Το Beton7 και η Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα σας προσκαλούν με χαρά στην ομιλία και συζήτηση του φιλοσόφου και συγγραφέα Marcos G. Breuer για τον Jorge Luis Borges και την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία την Τρίτη 28 Ιουνίου και ώρα 19.30 στο Beton7.

Πάθος για φιλοσοφικά παζλ: Ο Jorge Luis Borges και και η αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία από τον Marcos G. Breuer, PhD.

Φέτος γιορτάζουμε την 30η επέτειο του θανάτου του Jorge Luis Borges (1899-1986), μια ευκαιρία να επανεξετάσουμε και να προβληματιστούμε σχετικά με ορισμένες από τις βασικές πτυχές του έργου του. Όπως είναι γνωστό, ο Jorge Luis Borges είχε ένα πάθος για τη φιλοσοφία και, ειδικότερα, για την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Έτσι, η έννοια του απείρου και τα οντολογικά αινίγματα Προσωκρατικών από την Ιωνία, τα παράδοξα του Ζήνωνα από την Ελέα, ο σκεπτικισμός των Σοφιστών, και η μυστικιστική θεολογία των Πλατωνικών (απλά για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα) αποτελούσαν φιλοσοφικά ζητήματα για τον Jorge Luis Borges, με τα οποία δημιούργησε μερικά από τα πιο θαυμάσια ποιήματα και διηγήματα.

Στην συζήτηση μας την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016, στο Beton7 (ένας χώρος με “Borgesian”χαρακτήρα), θα αναλύσουμε διαφορετικά αποσπάσματα του έργου του Jorge Luis Borges για να δείξουμε τον τρόπο που διάβασε, χρησιμοποίησε, και ξαναδημιούργησε την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία για τους λογοτεχνικούς σκοπούς του. Η ομιλία σκοπεύει να είναι ένας φόρος τιμής τόσο στο μεγάλο συγγραφέα
της Αργεντινής όσο και στην ανεξάντλητη Ελληνική φιλοσοφική παράδοση.

Ο Μάρκος Μπρόγιερ γεννήθηκε στην Αργεντινή και σπούδασε φιλοσοφία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα. Αφού εργάστηκε επί διετία ως σύμβουλος δημόσιας διοίκησης, πήρε υποτροφία και έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ. Αφού το ολοκλήρωσε το 2006, έζησε τρία χρόνια στη Ρώμη, όπου εργάστηκε στον τομέα της εκπαίδευσης και της πανεπιστημιακής έρευνας. Το
2009 μετακόμισε στην Αθήνα. Οργανώνει τακτικά εργαστήρια και μαθήματα φιλοσοφίας και ιστορίας της λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει τα βιβλία Agentes, procesos y configuraciones (UNC, 2000), Sociología en la ética (Lit, 2006) και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εξειδικευμένα περιοδικά. Υπό έκδοση είναι το βιβλίο του για την διαμάχη γύρω από την ευθανασία.

www.marcosbreuer.com