Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο ανοικτών μαθημάτων ιστορίας για τον γνωστό αλλά και άγνωστο 20ό αιώνα.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου (ώρες 17:30-20:30) η Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα διηγηθεί την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων (19ος-20ός αιώνας), ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μακρά παράδοση στην τεχνογνωσία του επιχειρείν και κορυφαία θέση στην κατάταξη των εθνικών στόλων του κόσμου. Η διεθνής αυτή εμπορική και εφοπλιστική δραστηριότητα επέδειξε σταθερό προσανατολισμό και προσαρμοστικότητα, δημιούργησε ή ενδυνάμωσε ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό και πολυάριθμους ναυτότοπους στη χώρα.

Η ιστορική διήγηση θα συμπληρωθεί από την καλλιτεχνική προσέγγιση της ναυτικής ζωής, και ειδικά της σχέσης του ναυτικού με την οικογένειά του. Η βραβευμένη σε διεθνή φεστιβάλ ταινία μικρού μήκους του Νίκου Μανδαράκα, «Για Πάντα» (2015, 20΄), βασισμένη σε γράμματα ναυτικών, μαρτυρίες, συνεντεύξεις και προσωπικές μνήμες προβάλλει στο πρόσωπο της Ανδριώτισσας Ευδοκίας όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν, απομακρυσμένες, τη ζωή τους με Έλληνες καπετάνιους και ναυτικούς.

Ο ετήσιος κύκλος ανοικτών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με τέσσερις συναντήσεις αφιερωμένες σε βασικές πτυχές της ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα, το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016, όπως θα ανακοινωθεί προσεχώς.