάτια της μουσικής του ακούγονται στο https://soundcloud.com/official-youtube-channel/sets/my-musical-diary.

https://soundcloud.com/fivosvalachis