Οι «Ημέρες Περικλέους» είναι ένας νέος θεσμός, μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, προς τιμήν του Περικλή, η οποία στοχεύει στην καθιέρωση ενός σύγχρονου προτύπου διεπιστημονικής σκέψης και συζήτησης γύρω από τον ρόλο και τη σημασία της περιόδου εκείνης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, που είναι γνωστή ως ο «Χρυσός Αιώνας του Περικλή». Ο Περικλής, σύμβολο του Δήμου μας, κατέχει παγκοσμίως και διαχρονικά μοναδική θέση στο ιστορικό γίγνεσθαι, εφόσον το όνομά του ταυτίζεται με την εποχή της μεγαλύτερης ακμής της ιστορίας του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου. Στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Περικλέους», ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού έχει απευθυνθεί σε επιστήμονες και καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι καλούνται να παρουσιάσουν με πρωτότυπες εισηγήσεις τις θέσεις τους, προσιτές για στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα για τους νέους.

Για την υλοποίηση του σκοπού του νέου θεσμού κατά το τρέχον έτος, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του θεσμού, ένα διήμερο εκδηλώσεων την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, στο Αμφιθέατρο «Μ. Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ & ΩΡΑ 19:00

Χαιρετισμοί, Απονομή Βραβείων «ΠεριΚλέους», Απαγγελία αποσπασμάτων από τον Επιτάφιο του Περικλή (Νίκος Γαλανός), Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Ο Περικλής και η γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας»

Σημαντικοί ομιλητές θα παρουσιάσουν εισηγήσεις στη διάρκεια της επιστημονικής

Εισηγήσεις ομιλητών:

«Ποια δημοκρατία οραματίζεται ο Περικλής»

κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Ομότ. Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Η Ελληνική Φιλοσοφία κατά τον 5ο αι. π.Χ.: από τον Μύθο στον Λόγο»

κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Περικλέους ήθος πολιτικό»

κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής, Καθηγητής Νομικής, τ. Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Νόρμες και Ηγεσία στον Περικλή του Θουκυδίδη»

κ. Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Έδρα «Κ. Καραμανλής» του Fletcher School of Law & Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts

«Η Υψηλή Στρατηγική του Περικλή»

κ. Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά

Συντονιστής ο Καθηγητής κ. Κώστας Λάβδας                      

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ & ΩΡΑ 19:00

Χαιρετισμοί, θεατρικό δρώμενο, βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στην έκθεση με θέμα την «Αθηναϊκή Δημοκρατία την εποχή του Περικλή», συναυλία από τον «Λύραυλο».