Με τα συγχαρητήριά μου: «το μικρό κίτρινο βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όσοι τελειώνουν το σχολείο» του George Saunders, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Το δοκίμιο Με τα συγχαρητήριά μου- Σκέψεις για την καλοσύνη είναι η ομιλία του George Saunders στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Σύρακιουζ, το 2013. Τρεις μήνες μετά την εκφώνησή της, δημοσιεύθηκε από τους New York Times, και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε και αναδημοσιεύτηκε σε όλο το Διαδίκτυο πάνω από ένα εκατομμύριο φορές. Αποτελεί το καλύτερο δώρο για κάθε απόφοιτο, ένα βιβλίο ικανό να εμπνεύσει κάθε νέο, ιδιαίτερα σε αυτή την σημαντική προσωπική στιγμή που χρειάζεται να πιστέψει στις δυνάμεις του και ίσως να επαναπροσδιορίσει τη στάση ζωής του. 

Ο ίδιος δηλώνει στην έναρξή της ομιλίας:

«Αιώνες τώρα, προχωρεί και εξελίσσεται μια παράδοση για τούτο το είδος διάλεξης: κάποιος γεροξούρας, που έχουν παρέλθει τα καλύτερά του χρόνια, και που στο διάβα της ζωής έκανε ένα σωρό λάθη φοβερά (αυτός είναι η αφεντιά μου), προσφέρει συγκινητικές συμβουλές σ’ έναν εσμό απαστράπτοντες, δραστήριους νεαρούς, σφύζοντες από ζωή, και που έχουν μπροστά τους τα καλύτερά τους χρόνια (αυτοί είστε εσείς). Σκοπεύω να την σεβαστώ την παράδοση αυτή.»

Η ομιλία του George Saunders, συγγραφέα της συλλογής διηγημάτων Δεκάτη Δεκεμβρίου (εκδόσεις Ίκαρος, 2015), ένα κείμενο δυνατό και συνάμα σοφό, περιγράφει την καλοσύνη ως βασική φιλοσοφία ζωής, ως απώτερο στόχο για την πληρότητα στη ζωή μας, μακριά από την εκ φύσεως τάση μας να λειτουργούμε εγωκεντρικά.

Πάνω απ’ όλα όμως, μας υπενθυμίζει ότι η καλή λογοτεχνία και η τέχνη γενικότερα μπορούν να μας «αφυπνίσουν» με απλές και αληθινές λέξεις.

«Διότι η καλοσύνη, ως φαίνεται, είναι ζόρικη ιστορία ― αρχίζει με χαμόγελα και γλύκες και απλώνεται για να συμπεριλάβει… Ε ναι, λοιπόν, τα πάντα, τον ουρανό με τ΄άστρα.»

 Η αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωές των ανθρώπων, καθώς είναι η στιγμή που καλούνται να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις, τους στόχους και τα εφόδιά τους. Άλλωστε, η γνώση που αποκτούν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών δεν προεξοφλεί την ίδια επιτυχία τους αλλά αποτελεί το μέσο για να διεκδικήσουν τις αρετές της ζωής όπως είναι η καλοσύνη και η δοτικότητα.

«Ο πιο γλυκοί άνθρωποι, όσο μεγαλώνουν γίνονται λιγότερο εγωιστές και περισσότερο αγαπησιάρηδες.»

Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Ο George Saunders έχει γράψει εφτά βιβλία, ανάμεσα στα οποία οι συλλογές διηγημάτων Tenth of December και Pastoralia. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Lannan, της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, και του Ιδρύματος Guggenheim. Το 2006 τιμήθηκε με την Υποτροφία MacArthur. Το 2013 του απονεμήθηκε το Βραβείο Διηγήματος PEN/Malamoud ενώ συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο των Times με τους εκατό πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Διδάσκει στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Σύρακιουζ.