Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Athens social atlas: Παρουσίαση του πρώτου διαδικτυακού Κοινωνικού Άτλαντα για την Αθήνα

Athens social atlas: Παρουσίαση του πρώτου διαδικτυακού Κοινωνικού Άτλαντα για την Αθήνα

Ποια είναι η εξέλιξη του αριθμού και της χωροθέτησης των κινηματογράφων στην Αθήνα από το 1950 μέχρι σήμερα; Πόσα είναι τα κενά κτήρια στο κέντρο, αλλά και ποιοι είναι οι Αγροναύτες της πόλης; Τις απαντήσεις δίνει ο πρώτος διαδικτυακός Κοινωνικός Άτλαντας που δημιουργήθηκε για την Αθήνα, με στόχο την ανάδειξη και την καταγραφή της κοινωνικής γεωγραφίας της πρωτεύουσας.

Η δομή, τα χαρακτηριστικά και οι θεματικές της νέας αυτής δυναμικής πλατφόρμας θα παρουσιαστούν επίσημα στο κοινό τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο διαδικτυακός Κοινωνικός Άτλαντας της Αθήνας - www.athenssocialatlas.gr υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και αποτελεί ένα σπάνιο και πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο.

ΤΟ ΕΡΓΟ

15 θεματικές κατηγορίες, 61 άρθρα, 74 συγγραφείς-επιστήμονες επιχειρούν μια δυναμική προσέγγιση για την κοινωνική συγκρότηση της πρωτεύουσας. Το athenssocialatlas.gr περιλαμβάνει κείμενα και υλικό που αφορούν στην ιστορική εξέλιξη της πόλης από τον 19ο αιώνα, την κοινωνική της διαστρωμάτωση, τη διοίκησή της, τον διεθνή οικονομικό της ρόλο, τον πολιτισμό, τις μεταναστευτικές ομάδες, τις πρακτικές στέγασης, τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της, αλλά και θέματα επικεντρωμένα σε συγκεκριμένες περιοχές και γειτονιές όπως είναι η Ομόνοια, τα Αναφιώτικα και η Κυψέλη.

Ο Κοινωνικός Άτλαντας της Αθήνας έχει ως στόχο την προβολή και κριτική συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική γεωγραφία της πόλης, μέσα από πολλαπλές οπτικές γωνίες. Ταυτόχρονα, είναι ο πρώτος άτλαντας που, αφενός, επικεντρώνεται σε μια πόλη και, αφετέρου, είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακός και διαδικτυακός, κάτι που επιτρέπει τη διαρκή του ανανέωση και επικαιροποίηση. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πλατφόρμα φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν τόπο ανοικτής συζήτησης, που δεν θα απευθύνεται σε αυστηρά επιστημονικό κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

(είσοδος ελεύθερη – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Χαιρετισμοί

• Έφη Τσιότσιου,
Γενική Διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση

• Μάρα Νικολαΐδη,
Καθηγήτρια και Πρύτανις Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

• Alexandre Farnoux,
Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών

Ομιλίες -Ενότητα Α: «Παρουσίαση του Κοινωνικού Άτλαντα»

• Θωμάς Μαλούτας,
Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, επιμελητής του Κοινωνικού Άτλαντα

• Σταύρος Σπυρέλλης,
Δρ Γεωγράφος, Πανεπιστήμιο Paris-7 Diderot, επιμελητής του Κοινωνικού Άτλαντα

Ομιλίες -Ενότητα Β: «Θεματικοί Άτλαντες και Χάρτες»

• Michel Sivignon,
Επίτιμος Καθηγητής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre, τέως Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

• Ηλίας Νικολακόπουλος,
Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Συντονιστής: Νίκος Σουλιώτης, Κοινωνιολόγος - ερευνητής ΕΚΚΕ

Σχετικές ειδήσεις
Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές: Συνέδριο στο Ίδρυμα της Βουλής
13.12.2016 15:47
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές στη δημοκρατία τον 21ο αιώνα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Παρουσίαση του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού
11.08.2016 15:36
Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του Πρώτου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού «Όταν οι Νεράιδες κυβερνούσαν τον κόσμο», την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00, στο θέατρο Παραμυθίας-Αλμπέρτα Τσοπανάκη.
Οι πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας: διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο
06.06.2016 16:13
Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 μία διάλεξη με τίτο "Οι επιχειρηματίες της αλλαγής, πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας" στο πλαίσιο του κύκλου Η νεολαία που καινοτομεί.
Πασχαλινό Bazaar από την Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης ΟΚΑΝΑ
15.04.2016 13:16
Η Μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης ΟΚΑΝΑ, θα πραγματοποιήσει πασχαλινό bazaar στις 21 και 22 Απριλίου 2016 στο χώρο της Μονάδας.
Δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με την Κάρτα αλληλεγγύης
09.03.2016 12:38
Δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τους κατόχους της «Κάρτας αλληλεγγύης» ανακοίνωσαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσαν στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριος Αριστείδης Μπαλτάς, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου και ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Γεώργιος Κατρούγκαλος.