Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Το Υπέρτατο Νόημα της Δόξας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Υπέρτατο Νόημα της Δόξας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ολυμπιόνικους Ύμνους του Πινδάρου μέσα από το βιβλίο του ποιητή Νίκου Σταμάτη «Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης», που συνδιοργανώνουν η Ηρώ Νικολακέα, ο Ανδρέας Τσολοδήμος, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Οργάνωση Πλέον, θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016.


Οι Ολυμπιόνικοι του Πινδάρου είναι ένα ποιητικό έργο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αναδεικνύει το μοναδικό  πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Υμνώντας τις νίκες των Ολυμπιονικών ο Πίνδαρος αναφέρεται στην ουσία των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, στην προσπάθεια για αυτοδημιουργία και αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου. Εδώ, για πρώτη φορά, ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη της ιστορικής του υπόστασης, με τη λογική, τη βούληση και τη δύναμή του. Αυτές τις αξίες αναδεικνύουν τα δεκατέσσερα ανατρεπτικά κείμενα του Νίκου Σταμάτη, η απόδοση των Ωδών στη νέα ελληνική γλώσσα, καθώς και η μετάφρασή τους στα πορτογαλικά από τον Βραζιλιάνο ελληνιστή Theo de Borba Moosburger, σε αντιπαράθεση με το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο .

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και σκοπός της είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης» με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Το βιβλίο θα παραδοθεί από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον πολιτιστικό ακόλουθο της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν Έλληνες Ολυμπιονίκες οι οποίοι θα απαγγείλουν Ύμνους του Πινδάρου υπό την εποπτεία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευανθίας Στιβανάκη. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Φοίβος Βαλαχής θα παίξει στο πιάνο συνθέσεις του αφιερωμένες στο πνεύμα της εκδήλωσης συνοδευόμενος από καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. 

 

Ο Νίκος Σταμάτης, γεννήθηκε στην Πάτρα και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε στη δημοσιογραφία αλλά ασχολήθηκε με την ποίηση και τη δοκιμιογραφία από τα νεανικά του χρόνια. Υπήρξε ένα πρόσωπο με εξαιρετική ευφυΐα, τεράστια παιδεία και ιδιαίτερες ικανότητες. Το πρώτο του έργο, µε τίτλο "Δηµοσθένης", ποιητικό δρώµενο σε τρεις πράξεις, εκδόθηκε µε το ψευδώνυµο Νίκος Στάµης από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 1986 και έκανε τρεις εκδόσεις. Ακολούθησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 τρία μεγάλα συνθετικά ποιήµατα: "Μαθητεία στον Διονύσιο Σολωµό", "Ο άλλος Μύθος του Ηρός" και "Χάσµατα στο Χρόνο". Το 2004 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, κυκλοφόρησε η μετάφραση των 14 Ολυµπιόνικων Ύµνων του Πινδάρου µε εισαγωγές και σχόλια, µε τίτλο "Το υπέρτατο νόηµα της δόξας". Ποιήµατα και θεωρητικά του κείµενα έχουν κατά καιρούς δηµοσιευτεί σε περιοδικά και εφηµερίδες.

 

Ο Φοίβος Βαλαχής γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Ζει στο Τορίνο. Παίζει Πιάνο , Κιθάρα, Ακορντεόν, Μπουζούκι, Μπαγλαμά και Σαντούρι. Το 1977, απόφοιτος του  Ωδείου Αθηνών στο κλασσικό πιάνο, εγκαθίσταται στην Ιταλία, όπου σπουδάζει  πληροφορική και παράλληλα παίρνει δίπλωμα τεχνικής και αυτοσχεδιασμού jazz. Έχει πραγματοποιήσει  συναυλίες και κοντσέρτα πιάνου στην Ιταλία, Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία. Έχει συνεργαστεί με συνθέσεις του εκτεταμένα με το Επιγραφικό και  Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη  Λέσχη Γραμμάτων του Τορίνο, το Manchester Conservatoire, το Μουσείο “Ciputra Artpreneur” στην Jakarta (Ινδονησία), τον Σύλλογο Δικηγόρων του Τορίνο, τον Ιταλικό Σύλλογο Αρμενίων κλπ. Έχει συνθέσει μουσική για φιλμ και ντοκιμαντέρ . Η μουσική του μεταδίδεται εκτεταμένα από ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασσικής και νεοκλασικής μουσικής. Έργα του κυκλοφορούν σε 5 συλλογές CD, “Nocturnes Vol.1”, “A Day In Venice”, “Another Day”, “Color Your Life”, “The Triptych of Love”. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες σύγχρονης μουσικής στο SoundCloud διεθνώς. Αντιπροσωπευτικά κομμάτια της μουσικής του ακούγονται στο https://soundcloud.com/official-youtube-channel/sets/my-musical-diary.

https://soundcloud.com/fivosvalachis

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση βιβλίου του Αλέξανδρου Βέλιου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
30.06.2016 10:12
Οι εκδόσεις Ροές διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Βέλιου "Εγώ κι ο θάνατός μου. Το δικαίωμα στην ευθανασία" , τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε μια εκδήλωση με παρεμβάσεις που θα συζητηθούν.
Ο συγγραφέας Guy Verhofstadt στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
25.02.2016 10:39
Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος διοργανώνουν, παρουσίαση του βιβλίου ''Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού'' που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Η τριλογία της λιτότητας - Γιώργος Ν. Μανιώτης: Παρουσίαση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
08.01.2016 10:01
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, οι εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ και ο συγγραφέας Γιώργος Ν. Μανιώτης μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η τριλογία της λιτότητας» την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016, στις 19:00, στo Θέατρο (2ος όροφος) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο Μεγάλος Σοφός στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
14.12.2015 12:20
Οι εκδόσεις Ωκεανίδα παρουσιάζουν το βιβλίο Ο Μεγάλος Σοφός της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Αδίδακτη Ύλη στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.12.2015 10:33
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ειρήνης Βενιέρη με τίτλο Αδίδακτη Ύλη από τις Εκδόσεις Βεργίνα, την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης