Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Ημέρα των Φόνων στην Ιστορία του Άμλετ, στο θέατρο Παραμυθίας

Η Ημέρα των Φόνων στην Ιστορία του Άμλετ, στο θέατρο Παραμυθίας

«Να ζει κανείς ή να μην ζει… ιδού η απορία»! Ένα διαχρονικό ερώτημα, ένα ερώτημα που θα βασανίζει τον άνθρωπο εις τους αιώνας των αιώνων. Το απόφθεγμα αυτό από το δημοφιλές θεατρικό έργο του William Shakespeare γίνεται σημαία για τον Bernard-Marie Koltès. Έτσι, ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας δημιουργεί αριστοτεχνικά μια διασκευή, βασισμένη στο πασίγνωστο έργο του Άγγλου συγγραφέα και το «βαφτίζει»: «Η Ημέρα των Φόνων στην ιστορία του Άμλετ».

 

Η σκηνοθέτης του έργου, Μαρίκα Θωμαδάκη, Καθηγήτρια Θεωρίας και Σημειολογίας του θεάτρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο μεταφραστής του Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης και η ομάδα των ηθοποιών, μέσω του Φεστιβάλ «Πρωτοπορείν» 2016-που οργανώνει το Θέατρο Παραμυθίας-συστήνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα έργο-σύμβολο, στις 28 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2016.

 

«Η Ημέρα των Φόνων στην Ιστορία του Άμλετ», αποτελεί το απόσταγμα της σοφίας του σαιξπηρικού κειμένου. Πέντε πρόσωπα διαπλέκονται, συγκρούονται, ερωτοτροπούν, αυτοακυρώνονται και στο τέλος εξοντώνονται κάτω από έναν θρόνο-σύμβολο. Η εξουσία κινεί σαν πιόνια τους πέντε ήρωες του έργου, στη σκακιέρα της ζωής και του θανάτου, με μοναδικό θύμα τον έρωτα.

 

Συντελεστές:

 

Συγγραφέας: Bernard-Marie Koltès

Μετάφραση: Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Μαρίκα Θωμαδάκη

Σκηνικά: Θέατρο Παραμυθίας

Μουσική-Φωτογραφίες: Χρήστος Μπαλτάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Μπάρτζη

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Ειρήνη Δρίβα, Γιάννης Κωσταράς, Χρήστος Μπαλτάς, Φωτεινή Παπαδάκη, Νίκος Τσιπιλής

 

Διάρκεια: 70 λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
Η 8η Ημέρα, βασισμένη στην «Αιώνια Ώρα», του Virgil Georghiou στο Από Μηχανής Θέατρο
18.11.2016 10:36
Φανταστείτε μία παράσταση, που σαν άγνωστος καλεσμένος, χτύπησε τη πόρτα σε 130 σπίτια και αφηγήθηκε την ιστορία της σε οικοδεσπότες και ξένους θεατές!
ΣΜΥΡΝΗ: Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού
01.07.2016 14:01
Το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού παρουσιάζει την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 την θεατρική παράσταση «ΣΜΥΡΝΗ: Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία».
Η Μηχανή Άμλετ, του Heiner Muller στο Σύγχρονο Θέατρο
11.05.2016 12:38
«Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν... με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης».
«Χ» της Γεωργίας Χιόνη στο Θέατρο Παραμυθίας
22.03.2016 11:40
Από 1 Απριλίου ως 10 Ιουνίου 2016 το Θέατρο Παραμυθίας παρουσιάζει το έργο «Χ» της Γεωργίας Χιόνη.
Οι Μικρές Ιστορίες Φόνων επιστρέφουν στον Πολυχώρο Vault
11.03.2016 10:58
Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει για 2η χρονιά, για 20 μόνο παραστάσεις, τις «Μικρές Ιστορίες Φόνων» του Παναγιώτη Μπρατάκου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.