Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Συνεχίζονται τα ανοικτά μαθήματα ιστορίας του 20ού αιώνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Συνεχίζονται τα ανοικτά μαθήματα ιστορίας του 20ού αιώνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο ανοικτών μαθημάτων ιστορίας για τον γνωστό αλλά και άγνωστο 20ό αιώνα.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου (ώρες 17:30-20:30) η Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα διηγηθεί την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων (19ος-20ός αιώνας), ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μακρά παράδοση στην τεχνογνωσία του επιχειρείν και κορυφαία θέση στην κατάταξη των εθνικών στόλων του κόσμου. Η διεθνής αυτή εμπορική και εφοπλιστική δραστηριότητα επέδειξε σταθερό προσανατολισμό και προσαρμοστικότητα, δημιούργησε ή ενδυνάμωσε ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό και πολυάριθμους ναυτότοπους στη χώρα.

Η ιστορική διήγηση θα συμπληρωθεί από την καλλιτεχνική προσέγγιση της ναυτικής ζωής , και ειδικά της σχέσης του ναυτικού με την οικογένειά του. Η βραβευμένη σε διεθνή φεστιβάλ ταινία μικρού μήκους του Νίκου Μανδαράκα, «Για Πάντα» (2015, 20΄), βασισμένη σε γράμματα ναυτικών, μαρτυρίες, συνεντεύξεις και προσωπικές μνήμες προβάλλει στο πρόσωπο της Ανδριώτισσας Ευδοκίας όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν, απομακρυσμένες, τη ζωή τους με Έλληνες καπετάνιους και ναυτικούς.

Ο ετήσιος κύκλος ανοικτών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με τέσσερις συναντήσεις αφιερωμένες σε βασικές πτυχές της ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα, το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016, όπως θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Σχετικές ειδήσεις
Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
15.12.2016 12:45
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς καλεί τους φίλους του σε χριστουγεννιάτικες μικρές γιορτές, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
Τα Ανοικτά μαθήματα Ιστορίας του 20ού αιώνα ολοκληρώνονται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
21.10.2016 11:27
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί να παρακολουθήσουμε την ολοκλήρωση του κύκλου Ανοικτών Μαθημάτων Ιστορίας στο χώρο του Ιστορικού του Αρχείου, στον Ταύρο.
«1922» : κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
06.09.2016 17:06
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί στην εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής «1922»: κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.
Ιστορίες του 20ου αιώνα: Τα μαθήματα ολοκληρώνονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ
02.09.2016 13:43
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί να παρακολουθήσουμε την ολοκλήρωση του κύκλου Ανοικτών Μαθημάτων Ιστορίας στο χώρο του Ιστορικού του Αρχείου, στον Ταύρο.
ΘεαΑθήναι: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
30.05.2016 16:35
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) μας προσκαλεί στη δεύτερη κατά σειρά ετήσια δράση του αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας, με τίτλο «ΘεΑθήναι» («έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα»), την Παρασκευή 3 Ιουνίου, (ώρα 18:30), στο Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο.