Τι είναι το Γεράνι; «Η περιοχή που ορίζεται από τους δρόμους Πειραιώς, Αθηνάς, Ευριπίδου και Επικούρου» ή «Mια εμπορική περιοχή δίπλα στην Ομόνοια» θα ήταν κάποιες πιθανές απαντήσεις.

Αυτό όμως που καθορίζει ουσιαστικά μια γειτονιά είναι οι άνθρωποί της, οι άνθρωποι που μένουν και δραστηριοποιούνται σε αυτή. Οι γειτονιές «μιλάνε» μέσω των κατοίκων τους και, όταν πρόκειται για «γειτονιές του κόσμου», οι ιστορίες που αφηγούνται είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, 10 φοιτήτριες σε συνεργασία με τις σχεδιάστριες Κατερίνα Αντωνάκη και Νατάσσα Παππά (AΡΧΕΙΑ_ΓΕΡΑΝΙ), σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα ερευνητικό project προφορικής ιστορίας με θέμα την ταυτότητα του Γερανίου.

Ποιοι δουλεύουν στο Γεράνι; Υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι; Και γιατί να μείνει κανείς εκεί; Ποια είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων στη γειτονιά; Τι θα άλλαζαν; Τι τους αρέσει; Πώς ήταν η γειτονιά παλιά;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα τέθηκαν σε άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, που αφηγήθηκαν την ιστορία της γειτονιάς, μια ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένης με την προσωπική τους διαδρομή. Το δημιουργικό αποτέλεσμα αυτών των αφηγήσεων θα προβληθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 στο Ρομάντσο.

Το «Γεράνι μιλάει» (GERANIUM_TALKS) είναι η τρίτη από μια σειρά συνεργασιών του ΑΡΧΕΙΑ_ΓΕΡΑΝΙ, αυτή τη φορά με την επίκουρη καθηγήτρια Ανδρομάχη Γκαζή και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Τα ΑΡΧΕIΑ_ΓΕΡAΝΙ (GERANIUM_FILES) είναι ένα εν εξελίξει ερευνητικό design project, πρωτοβουλία των σχεδιαστών Κατερίνας Αντωνάκη και Νατάσσας Παππά, που διερευνά νέες προσεγγίσεις της οπτικής επικοινωνίας σε πολυγλωσσικές γειτονιές στις σημερινές πόλεις, μέσα από διεπιστημονικές συνεργασίες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Έρευνα / Παραγωγή

(φοιτήτριες του ΠΜΣ στην «Πολιτιστική διαχείριση»)

Αναγνωστάκη Εύα

Καλογεροπούλου Μαρία

Κουκούλη Μαριλένα

Κραββαρίτη Έλλη

Μαυρίκη Ουρανία

Οικονοπούλου Τζούλια

Παπαδοπούλου Μαρία

Ρίζου Αναστασία

Ρουμελιώτη Φαίη

Στούμπου Εύη

Χουδαλάκη Κορίνα

Σκηνοθεσία / Μοντάζ / Εικονοληψία

Γιώργος Γκουνέζος

Ηχοληψία

Ανδρέας Γκόβας

Αρχική ιδέα / Design

Κατερίνα Αντωνάκη

Νατάσσα Παππά

Συντονισμός / Επιμέλεια

Ανδρομάχη Γκαζή