Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης "Είδομεν(η) Ξενίου γη" είναι ο ίδιος ο άνθρωπος

Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης

Η Θεατρική Ομάδα Σκευή παρουσιάζει την παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη", την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, που επιστρέφει για όγδοη χρονιά φέτος στο Επι Κολωνώ.


Στο πρωτότυπο αυτό έργο μέσα από τον ποιητικό λόγο αναδεικνύεται η έννοια του ανθρώπου - πρόσφυγα και της ανάγκης δημιουργίας μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής των εθνών. Με επίκεντρο του έργου τον άνθρωπο ως σύγχρονο ικέτη γινόμαστε θεατές ή συμμέτοχοι (;) στις συγκρούσεις του πολιτικού πεδίου λήψης αποφάσεων που ορίζουν την ανθρώπινη τύχη.


Η Αφροδίτη Ματκάρη, συγγραφέας και σκηνοθέτις, ανέλαβε να μας "συστήσει" την Ομάδα Σκευή, να μας κατατοπίσει σχετικά με την θεματική του έργου και την παράσταση που θα δούμε, ενώ μας μεταφέρει και την εμπερία από την συμμετοχή της ομάδας στο οργανωμένο φεστιβάλ Off off Athens του "φιλόξενου" Επι Κολωνώ.


Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου


Culture Now: Μπορείτε να μας "συστήσετε" την ομάδα σας; Ποιοι είναι οι καλλιτεχνικοί στόχοι που σας ένωσαν;


Αφροδίτη Ματκάρη: Με τα παιδιά της ομάδας συναντηθήκαμε στην Δραματική Σχολή Ίασμος και από συμμαθητές γίναμε φίλοι που απολάμβαναν την συνεργασία μεταξύ τους. Βρήκαμε κοινά σημεία στον τρόπο δουλειάς, κοινές ιδέες και επιθυμίες που μας συνέδεσαν. Η δημιουργία της ομάδας ήρθε ως φυσική ροή, γιατί ομάδα είναι ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων που τους ενώνει ένας κοινός στόχος, που έχουν την ανάγκη να μιλήσουν για το ίδιο πράγμα, που τους συνδέει ένα κοινό όραμα. Το όνομα της ομάδας δεν βρέθηκε τυχαία. Η λέξη σκευή συνδέεται άμεσα με την έννοια του θεάτρου και για εμάς έχει διττή σημασία: είναι το εξωτερικό περίβλημα, τα ρούχα, τα αντικείμενα, είναι όμως και το εσωτερικό φορτίο που φέρει ο ηθοποιός . Η δική του αποσκευή.

 

C.N.: Πείτε μας λίγα λόγια για την παράστασή σας και τι θα θέλατε να αφήσει στον θεατή, φεύγοντας;


Αφ. Μ.: Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βάλλεται από οικονομική δυσχέρεια, από πολιτικές σκοπιμότητες, από ανεργία και εξαθλίωση, από ακραίες ιδεολογίες. Παρακολουθώντας όμως την επικαιρότητα μπορείς να διαπιστώσεις ότι υπάρχει κάτι ανέγγιχτο στον χρόνο, αυτό το ξεχωριστό που μας διακρίνει ως λαό από τα αρχαία χρόνια: η φιλοξενία. Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν τις ακτές μας με τον τρόμο του πολέμου που άφησαν πίσω τους και ανάγκη για ελπίδα, την ελπίδα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να ζήσουν ειρηνικά. Αυτή ακριβώς η ελπίδα είναι που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί και οφείλουμε ως άνθρωποι να προσφέρουμε τη βοήθεια μας στο μέτρο του εφικτού, να απαλύνουμε τον πόνο τους. Σαν άνθρωπος προς άνθρωπο.

 

Απέναντι σε αυτή την τραγικότητα του ανθρώπου, ουδείς μπορεί να μείνει ασυγκίνητος και ιδιαίτερα οι άνθρωποι του θεάτρου. Το θέμα της παράστασης είναι κατ' ουσίαν ο ίδιος ο άνθρωπος.

 

 

C.N.: Πως αισθάνεστε που συμμετέχετε στο Φεστιβάλ Off off Athens  του Θεάτρου Επι Κολωνώ;


