Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης "Ταξίδι στα Κύθηρα, Διαχρονικό Παρατηρητήριο"

1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης

Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.

 

Παράλληλα με την έκθεση, στις 19 & 20 Ιουλίου, ώρα 10:00-11:30, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής σκιάχτρου για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων στα Κοντολιάνικα.

 

Το θέμα «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», επιλέχθηκε ώστε να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν και να προκαλέσει έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ του ιστορικού χώρου και του εικαστικού έργου. Τα Κύθηρα είναι ένα νησί, το οποίο στα χρόνια της Ενετοκρατίας ονομαζόταν «Το Μάτι της Ανατολής». Δεσπόζει ανάμεσα στο Ιόνιο, το Κρητικό και το Αιγαίο πέλαγος, με καθαρή θέα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης αποτέλεσε πόλο έλξης για εισβολείς και «Μήλον της Έριδος» για πολλούς πολιτισμούς. Αυτό το μικρό- αλλά κομβικό- γεωπολιτικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη είναι ένας τόπος που μιλάει ακόμα για την ιστορία και τα πάθη του. Ιστορικά μέρη του νησιού, στα οποία τα ίχνη του παρελθόντος ακόμα δηλώνουν παρόντα, είναι το Κάστρο Κάτω Χώρας, το Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και η διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, τα οποία θα αποτελέσουν τους εκθεσιακούς χώρους. 

 

Σκοπός είναι η έκθεση αυτή με έργα διαφορετικών μορφών όπως ζωγραφική, γλυπτική, εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, εγκατάσταση, να αναφέρεται στον τόπο των Κυθήρων βασισμένη σε μια θεματική, που απορρέει από το νησί και την ιστορία του και παράλληλα να προάγει τη σύγχρονη τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό εν γένει.

 

Επιμέλεια/Διοργάνωση έκθεσης: Άντα Αναστασέα, Θεοδώρα Πανταζοπούλου

 

Στην 1η Μπιενάλε Κυθήρων με τίτλο  «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» συμμετέχουν οι εικαστικοί: Άντα Αναστασέα, Κρίστι Γρηγορίου, Άννα Καρατζά, Βασίλης Κουτουζής, Diogo da Cruz, Κωστής Κόντος, Κατερίνα Μπότσαρη, Θεοδώρα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαϊακώβου, Δημήτρης Τράκας, Έλενα Χασαλέυρη.

Σχετικές ειδήσεις
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Φωτογραφικές συναντήσεις Κυθήρων 2016
18.08.2016 15:20
Ανακοινώνεται το πρόγραμμα των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων 2016, που θα διεξαχθούν όπως πάντα στο νοτιότερο νησί των Ιονίων από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.