Με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο από όπου διανέμεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό  για ότι χρειάζεται να ξέρει ο Ευρωπαίος πολίτης,  συμμετέχει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα  και  Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που  πραγματοποιείται στην παραλία του  Λευκού Πύργου – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου και  θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Ιουνίου.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να ενημερωθούν στο διπλό περίπτερο  49 – 50 (το πρώτο περίπτερο αμέσως μετά το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου προς το Μέγαρο Μουσικής)  μέσω έντυπου αλλά και οπτικοακουστικού υλικού για τα θεσμικά όργανα  και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και να πάρουν πληροφορίες για τα δικαιώματα του ευρωπαίου πολίτη, την πολιτική της Ευρώπης σε θέματα  εργασίας, παιδείας, απασχόλησης, χρηματοδότησης, εσωτερικής αγοράς, συνόρων, μετανάστευσης, δικαιοσύνης, περιβάλλοντος κλπ.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Αργύρης Περουλάκης για την συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βιβλίου αναφέρει:

«Είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουμε σε αυτή τη λαϊκή εκδήλωση πολιτισμού, με  μεγάλο σεβασμό στο βιβλίο και το ρόλο του στην ανάπτυξη του πολιτισμού στην Ευρώπη. Η περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας που πρέπει να κάνει τις σημαντικές εκείνες αλλαγές για να αποκτήσει εκ νέου πορεία ανάπτυξης. 

Είναι δύσκολη επίσης για την Ευρώπη και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να γίνει πιο αποτελεσματική απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της.  Παρ’ όλα αυτά εμείς πάντα πιστεύουμε στη ανάγκη της άμεσης επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  με τους πολίτες της  και στη δύναμη της πληροφορίας. Και  αυτό κάνουμε ευρισκόμενοι ξανά σε αυτό το πανέμορφο φεστιβάλ στη όμορφη Θεσσαλονίκη».

Στο Φεστιβάλ Βιβλίου η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συμμετέχει για  6η συνεχόμενη χρονιά ενώ το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για 13η συνεχόμενη χρονιά. Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος γι αυτήν την πολυετή σχέση με το Φεστιβάλ Βιβλίου επισημαίνει: 

« Με τη συμμετοχή μας  στο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης μας δίνετε  για ακόμα μία χρονιά η δυνατότητα να ενημερώσουμε τους πολυπληθείς επισκέπτες του Φεστιβάλ, μέσω του έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού, για τις δράσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε. και ιδιαίτερα για τον ρόλο και τη δραστηριότητα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια τόσο στον  Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας,  όσο και σε όλους τους συμμετέχοντες και συνδιοργανωτές για τη συνεπή προσήλωσή τους σε μία εκδήλωση που αποτελεί πολιτιστική όαση, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης  εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σταθερή συμμετοχή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Είναι τιμητικό για το Φεστιβάλ Βιβλίου να συμμετέχουν  η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και  η Αντιπροσωπεία του  Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό για μας  να δίνουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Φεστιβάλ Βιβλίου  να ενημερωθούν  και  για θέματα που τους αφορούν,  ως Ευρωπαίους πολίτες. Και πραγματικά η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Κυρίως της νεολαίας.», ανέφερε χαρακτηριστικά.