Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Δύο βεντάλιες από τον Γαλατά - Μίλοραντ Πάβιτς

Δύο βεντάλιες από τον Γαλατά - Μίλοραντ Πάβιτς

Το βιβλίο του Μίλοραντ Πάβιτς, Δύο βεντάλιες από τον Γαλατά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Ο φτωχός Χασάν πετάει πάνω από τον Βόσπορο με τα κόκκινα φτερά του. Ο αυτοκρατορικός πρωτομάστορας μετράει με σχοινιά και κόμπους την Αγία Σοφία για να χτίσει στην Πόλη το τζαμί των τζαμιών. Πότε όμως χτύπησε για πρώτη φορά καμπάνα στο Δούναβη; Και γιατί Έλληνες και Σέρβοι έχτιζαν τις περιπλανώμενες εκκλησίες τους, από τη Βασιλεύουσα ως τη Βιέννη, με τα ίδια ονόματα; Ο αντιγραφέας νωπογραφιών Ισάιλο Σουκ χάνεται μεταξύ αναπαράστασης και πραγματικότητας σ’ έναν δικό του Μυστικό Δείπνο. Η Παναγία της Γουαδελούπης κάνει το θαύμα της με τη βοήθεια ενός Ινδιάνου. Η βοσκοπούλα Βελούτσα ασκεί το αιώνιο επάγγελμά της στη θάλασσα και προσεύχεται στους ανέμους. Ένα χόρτο αποκαλύπτει σ’ έναν χαλίφη της Αιγύπτου την προδοσία της γυναίκας του. Δύο φοιτητές από το Ιράκ διδάσκονται στο Βελιγράδι πώς τα γράμματα ενός αλφαβήτου μετατρέπονται σε κτήρια. Το σώμα της Γκάλα κυριολεκτικά σφραγίζεται από τα ανθρώπινα βλέμματα ενώ η Ντέλφα διαβάζει ένα ελληνικό γράμμα σαν λατινικό με συνέπειες τραγικές. Υπάρχει ένα καπηλειό όπου τα ερωτήματα τα θέτουν μόνο οι νεκροί. Και υπάρχουν φαρμακεροί καθρέφτες που εμπλέκονται σε συνωμοσίες. Παράξενες αλλά μοναδικές ιστορίες που, σαν τα παραμύθια , τέμνουν αναπάντεχα τον χρόνο και τον χώρο. Ο τόμος περιλαμβάνει αγαπημένα διηγήματα του μεγάλου σέρβου συγγραφέα, όπως ο ίδιος τα ανθολόγησε για τους έλληνες αναγνώστες του.

ΜετάφρασηΙσμήνη Ραντούλοβιτς


O Mίλοραντ Πάβιτς υπήρξε ο διασημότερος και πλέον μεταφρασμένος σέρβος συγγραφέας που έζησε μεταξύ του 20ού και του 21ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1929 στο Βελιγράδι ή «στην όχθη ενός από τους τέσσερις ποταμούς του Παραδείσου» κατά τα λεγόμενά του. Οι κριτικοί της λογοτεχνίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακριβώς λόγω της πρωτότυπης και λαβυρινθώδους γραφής του, σημείωσαν εγκαίρως ότι η λογοτεχνία του έρχεται από το μέλλον και ότι «σκέφτεται με τον τρόπο που οι υπόλοιποι ονειρευόμαστε». Ο ίδιος έλεγε ότι «δεν έχω βιογραφία , έχω μόνο βιβλιογραφία». Σε αυτήν δεσπόζει αναμφίβολα το ιδιότυπο Tο Λεξικό των Xαζάρων(εκδόσεις Καστανιώτη, 2003, μτφρ. Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης) που έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και έχει κερδίσει τον θαυμασμό των αναγνωστών παγκοσμίως. Στην ελληνική γλώσσα έχουν μεταφραστεί πολλά και σημαντικά βιβλία του. Από τις Eκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν το μυθιστόρημά του Kαπέλο από δέρμα ψαριού και η συλλογή διηγημάτων Το γυάλινο σαλιγκάρι. Πέθανε το 2009.


Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.

Σχετικές ειδήσεις
O συγγραφέας Ζακ Εμπραχίμ έρχεται στην Ελλάδα και στα Public
23.01.2017 12:10
Τα Public, το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο, και οι εκδόσεις Key Books σας προσκαλούν να γνωρίσετε από κοντά τον συγγραφέα του βιβλίου «Γιος Τρομοκράτη: Η αληθινή ιστορία μιας επιλογής», Ζακ Εμπραχίμ. Στο βιβλίο του ο Αμερικανοαιγύπτιος συγγραφέας διηγείται μια αληθινή, συγκλονιστική ιστορία, πιο επίκαιρη από ποτέ.
Η Σουηδεζα συγγραφέας Tove Alsterdal στην Αθήνα
17.10.2016 11:34
Η Σουηδέζα Tove Alsterdal, η ανερχόμενη Σκανδιναβή συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, μιλά για το Human Trafficking και συναντά τους Έλληνες αναγνώστες της.
Ο Κλάουντιο Μάγκρις στις Εκδόσεις Καστανιώτη
23.09.2016 12:48
Μια σηµαντική µορφή των ευρωπαϊκών γραµµάτων, ο Iταλός συγγραφέας, κριτικός και δοκιµιογράφος Κλάουντιο Μάγκρις εντάσσεται στον κατάλογο των Εκδόσεων Καστανιώτη µε το τελευταίο του έργο Non luogo a procedere, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 2017.
Το καρτέλ - Ντον Γουίνσλοου
19.09.2016 10:28
O μετρ του σκληρού νουάρ Τζέιμς Έλροϊ το χαρακτήρισε ως το «Πόλεμος και Ειρήνη του κόσμου των ναρκωτικών». Κριτικοί και αναγνώστες το αποθεώνουν. Το μυθιστόρημα του Ντον Γουίνσλοου «Το καρτέλ» είναι ένα έπος για τον αμείλικτο πόλεμο των ναρκωτικών που μαίνεται στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Οκτώβριο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση της Ιλάειρας Διονυσοπούλου.
Το καρτέλ - Ντον Γουίνσλοου
13.09.2016 12:14
O µετρ του σκληρού νουάρ Τζέιµς Έλροϊ το χαρακτήρισε ως το «Πόλεµος και Ειρήνη του κόσµου των ναρκωτικών». Κριτικοί και αναγνώστες το αποθεώνουν. Το µυθιστόρηµα του Ντον Γουίνσλοου, Το καρτέλ είναι ένα έπος για τον αµείλικτο πόλεµο των ναρκωτικών που µαίνεται στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Παρέµεινε στη λίστα µε τα ευπώλητα των New York Times για εβδοµάδες, απέσπασε το βραβείο των Los Angeles Times για το βιβλίο της χρονιάς 2015 και σε λίγες µέρες κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (µτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου).