Η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συμπαραγωγή με την Όπερα της Ολλανδίας και το Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης, και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζει την όπερα του Μπελλίνι, I Puritani.
Οι Πουριτανοί -σοβαρό μελόδραμα σε τρία μέρη- είναι η τελευταία όπερα του Βιντσέντσο Μπελλίνι. Το ποιητικό κείμενο του Κάρλο Πέπολι βασίζεται στο θεατρικό Στρογγυλοκέφαλοι και ιππότες (1833) των Ζακ-Αρσέν-Πολυκάρπ-Φρανσουά Ανσελό και Ζοζέφ Ξαβιέ Μπονιφάς, του επονομαζόμενου Σαιντίν.

Η όπερα διαδραματίζεται στο Πλύμουθ τον 17ο αιώνα κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου. Η Ελβίρα, κόρη του πουριτανού κυβερνήτη, είναι ερωτευμένη με τον Αρτούρο ο οποίος ανήκει στους υποστηρικτές του βασιλιά. Ο πατέρας της αποδέχεται τον γάμο, ο οποίος όμως ακυρώνεται επειδή την τελευταία στιγμή ο Αρτούρο εξαφανίζεται συνοδεύοντας άγνωστη γυναίκα.

Η Ελβίρα εκλαμβάνει την φυγή του ως προδοσία και χάνει τα λογικά της. Ο Αρτούρο καταδικάζεται σε θάνατο καθώς αποδεικνύεται ότι η άγνωστη γυναίκα ήταν η βασίλισσα Ενρικέττα (Εριέττα Μαρία της Γαλλίας), χήρα του αποκεφαλισμένου βασιλιά. Ο Αρτούρο επιστρέφει στην Ελβίρα, η οποία συνέρχεται από την ταραχή, μόλις πληροφορείται την θανατική του καταδίκη. Την ύστατη στιγμή απονέμεται χάρη στον Αρτούρο κι έτσι το ζευγάρι μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο.