Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Θερινό θεατρικό σεμινάριο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης

Θερινό θεατρικό σεμινάριο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης

Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης διοργανώνει ένα θερινό σεμινάριο γνωριμίας με την ιστορία και τις βασικές αρχές της Σχολής.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει την προβολή-ανάλυση-συζήτηση 7 παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης και 7 τετράωρα μαθήματα εφαρμογής σε θεατρικούς μονολόγους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Η “μέθοδος” της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, όπως τη δίδαξε ο Κάρολος Κουν στους μαθητές του με αφετηρία την μέθοδο του Στανισλάφσκυ και του Βαχτάνγκωφ,  αποτελεί την υποκριτική και αισθητική βάση της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.  

Η μέθοδος με τα χρόνια εξελίχθηκε αφομοιώνοντας στοιχεία από την σύγχρονη δραματουργία, καθώς και τις αναζητήσεις, τα διαφορετικά ρεύματα και τους πειραματισμούς του παγκόσμιου θεάτρου.

Ο Κάρολος Κουν μέσα από το Θέατρο Τέχνης γνώρισε στο ελληνικό κοινό τους σημαντικότερους συγγραφείς του παγκόσμιου και ελληνικού θεάτρου,  ενώ οι παραστάσεις του αρχαίου δράματος που σκηνοθέτησε, θεωρήθηκαν σταθμός  στην σύγχρονη ερμηνεία των αρχαίων τραγικών και του Αριστοφάνη. Οι μαθητές του Καρόλου Κουν συνέχισαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν μέσα από την προσωπική τους διαδρομή, τις βασικές αρχές της μεθόδου που τους δίδαξε ο δάσκαλός τους, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Το πρώτο πεδίο εφαρμογής της “μεθόδου” του Καρόλου Κουν υπήρξε η Δραματική ΣΧΟΛΗ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ, που ιδρύθηκε το 1941 και λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.  Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να στελεχώνει το ελληνικό θέατρο με πλήθος σημαντικών ηθοποιών και σκηνοθετών.  

Στο σεμινάριο γνωριμίας με τις βασικές αρχές της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης θα διδάξουν: ο διευθυντής της Σχολής Κωστής Καπελώνης και οι καθηγητές: Μάνια Παπαδημητρίου και Φώτης Μακρής.

Θα προβληθούν και θα συζητηθούν οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης: «Όρνιθες», «Πέρσες», «Ορέστεια», «Πλούτος», «Άλκηστις», «Παραθεριστές» και «Βασιλιάς Ληρ».

Στις προβολές - συζητήσεις των παραστάσεων θα συμμετέχουν συνεργάτες και ηθοποιοί, που συμμετείχαν σ’ αυτές τις παραστάσεις, με εισηγήτριες την Έλενα Τριανταφυλλοπούλου και την Ελένη Κουτσιλαίου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε υποψήφιους σπουδαστές θεάτρου, νέους ηθοποιούς, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει την ιστορία και τις βασικές αρχές της υποκριτικής μεθόδου του Θεάτρου Τέχνης.

Οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο, δεν θα καταβάλουν εξέταστρα για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις
Έναρξη τμήματος μετεκπαίδευσης ηθοποιών με την Κάτια Γέρου  Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης
12.10.2016 14:18
Φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν τμήμα μετεκπαίδευσης αποφοίτων ηθοποιών με την Κάτια Γέρου.
Ανώτερη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά: Εισαγωγικές εξετάσεις 2016 – 2017
09.09.2016 10:45
Οι αιτήσεις για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά ξεκίνησαν.
Ξεκινούν οι αιτήσεις εισαγωγικών εξετάσεων στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης
29.08.2016 11:51
Από την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, για το έτος 2016-2017. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Έναρξη εγγραφών στη δραματική σχολή Αθηναϊκή Σκηνή
23.08.2016 16:33
Η Ανώτερη Δραματική Σχολή "Αθηναϊκή Σκηνή" Κάλβου – Καλαμπόκη ξεκινά τις εγγραφές για τους νέους σπουδαστές Υποκριτικής, καθώς και για σπουδαστές από μεταγραφή Β’ και Γ’ έτους, την Τετάρτη 24 Αυγούστου.
1ο Θεατρικό Αντί-σκηνο από τη Σχολή Θεάτρου «δήλος» στη Θάσο
04.07.2016 14:15
Ο Δήμος Θάσου και η Σχολή Θεάτρου «δήλος», διοργανώνουν το «1ο Θεατρικό Αντί-σκηνο», στις 8 έως 12 Ιουλίου 2016, στο Δημοτικό Camping του νησιού, που βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες, στη Χρυσή Αμμουδιά.