Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Το Γεράνι μιλάει… στο Ρομάντσο

Το Γεράνι μιλάει… στο Ρομάντσο

Τι είναι το Γεράνι; «Η περιοχή που ορίζεται από τους δρόμους Πειραιώς, Αθηνάς, Ευριπίδου και Επικούρου» ή «Mια εμπορική περιοχή δίπλα στην Ομόνοια» θα ήταν κάποιες πιθανές απαντήσεις.

 

Αυτό όμως που καθορίζει ουσιαστικά μια γειτονιά είναι οι άνθρωποί της, οι άνθρωποι που μένουν και δραστηριοποιούνται σε αυτή. Οι γειτονιές «μιλάνε» μέσω των κατοίκων τους και, όταν πρόκειται για «γειτονιές του κόσμου», οι ιστορίες που αφηγούνται είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

 

Στο πλαίσιο του ΠΜΣ « Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, 10 φοιτήτριες σε συνεργασία με τις σχεδιάστριες Κατερίνα Αντωνάκη και Νατάσσα Παππά (AΡΧΕΙΑ_ΓΕΡΑΝΙ), σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα ερευνητικό project προφορικής ιστορίας με θέμα την ταυτότητα του Γερανίου.

 

Ποιοι δουλεύουν στο Γεράνι; Υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι; Και γιατί να μείνει κανείς εκεί; Ποια είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων στη γειτονιά; Τι θα άλλαζαν; Τι τους αρέσει; Πώς ήταν η γειτονιά παλιά;

 

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα τέθηκαν σε άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων, που αφηγήθηκαν την ιστορία της γειτονιάς, μια ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένης με την προσωπική τους διαδρομή. Το δημιουργικό αποτέλεσμα αυτών των αφηγήσεων θα προβληθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 στο Ρομάντσο.

 

Το «Γεράνι μιλάει» (GERANIUM_TALKS) είναι η τρίτη από μια σειρά συνεργασιών του ΑΡΧΕΙΑ_ΓΕΡΑΝΙ, αυτή τη φορά με την επίκουρη καθηγήτρια Ανδρομάχη Γκαζή και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

Τα ΑΡΧΕIΑ_ΓΕΡAΝΙ (GERANIUM_FILES) είναι ένα εν εξελίξει ερευνητικό design project, πρωτοβουλία των σχεδιαστών Κατερίνας Αντωνάκη και Νατάσσας Παππά, που διερευνά νέες προσεγγίσεις της οπτικής επικοινωνίας σε πολυγλωσσικές γειτονιές στις σημερινές πόλεις, μέσα από διεπιστημονικές συνεργασίες .

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Έρευνα / Παραγωγή

(φοιτήτριες του ΠΜΣ στην «Πολιτιστική διαχείριση»)

Αναγνωστάκη Εύα

Καλογεροπούλου Μαρία

Κουκούλη Μαριλένα

Κραββαρίτη Έλλη

Μαυρίκη Ουρανία

Οικονοπούλου Τζούλια

Παπαδοπούλου Μαρία

Ρίζου Αναστασία

Ρουμελιώτη Φαίη

Στούμπου Εύη

Χουδαλάκη Κορίνα

 

Σκηνοθεσία / Μοντάζ / Εικονοληψία

Γιώργος Γκουνέζος

 

Ηχοληψία

Ανδρέας Γκόβας

 

Αρχική ιδέα / Design

Κατερίνα Αντωνάκη

Νατάσσα Παππά

 

Συντονισμός / Επιμέλεια

Ανδρομάχη Γκαζή

Σχετικές ειδήσεις
Τα Ανοικτά μαθήματα Ιστορίας του 20ού αιώνα ολοκληρώνονται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
21.10.2016 11:27
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί να παρακολουθήσουμε την ολοκλήρωση του κύκλου Ανοικτών Μαθημάτων Ιστορίας στο χώρο του Ιστορικού του Αρχείου, στον Ταύρο.
Caravan Project @ Μεταξουργείο: Το καραβάνι φτάνει στον τελικό του προορισμό
07.10.2016 10:25
Τελευταία πόλη- σταθμός του Caravan Project, ύστερα από πέντε χρόνια οδοιπορικού θα είναι η Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μεταξουργείου. To Caravan Project ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών και πραγματοποίησε ένα μεγάλο οδοιπορικό, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργώνοντας την Ελλάδα - κυρίως απομακρυσμένες περιοχές της- και συλλέγοντας ανείπωτες και αθέατες ιστορίες, με τη μορφή ντοκιμαντέρ και φωτογραφικών λευκωμάτων.
Ιστορίες του 20ου αιώνα: Τα μαθήματα ολοκληρώνονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ
02.09.2016 13:43
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί να παρακολουθήσουμε την ολοκλήρωση του κύκλου Ανοικτών Μαθημάτων Ιστορίας στο χώρο του Ιστορικού του Αρχείου, στον Ταύρο.
Αρχαιολογία και Νεότερη Ιστορία: εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
10.06.2016 14:29
Τα αρχεία και οι αποθήκες των μουσείων κρύβουν λησμονημένες ιστορίες. Συχνά προσφέρουν την άκρη του νήματος για να στοιχειοθετηθούν αφηγήσεις γύρω από αντικείμενα και ανθρώπους, που έζησαν γεγονότα της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας και οι μοίρες τους συναντήθηκαν με αναπάντεχο και μερικές φορές βίαιο τρόπο. Τέτοιες αναπάντεχες συναντήσεις θα μοιραστούμε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου και ώρα 19.00, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων που προηγείται (9 Ιουνίου).
Η επικοινωνία μιας παράστασης: masterclass με τον Άρη Ασπρούλη στο Bios
13.04.2016 12:34
Το BIOS διοργανώνει ένα masterclass επικοινωνίας με τον Άρη Ασπρούλη, Διευθυντή Επικοινωνίας & Προβολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, με τίτλο Η επικοινωνίας μιας παράστασης.