Αφ. Μ.: Το πλήθος των νέων ομάδων που αναζητούν μια ευκαιρία παρουσίασης, έχει δημιουργήσει αντίστοιχα και ένα πλήθος θεατρικών φεστιβάλ νέων ομάδων. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για την πραγματικότητα της χώρας αλλά συγχρόνως και "επικίνδυνο" όταν γίνεται με στόχο την εκμετάλλευση των νέων ομάδων και όχι την επί της ουσίας υποστήριξη και ανάδειξη τους. Ευτυχώς το Off-Off Athens Φεστιβάλ αποτελεί ένα πολύ οργανωμένο θεατρικό γεγονός μέσα από το οποίο οι ομάδες απολαμβάνουν των ευκαιριών που ζητούν για την παρουσίαση της δουλειάς τους. Με πλήρη υποστήριξη προβολής στα μέσα ενημέρωσης, με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό στο θέατρο. Δεν είναι τυχαίο ότι διοργανώνεται για 8η χρονιά, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι ο φορέας που το διοργανώνει είναι το Θέατρο Επί Κολωνώ, στόχος του οποίου είναι πέραν του φεστιβάλ, και η "θεατρική φιλοξενία" παραστάσεων νέων ανθρώπων μέσα στο ρεπερτόριο του. Αυτή είναι η φιλοσοφία και το θεατρικό του στίγμα: νέες δουλειές, νέοι καλλιτέχνες , φρέσκιες ιδέες.

 

 

Η παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη" θα παρουσιαστεί Δευτέρα 13 & Τρίτη 14 Ιουνίου (20:45 & 22:00 αντίστοιχα) στο Φεστιβάλ Off- off Athens 8 που πραγματοποιείται στο Θέατρο Επι Κολωνώ.


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παραστάσεις του Off- off Athens μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Θωμάς Κινδύνης: Να λειτουργούμε με θετικό τρόπο στις ψυχές των θεατών
18.11.2016 15:17
Ο Θωμάς Κινδύνης μιλάει στο CultureNow με αφορμή την παράσταση "Το Όνειρο ενός γελοίου" στο Θέατρο "Μορφές Έκφρασης", σε σκηνοθεσία Άννας Σεβαστής Τζίμα.
Αλέξανδρος Διαμαντής: Ο Βέρθερος είναι η αισθηματική Βίβλος της επανάστασης
03.11.2016 12:52
Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει την παράσταση "Βέρθερος", ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του J.W. Goethe, "Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου", σε σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη του Αλέξανδρου Διαμαντή. ο νεαρός δημιουργός, ο οποίος μας μίλησε για την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, το περίφημο επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε που αφορά κάθε εποχή, τον έρωτα, την επανάσταση και την ύπαρξη ή όχι της ελευθερίας στη ζωή ενός ανθρώπου.
Αντώνης Αντωνόπουλος: Βρισκόμαστε σε ένα πλοίο που βουλιάζει και ανησυχούμε αν η ορχήστρα παίζει όμορφη μουσική
18.05.2016 11:45
H παράσταση του έργου «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», του Σάμουελ Μπέκετ, ύστερα από την επιτυχία της πρώτης παρουσίασής της, επιστρέφει στο Bios για δύο μόνο εβδομάδες, από τις 20 Μαΐου 2016! Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, τη μετάφραση (μαζί με τον Δημήτρη Καραντζά) και την ερμηνεία, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την παράσταση, που "είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς", το παρελθόν, την έννοια της "μνήμης" και τις αντανακλάσεις του μπεκετικού έργου στο σήμερα.
Αγγελική Παπαθεμελή: Θα συναντηθούμε απόψε, δόξα τω Θεώ
16.02.2016 13:44
“Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι.”, είναι ο πρωτότυπος και αινιγματικός τίτλος της παράστασης που παρουσιάζουν η Αγγελική Παπαθεμελή και η Σοφία Κορώνη στο Bios Tesla main. Έχοντας αναλάβει από κοινού σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία και ερμηνεία, μέσα από τα δύο αριστουργηματικά βιβλία της Αλίκης του Λιούις Κάρολ και τα «Κυμάτα» της Βιρτζίνια Γουλφ, με οδηγό την αναρώτηση «Περί αλήθειας και ψεύδους υπό εξωηθική έννοια» του Νίτσε, "ταξιδεύουν" σε μία γοητευτική περιπλάνηση προς την αναζήτηση της Αλίκης για την Αλίκη...
Προμηθέας Αλειφερόπουλος: Είναι πολύ δύσκολο να ανθίσει κανείς μέσα στο βάλτο
15.02.2016 16:59
Στο έργο του Σλάβομιρ Μρόζεκ "Οι Εμιγκρέδες", δύο μετανάστες ο ΑΑ και ο ΧΧ, βρίσκονται να συγκατοικούν σε ένα υπόγειο, ξένοι σε ξένη χώρα. Ο ένας διανοούμενος, πολιτικός εξόριστος και ο άλλος εργάτης, οικονομικός μετανάστης. Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Με αφορμή την θεατρική εκδοχή του έργου που παρουσιάζεται την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ο ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών, μας μίλησε για το έργο του Μρόζεκ, τα θέματα που θίγει η παράσταση, καθώς και τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια που τον βρίσκουν ξανά επί σκηνής μαζί με τον Θάνο Τοκάκη.