Η ατομική έκθεση γλυπτικής “Το Πλοίο Νεράιδα” του Στέλιου Παναγιωτόπουλου θα φιλοξενηθεί από τις 30 Ιουνίου στο Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας, όπου βρίσκει ένα ιδανικό νέο λιμάνι μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Santorini Arts Factory το καλοκαίρι του 2014.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 20:00 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016.

“Από ένα παιχνίδι της μοίρας που ξεκίνησε μέσα σε μια τρικυμία οδηγώντας σε μια γνωριμία ζωής, τα «σπλάχνα» του ιστορικού πλοίου Νεράιδα (τα μεταλλικά εξαρτήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη μετατροπή του σε μουσείο), φυλαγμένα για χρόνια ευλαβικά σε ένα κοντέινερ, «ξαπλωμένα, να κείτονται όχι νεκρά, αλλά μάλλον κοιμισμένα…», όπως τρυφερά σημειώνει o ίδιος ο γλύπτης, βρέθηκαν τον Απρίλιο του 2012 στα αεικίνητα χέρια του Στέλιου Παναγιωτόπουλου. Παξιμάδια, βίδες, εξατμίσεις, έμβολα και άλλα «ιερά κατάλοιπα», σκεπασμένα ακόμη με την αύρα του μόχθου και τη χαρακτηριστική, μεταφυσική σχεδόν μυρωδιά από σκουριά, βρεγμένο ξύλο και αλάτι, μετατράπηκαν σε νέες οντότητες, μετουσιώθηκαν στα έμβια γλυπτά μιας ανεξίτηλης θαλασσινής περιπέτειας.

Τα έργα που προέκυψαν, αναφορά και φόρος τιμής σε μια ιδέα και σε ένα αέναο ταξίδι, ιδανικές οργανικές αυτοτέλειες με θαρραλέα κλίμακα που αν και υπακούουν εν μέρει στις βασικές αρχές της arte povera αποτελούν κατά κύριο λόγο ένα αυτοτόνομο σκευοφυλάκιο μνήμης, έχουν πλέον αποκτήσει μιαν άλλη μορφή ζωής. Εγείροντας ίσως τη νοσταλγία μα, κυρίως, αψηφώντας τη λήθη”, σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού.

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Λίγα λόγια για το πλοίο Νεράιδα

Το επιβατηγό πλοίο Νεράιδα ναυπηγήθηκε ως Laurana το 1939 στα ναυπηγεία Cantieri Navali Del Quarnaro στο τότε ιταλικό Fiume της Κροατίας και χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση ακτοπλοϊκών δρομολογίων στην Αδριατική και ως διασωστικό σκάφος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση με προορισμό τη γραμμή του Αργοσαρωνικού, λαμβάνοντας το ελληνικό του δημοφιλές όνομα και πλέοντας έκτοτε σε όλους τους αγαπημένους προορισμούς της εποχής. Το 1974 το πλοίο αποσύρθηκε, παραμένοντας μετά τον παροπλισμό του στη στεριά για 35 περίπου χρόνια ακέραιο, καθώς ο ιδιοκτήτης του το θεωρούσε το τυχερό του καράβι. Το 2007, με απόφαση της οικογένειας, το Νεράιδα μεταφέρθηκε στο ναυπηγείο NCP στο Sibenik της Κροατίας, προκειμένου να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο υπό την επίβλεψη του Σπύρου Λάτση. Το 2010, επέστρεψε στην Ελλάδα, αποτελώντας πλέον ένα πολύτιμο μνημείο της χρυσής εποχής της ελληνικής ακτοπλοΐας. (www.neraida.org).