Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Mark Mazower παρουσιάζουν στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη την εγκατάσταση της ταινίας Techniques of the Body.

Η ταινία Techniques of the Body εξερευνά τη μνήμη του πολέμου, της εξορίας και τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών στο παρελθόν, θέτοντας το ερώτημα της δικής μας αντίδρασης στον αντίκτυπό τους σήμερα. Το ανθρώπινο σώμα κινείται, η κάμερα καταγράφει και επιβάλλει. Ποιος είναι ο ξένος στην πόλη; Ο φόβος, η ανάγκη και το καλωσόρισμα λειτουργούν διαδραστικά στην περίπτωση της ελληνικής εμπειρίας του σήμερα, αλλά των προηγούμενων αιώνων.

Ο λόγος και η εικόνα σε ισότιμο δυναμικό ρόλο, επιβάλλονται στο χώρο σε παράλληλες και κοινές αφηγήσεις, μέσα από τα λόγια του ιστορικού Mark Mazower και τη ματιά του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

Η παρουσίαση στο χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ έχει ιδιαίτερη σημειολογία, τόσο γιατί στο παρελθόν προσέφερε το ίδιο φιλοξενία σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, αλλά συγχρόνως μέσα από έξι αιώνες παρουσίας στην πόλη αποτελεί ουσιαστικό μάρτυρα των ανατροπών της Ιστορίας και των μετακινήσεων πληθυσμών της από το 15ο αιώνα έως σήμερα.

Στην εγκατάσταση της ταινίας Techniques of the Body στο Αλατζά Ιμαρέτ, η έννοια του χρόνου αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της εμπειρίας και εμπλουτίζει το δίπολο λόγος/ εικόνα. Το αρχειακό υλικό μπλέκεται με το σύγχρονο και το σημείο θέασης αλλάζει. Η προβολή στον κεντρικό τοίχο του μνημείου που φέρει εμφανή τα σημάδια της φθοράς, δημιουργεί μία ιδιαίτερη επιφάνεια ανάγνωσης του φιλμ των Γιάνναρη και Mazower που συνδέει το παρελθόν, το παρόν με την ίδια την πόλη.

Η ταινία Techniques of the Body πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη φιλοξενία της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Επιμέλεια έκθεσης: Αλίκη Τσιρλιάγκου