Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η ελιά μου: Σεμινάριο Σύγχρονου Ψηφιδωτού με την Όλγα Γουλανδρή στη Μεσσηνία

Η ελιά μου: Σεμινάριο Σύγχρονου Ψηφιδωτού με την Όλγα Γουλανδρή στη Μεσσηνία

Η ελιά, το εμβληματικό σύμβολο της Ελλάδας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και την ιστορία της Μεσσηνίας, είναι το θέμα του σεμιναρίου που διοργανώνει η διεθνής εικαστικός ψηφιδωτού Όλγα Γουλανδρή, στον Άγιο Ανδρέα Μεσσηνίας, από τις 18 έως και τις 20 Ιουνίου 2016.

 

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι.» Οδυσσέας Ελύτης

 

Το εργαστήριο αυτό ενθαρρύνει τους μαθητές να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης, που απεικονίζει αυτό το πολύτιμο δέντρο που δίνει ζωή στη Μεσσηνιακή γη.

 

Όσοι συμμετέχουν στο σεμινάριο, θα μάθουν πώς μπορούν να συνδυάσουν όμορφα υλικά που δημιουργούν υφές, όπως το μάρμαρο, την πέτρα, το γυαλί, την τερακότα, με ένα ζωγραφικό στυλ.

 

Θα εισαχθούν στο νόημα και την αξία των χρωμάτων, του φωτός και της αντανάκλασης, θα μάθουν πώς να δημιουργήσουν τη ροή και την τοποθέτηση, μέσω τεχνικών κοπής, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μωσαϊκό.

 

«Το  στυλ είναι μοναδικό για κάθε άτομο και ο στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να δημιουργήσετε, να αναπτύξετε, στο δικό σας ρυθμό, το προσωπικό σας έργο τέχνης», λέει σχετικά η Όλγα Γουλανδρή.

 

Επίσης, δηλώνει ότι στόχος της μέσα από αυτούς τους κύκλους σεμιναρίων είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που θα συμμετέχουν να ανακαλύψουν τις καλλιτεχνικές δυνατότητες που όλοι κρύβουμε μέσα μας, να διασκεδάσουν με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο, και εκφραστούν δημιουργώντας το δικό τους έργο τέχνης.

 

Η Όλγα Γουλανδρή σπούδασε στο Λονδίνο, ιστορία της τέχνης, (Birbeck College), και έκανε σχετικές μεταπτυχιακές σπουδές στον οίκο Sotheby’s. Επίσης σπούδασε Βυζαντινές και σύγχρονες τεχνικές του Μωσαϊκού  στην Ελλάδα, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Έχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις μέχρι τώρα, και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις για το ιδιαίτερο στυλ και την προσωπικότητά της στον κόσμο του Μωσαϊκού.

 

Η πιο πρόσφατη συμμετοχή της σε ομαδική έκθεση ήταν στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2016. Συμμετείχε στην διεθνή διοργάνωση, «Musiwa 2016» που έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 13 Απριλίου στο Palazzo Medici Ricardi  στη Φλωρεντία. Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση, στην οποία κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος καταξιωμένοι διεθνώς, εικαστικοί από το χώρο του μωσαϊκού. Η Όλγα Γουλανδρή, δέχεται πρόσκληση κάθε χρόνο, να λάβει μέρος στην έκθεση. Στη φετινή διοργάνωση  ήταν η μοναδική Ελληνίδα ανάμεσα σε 40 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και  συμμετείχε με το έργο «Πάντα η θάλασσα».

 

H εικαστικός διδάσκει την τέχνη του μωσαϊκού στον ιστορικό  «Φιλοπρόοδο σύλλογο Υμηττού» και έχει δημιουργήσει μια ομάδα μαθητών με τίτλο «Μωσαϊκός Κόσμος», η οποία επιδίδεται σε αρκετές καλλιτεχνικές δράσεις.

 

Η Όλγα Γουλανδρή, έχει καταφέρει να αναδείξει την τέχνη του μωσαϊκού σε ένα μέσον για να δημιουργήσεις ένα έργο τέχνης καθώς δεν το αντιμετωπίζει απλά σαν μια λαογραφική τεχνική. Θεωρείται εκπρόσωπος της σύγχρονης τέχνης του Μωσαϊκού στην Ελλάδα και έργα της φιλοξενούνται σε μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

 

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά μια Ελληνίδα, εικαστικός αποφασίζει να κάνει κάτι που μέχρι τώρα γινόταν μόνο από ξένους εικαστικούς του μωσαϊκού: Να διοργανώσει στην Ελλάδα, ένα workshop, στο οποίο θα δείξει πως μπορείς να δημιουργήσεις έργα τέχνης, εμπνευσμένα από τις ομορφιές της χώρας μας.

 

Το workshop «Η ελιά μου» θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Άγγελος» στον Άγιο Ανδρέα Μεσσηνίας και θα  διαρκέσει τρεις μέρες (Σάββατο έως Δευτέρα). 

Σχετικές ειδήσεις
Μεγάλο Εορταστικό Πρόγραμμα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
23.12.2016 12:22
Το πιο λαμπρό αστέρι μας οδηγεί φέτος στην Κηφισιά, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Οι Μάγοι με τα Δώρα στο Μουσείο…!
Από άκρη σε άκρη: σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Πέρσα Σταματοπούλου στον Κινητήρα
01.11.2016 10:23
Η Πέρσα Σταματοπούλου παρουσιάζει στον Κινητήρα το σεμινάριο σύγχρονου χορού, με τίτλο Από άκρη σε άκρη.
Εκπαίδευση στην Εικόνα: Σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο
15.09.2016 13:28
Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.
Σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Ανθή Θεοφιλίδου στον Κινητήρα
27.06.2016 12:27
Ο Κινητήρας διοργανώνει ένα σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Ανθή Θεοφιλίδου από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου 2016.
Χορ(ο)ομιλίες - χορεύοντας ένα θεατρικό κείμενο: Σεμινάριο με την Όλγα Σπυράκη
26.04.2016 15:41
Ο Κινητήρας διοργανώνει το σεμινάριο Χορ(ο)ομιλίες - χορεύοντας ένα θεατρικό κείμενο, με εισηγήτρια την Όλγα Σπυράκη.