Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά στη Γκαλερί Βουρκαριάνη

Αναδρομική έκθεση του Τάσου Αριδά στη Γκαλερί Βουρκαριάνη

Η Γκαλερί Βουρκαριάνη στην Κέα παρουσιάζει από τις 2 Ιουλίου 2016 την αναδρομική έκθεση του Τάσου Αρίδα.

Σημείο αναφοράς για το φιλότεχνο κοινό αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, η Γκαλερί Βουρκαριανή. Με έδρα το γραφικό κόλπο του Βουρκαριού της Κέας, η Γκαλερί Βουρκαριανή διαμόρφωσε και καθόρισε την καλλιτεχνική ταυτότητα του νησιού –χρωματίζοντας, στην κυριολεξία, τα καλοκαίρια του - έχοντας συνδεθεί με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Τέχνης της σύγχρονης Ελλάδας.

Στις 2 Ιουλίου, o Μιχάλης Ν. Δαλαρέτος της Γκαλερί Βουρκαριανή παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Τάσου Αριδά, με έργα που εκτείνονται χρονολογικά από την εποχή της προετοιμασίας του για τη Σχολή Καλών Τεχνών μέχρι και σήμερα. Η αναδρομικότητα αφιερώνεται στην περιοδικότητα της φύσης, που εναλλάσσεται μέσα στο χρόνο και τις εποχές: άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα. Η εποχικότητα που επηρεάζει το ζωϊκό και υδρόβιο κόσμο αποτυπώνεται στα έργα του, η πλειοψηφία των οποίων είναι  νεκρές φύσεις αλλά  και κάποια τοπία και πορτρέτα.  

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τη ζωγραφική ο Τάσος Αριδάς, «είναι οι ιδιοτροπίες του φωτός στην επιφάνεια των πραγμάτων. Πολλές φορές μπορεί να δώσει και την πνοή στο έργο , ορίζοντας όχι μόνο την εποχή, αλλά και την ώρα. Το να ζωγραφίσεις τα ελληνικά τοπία, που αλλάζουν αενάως μέσα στην ημέρα είναι μία μεγάλη πρόκληση. Αν μπορέσεις να αποδώσεις ένα τοπίο με τη διαύγεια, την εξαύλωση του όγκου και τη σαφήνεια των γραμμών του, θα έχεις γίνει ο πιο μοντέρνος ζωγράφος του κόσμου, μου είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης . Άλλες φορές το καταφέρνεις, άλλες όχι».

Ο εξανθρωπισμός μέσω της Τέχνης ‘ησυχάζει’ το ζωγράφο Τάσο Αριδά: «Να μπορέσει ο άνθρωπος να χαίρεται τις απλές χαρές της ζωής , από τα λουλούδια μέχρι τα εποχικά εδέσματα». Ένα μήνυμα που ίσως αποτελεί αντίδοτο στην εποχή της κρίσης ή, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, «μία μορφή άμυνας».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Τάσος Αριδάς αποφοίτησε από τη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών το 1983 . Δάσκαλοί του ήταν οι Γ. Μόραλης και Δ . Μυταράς . Από το 1982 μέχρι το 1983 έκανε σπουδές νωπογραφίας (φρέσκο) και τεχνική φορητών εικόνων στο εργαστήριο του Κ. Ξυνόπουλου . Από το 1979 μέχρι το 1981 σπούδασε σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη . Το 1983 πήρε πτυχίο Θεωρητικών και Ιστορικών σπουδών . Παράλληλα από το 1982 παρακολούθησε το εργαστήριο Γλυπτικής του  Δ. Καλαμάρα έως το 1984. Από το 1985 μέχρι το 1991 δίδαξε ζωγραφική στην Προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Από το 1984 έως το 1987 ασχολήθηκε περιοδικά με την νωπογράφηση  Ι. Ναών Αγ. Νικολάου Πύργου Σαντορίνης (περιοχή ΄Εξω Γωνία), και Αγ. Βασιλείου, (περιοχή Αγ. Φλώρου Μεσσηνίας). Το 1996 μετείχε στη δημιουργία του Εικαστικού τομέα της Δημοτικής επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κυπαρισσίας της οποίας διετέλεσε καλλιτεχνικός διευ/ντής έως το 2001. Από το 2000 έως τον Ιούλιο του 2005 διετέλεσε  καλλιτεχνικός διευ/ντής του Εικαστικού Τομέα της Δ.Ε.Π.Α. Καλαμάτας. Από το 2003-6 διετέλεσε Υπεύθυνος των Πολιτιστικών Θεμάτων της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης  Ν. Μεσσηνίας. Το 2010 νωπογραφεί το παρεκκλήσιο της Οσίας Πελαγίας στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Νήσου Τήνου.

Ο Τάσος Αριδάς έχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις, ενώ αυτή είναι η  2η ατομική του έκθεση στην Κέα (η 1η πραγματοποιήθηκε το 2000). Έργα του υπάρχουν σε πινακοθήκες Εταιριών και Ιδρυμάτων, στην Πινακοθήκη Καλαμάτας, στην Πινακοθήκη Β. Φρυσίρα και σε Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις
Fluid Frames: Έκθεση του Τάσου Μισούρα στην γκαλερί Ευριπίδη
11.01.2017 17:05
Η ζωγραφική του Τάσου Μισούρα χαρακτηρίζεται από την πολυσημία των εικόνων και τους αλληγορικούς συμβολισμούς της, που συνυπάρχουν με τρόπο αριστοτεχνικό στη νέα του έκθεση με τίτλο “Fluid Frames” που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Τάξη στο Χάος - Ordo ab Chao, αναδρομική έκθεση της 'Οπυς Ζούνη στο Μουσείο Μπενάκη
06.12.2016 13:49
Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο κτήριο της οδού Πειραιώς, εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση της εικαστικού Όπυς Ζούνη με τίτλο Τάξη στο Χάος - Ordo ab Chao,η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.
Paradise: ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
04.07.2016 11:44
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Paradise», στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το Καλοκαίρι του 2016.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη
11.04.2016 15:07
Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016.