Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42

On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.

 

«Ο καμβάς είναι το παράθυρο που επιτρέπει την είσοδο σε μια άλλη κατάσταση. Η βλέψη. Ξεβράζονται εκεί πόθοι κρυφοί ή κρυμμένοι, σκέψεις, η εντύπωση ενός παλμικού υποσυνείδητου που μάχεται ανάμεσα στον ρεαλισμό της προκαθορισμένης νόρμας, της γνώριμης αυτής τάξης των πραγμάτων, και της αφαίρεσης, την τόλμη σε αντιδιαστολή. Κάπου στην βιάση ελλοχεύει η ψυχή με όσα απομείνανε να αναζητούν αλήθεια.

 

On Faces• Στον τόπο αυτό που ο καλλιτέχνης μέσα από τα έργα του γεννά, η αλήθεια ταυτίζεται με την ελευθερία. Ίσως αυτό να είναι το ζητούμενο, ο σκοπός της ίδιας της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια αλληγορία, της μνήμης ψυχογράφημα. Είναι οι ανθρωπόμορφες φιγούρες του Χαράλαμπου Κατσατσίδη που εντέχνως περιπλέκονται με κεφαλές ζώων (σκύλος, ιπποπόταμος, τίγρης, αγελάδα) και δημιουργούν σε μία αρμονική σύμπλεξη τα Πορτρέτα Ενστίκτων. Τα ένστικτα, γενεσιουργός ορμή, κινητήρια δύναμη το ίδιο σε ζώα και ανθρώπους, από τους βυθισμένους κόσμους του ασυνείδητου, περνούν μπροστά και παλεύουν για ζωή. Είναι η επιβίωση, είναι η σπορά, ο έρωτας κι ο θάνατος. Είναι ο φόβος, η σκληρότητα, το εδώ στο παρόν, ο πόνος.

 

Τα Πορτρέτα Ενστίκτων του Χαράλαμπου Κατσατσίδη, απλώνονται σε ζωγραφικές επιφάνειες μεγάλων διαστάσεων ή και μικρότερες, πλασμένες εξ ολοκλήρου από την δυναμική του εξπρεσιονιστικού σχεδίου και την ένταση της χειρονομιακής παρέμβασης που επαναπροσδιορίζει τις αναγνωρίσιμες μορφές. Όλα ενταγμένα σε ένα περιβάλλον ρευστών χρωμάτων, οι ποιότητες, τα διαφανή βερνίκια, οι σταγμένες κηλίδες.

 

Είναι ο εαυτός σου αυτός που αντικρίζεις, ο ίδιος ή ο άλλος αυτός, σε άλλη μορφή ή ίδια και είσαι εσύ ο θεατής της πραγματικότητας που επέλεξες να ζεις.»

 

Νικολένα Καλαϊτζάκη, Ιστορικός Τέχνης

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1982. Έχει διακριθεί το 1983 με υποτροφία Ι.Κ.Υ. για τρία συνεχή χρόνια και με υποτροφία του Ιδρύματος Κεφαλληνού, για ένα χρόνο. Το 1984 έλαβε πτυχίο στην Αισθητική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Diplôme d’Etudes Approfondies, Sorbonne, Paris I), ενώ για τα επόμενα τρία έτη (1984-87) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts) στο Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της Αθήνας (Titanium Yiayianos Gallery, Gallery Batagianni, Gallery AΔ) και έχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση στις Βρυξέλλες (Art Base Gallery).Έχει συμμετάσχει επίσης σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αγγλία, Ρωσία και Σουηδία, ενώ έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές.

 

Copyright 2016 Χαράλαμπος Κατσατσίδης

 

Photos

Πάνω: ‘Cow’, λάδι σε καμβά, 100 x 100 cm

Κάτω: ‘Dog II’, λάδι σε καμβά, 100 x 100 cm

Σχετικές ειδήσεις
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Athens Matters TOo: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Art Zone 42
07.07.2016 14:59
H γκαλερί Art Zone 42 διοργανώνει και εγκαινιάζει εν μέσω καλοκαιριού, την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ., μια ιδιαίτερη ομαδική έκθεση με τίτλο Athens Matters T0o.

Ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στη γκαλερί ΑΔ
15.06.2016 11:40
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στην γκαλερί ΑΔ.
Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN
15.03.2016 12:30
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο “Here Is All There Is" ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015.