Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ξενάγηση σε δύο εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ξενάγηση σε δύο εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 12:00 ξεναγούμαστε στις δύο τρέχουσες εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.

Η Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του ΚΜΣΤ μας ξεναγεί στην έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» (παράταση έως τις 17.09) που συνεπιμελείται με τη Συραγώ Τσιάρα, ενώ ο εικαστικός Μίλτος Σκούρας μας παρουσιάζει τις ιστορίες του, σε μαύρο και άσπρο χρώμα, στην έκθεση “Black & White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα", τελευταία μέρα λειτουργίας της. Ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό με το εισιτήριο εισόδου.

Έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη»

Τυπογραφικά καλλιτεχνήματα, έργα που μας ταξιδεύουν στα σημαντικότερα εικαστικά κινήματα του 20ού αιώνα, από τα χρόνια και τους καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, με σταθμούς τον ευρωπαϊκό και αμερικάνικό μοντερνισμό και κατάληξη σε σύγχρονους Έλληνες και ξένους εικαστικούς, ένα ταξίδι στην αποτύπωση του λόγου σε εικόνα, μέσα και από ειδική ενότητα για τα βιβλία-καλλιτεχνήματα ή artist books ή livres d’artistes, η έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» θα συνεχίσει να μας μυεί στην ιδιαίτερη αυτή τέχνη μέσα από το έργο 100 και πλέον καλλιτεχνών, από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Τα βιβλία-καλλιτεχνήματα ή artist books ή livres d’artistes, που αποτελούν μια σημαντική ενότητα της έκθεσης, είτε περιορίζονται στις δύο διαστάσεις με τη μορφή σελίδων ενός βιβλίου που αναρτάται στον τοίχο, είτε επεκτείνονται στο χώρο με τη μορφή γλυπτού ή εγκατάστασης, αξιοποιούν το κολάζ, το σχέδιο, τη φωτογραφία, την ψηφιακή σύνθεση και τα αρχειακά ντοκουμέντα, υιοθετούν εκδοχές άυλης αναπαράστασης, αλλά και σχολιάζουν την ίδια την παράδοση του εικαστικού βιβλίου

Η έκθεση συνδέεται με το 6ο Συνέδριο για την Τυπογραφία και την Oπτική Eπικοινωνία» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 5- 9 Ιουλίου (http://www.ictvc.org)

Παράταση λειτουργίας έως τις 17 Σεπτεμβρίου
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Το ΚΜΣΤ θα παραμείνει κλειστό 7-15 Αυγούστου

Έκθεση “Black & White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα”

44 ζωγραφικά μονοπλάνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ζωγραφικά καρέ, ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις ή εικόνες που εκκρεμούν στη μέση μιας διήγησης με διαφορετικά σημεία εκκίνησης όπως ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η λογοτεχνία , η φωτογραφία και τα κόμικς, είναι μια εν συντομία περιγραφή των έργων του Μίλτου Σκούρα στην έκθεση “Black & White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα”.

Πρόκειται για μια ενότητα ασπρόμαυρων ζωγραφικών συνθέσεων, που έχουν ως κοινό στοιχείο την αφηγηματική τους δομή και τον θεματικό χώρο της σκοτεινής πλευράς των σχέσεων, των λαχανιασμένων συναισθημάτων και του αδιέξοδου κοινωνικού περίγυρου. Κυρίως, όμως, αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι το σασπένς, με την έννοια της εκκρεμότητας. Κάθε ένας από τους πίνακες εμπεριέχει μια εν δυνάμει ιστορία που εκκρεμεί να αποκαλυφθεί. Οι εικόνες συνοδεύονται από αποσπάσματα κειμένων γνωστών λογοτεχνών συνθέτοντας έτσι μια πιθανή αφηγηματική εκδοχή.

Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου , Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια ΚΜΣT

Έως τις 9 Ιουλίου
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Το ΚΜΣΤ θα παραμείνει κλειστό 7-15 Αυγούστου

Σχετικές ειδήσεις
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κρήτη
22.11.2016 11:36
To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. Η περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης”.
Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη: Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στη 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα
02.09.2016 11:51
Μέχρι και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έχουν την ευκαιρία οι φίλοι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να επισκεφθούν την έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη», που φιλοξενείται από τις αρχές Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια από τις τελευταίες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, στις 12:00 και στις 15:00. (μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00)
Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
12.04.2016 11:32
H Τυπογραφία είναι η τέχνη της αποτύπωσης γραπτού λόγου και εικόνων σε χαρτί, ύφασμα, μέταλλο ή άλλο υλικό με τη βοήθεια τεχνικών μέσων και συνήθως σε μαζική κλίμακα.
Black and White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα: Έκθεση του Μίλτου Σκούρα στο ΚΜΣΤ
16.03.2016 13:00
44 ζωγραφικά μονοπλάνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ζωγραφικά καρέ, ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις ή εικόνες που εκκρεμούν στη μέση μιας διήγησης με διαφορετικά σημεία εκκίνησης όπως ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, η φωτογραφία και το κόμικς, είναι μια εν συντομία περιγραφή των έργων του Μίλτου Σκούρα στην έκθεση “Black and White Stories” που θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, από τις 19 Μαρτίου έως τις 9 Ιουλίου 2016.