Είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε στα 1982 στη Γαλλία και, μέσα σε 35 χρόνια, ξεπέρασε τα σύνορα της Ευρώπης, αφού γιορτάζεται πλέον σε περισσότερα από 120 κράτη της υφηλίου.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ενώνει και φέτος εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από χιλιάδες εκδηλώσεις που οργανώνονται σε πάνω από 700 πόλεις του κόσμου. Ανάμεσά τους και η Αθήνα με τον καταπράσινο Κήπο του Μεγάρου να συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς με την καθιερωμένη μεγάλη του συναυλία για μικρούς και μεγάλους.

Το «παρών» στη φετινή Γιορτή της Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, δίνουν η τσελίστα Χριστίνα Μπαζίλη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος, η Παιδική και Νεανική Χορωδία Rosarte, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Αγγελική Τουμπανάκη με τους Buzz Bastardz. Μια ανοικτή πρόσκληση με ελεύθερη είσοδο σε μια βραδιά γεμάτη μουσική κάτω από το φως του φεγγαριού.

20:00 – 20:30 Χριστίνα Μπαζίλη & Θανάσης Αποστολόπουλος
Βραδιές καλοκαιριού με επιλεγμένες συνθέσεις για τσέλο και πιάνο

Λαμπερά καλοκαιρινά κομμάτια ελλήνων και ξένων συνθετών διάλεξαν για το ημίωρο πρόγραμμά τους, στο πλαίσιο της Γιορτής της Μουσικής, η εικοσάχρονη τσελίστα Χριστίνα Μπαζίλη, μια σολίστ με εκρηκτικό ταμπεραμέντο και εντυπωσιακές δεξιοτεχνικές ικανότητες, και ο καταξιωμένος πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος. Έτσι, όσοι βρεθούν στον Κήπο του Μεγάρου το βράδυ της 21ης Ιουνίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μέρη από τη Σουίτα για τσέλο και πιάνο του Περικλή Κούκου (γενν. 1960), την Ουγγρική ραψωδία του Ντάβιντ Πόππερ (1843-1913) καθώς και ένα απόσπασμα υψηλής δεξιοτεχνίας για σόλο βιολοντσέλο από το Κοντσέρτο για τσέλο και πνευστά του Φρήντριχ Γκούλντα (1930-2000).

20:40 – 21:10 Παιδική & Νεανική Χορωδία Rosarte
Η χρυσή Ολυμπιονίκης των παιδικών χορωδιών

Στη Γιορτή της Μουσικής, 200 (και… παραπάνω!) παιδιά της μεγάλης οικογένειας της Χορωδίας ROSARTE πλημμυρίζουν τον Κήπο του Μεγάρου! Μια βραδιά χαρούμενη και αισιόδοξη με τραγούδια από παραμύθια και παιδικές συλλογές ελλήνων συνθετών, όπως Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Ξανθούλη, Νίκου Κυπουργού και Τατιάνας Ζωγράφου· κομμάτια γραμμένα για την αγάπη και την αδελφοσύνη των λαών, όπως το «Imagine» του Τζον Λέννον· τραγούδια για τον πλανήτη μας, όπως το «Earth Song» του Μάικλ Τζάκσον· αλλά και σπιρίτσουαλ και μουσική από αγαπημένες ταινίες.

Τα προκαταρτικά τμήματα 1 & 2 διδάσκει η Μαρίζα Βαμβουκλή. Στο πιάνο η Μυρτώ Ακρίβου. Τα τμήματα 3 & 4 διδάσκει η Ρ. Μαστροσάββα. Στο πιάνο συνοδεύει η Τζένη Σουλκούκη.  Την Παιδική και Νεανική Χορωδία ROSARTE διευθύνει η Ρόζη Μαστροσάββα.

21:20 – 22:00 Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Με ανάλαφρη διάθεση στον Κήπο

Για μια από τις ωραιότερες ημέρες του χρόνου, την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, στις 21 Ιουνίου, σε μια από τις ιδανικότερες για την εποχή τοποθεσίες της Αθήνας, τον Κήπο του Μεγάρου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ετοίμασε ένα πρόγραμμα απολύτως «συντονισμένο» με το χαρούμενο μήνυμα της ημέρας. Συμμετέχοντας στις δροσερές και μουσικά «πλουραλιστικές» εκδηλώσεις που προγραμματίζει το Μέγαρο για εκείνη την ημέρα, η ΚΟΑ υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού επιλέγει να ερμηνεύσει δημοφιλέστατες χορευτικές μελωδίες. Η συναυλία της θα αρχίσει με την Εισαγωγή από Τα πλάσματα του Προμηθέα, το μοναδικό μπαλέτο που συνέθεσε ο Μπετόβεν το 1801. Θα ακολουθήσουν η σύντομη, συναρπαστική και χορευτική Εισαγωγή από τη διάσημη οπερέτα Η νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους υιού καθώς και το πασίγνωστο βαλς Φωνές της άνοιξης του ίδιου συνθέτη. Το πρόγραμμα θα κλείσει με το Ιταλικό καπρίτσιο, την περίφημη δηλαδή φαντασία για ορχήστρα που εμπνεύστηκε ο Τσαϊκόφσκι, ύστερα από ένα ταξίδι του στην Ιταλία το 1880.

22:15 – 23:00 Αγγελική Τουμπανάκη and the Buzz Bastardz
Πολυσυλλεκτικοί και αυθεντικοί ήχοι, δυναμικές ερμηνείες και μουσικές πέρα απο πυξίδες και νόρμες…

Mια ξεχωριστή φωνή, η περφόρμερ Αγγελική Τουμπανάκη παρουσιάζει στον Κήπο το πολυμορφικό πρότζεκτ της «Toubanaki and the Buzz Bastardz», μια από τις «πιο  αξιόλογες μουσικές προτάσεις της world jazz σκηνής στη Ελλάδα». Η μπάντα της δημιουργήθηκε το 2008 και αποτελείται από εκλεκτούς δεξιοτέχνες μουσικούς που κινούνται με ευελιξία και γνώση ανάμεσα στην παράδοση και στις σύγχρονες φόρμες. Η μουσική τους συνδυάζει ξέφρενους βαλκανικούς ρυθμούς, δρόμους της Ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου με τζαζ αρμονίες, κροσόβερ αυτοσχεδιασμούς, δημιουργώντας ατμόσφαιρες και εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς. Η κυκλοφορία του δίσκου «Toubanaki and the Buzz Bastardz» (Ελλάδα, Νέα Υόρκη), τον περασμένο Μάρτιο, με πρωτότυπες συνθέσεις και  ευρηματικές διασκευές σε επτά γλώσσες, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και θεωρήθηκε «ένας από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς».

Toubanaki and the Buzz Bastardz

Αγγελική Τουμπανάκη τραγούδι
Βασίλης Κετεντζόγλου ηλεκτρική κιθάρα, συνθέσεις
Παντελής Στόικος τρομπέτα, καβάλ
Γιάννης Παπαναστασίου άλτο, σοπράνο σαξόφωνο
Παρασκευάς Κίτσος ηλεκτρικό μπάσο
Γιάννης Παπαγιαννούλης σετ κρουστών
Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2016: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων σε 37 πόλεις της Ελλάδας

17η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: Οι εκδηλώσεις της Αττικής