Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Όλα για τη ζωή και το έργο του «δικού μας» ElGreco

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Όλα για τη ζωή και το έργο του «δικού μας» ElGreco

Ο Κρητικός Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός με το ισπανικό προσωνύμιο El Greco, ήταν ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής Αναγέννησης, και ένας λόγους για τους οποίους αξίζει να είμαστε υπερήφανοι. Το έργο του είναι μεγάλο και η ζωή του έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως διότι τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης που αξιοποίησε στοιχεία της ανατολικής και δυτικής παράδοσης. Μέχρι σήμερα η υστεροφημία του διατηρεί δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους μείζονες ζωγράφους όλων των εποχών…

 

Από την Σοφία Μαυραντζά

 

Όμως, αλήθεια, πόσα γνωρίζουμε για το «δικό μας» ElGreco; Τώρα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ζωή του, το έργο του και την πορεία του, χάρη στο αφιέρωμα που μπορούμε να δούμε στο OTE HISTORY, που έχει αφιερώσει το μήνα Ιούνιο σε αυτόν τον μοναδικό καλλιτέχνη.

 

Κάθε Κυριακή βράδυ έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από τον OTETV να παρακολουθήσουμε ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο καλλιτέχνη, που, αιώνες μετά το θάνατό του, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών.

 

Η σειρά που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του El Greco, παρουσιάζει υλικό από προσωπικότητες του πολιτισμού που αποκαλύπτουν τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του κορυφαίου ζωγράφου, υλικό από την πορεία του στην ενετοκρατούμενη Κρήτη όπου εκπαιδεύτηκε στη βυζαντινή εικονογραφία, καθώς και τη μετεγκατάστασή του στη Βενετία, όπου γνώρισε τη δυτική τέχνη. 

 

Η ζωή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς δεν γνωρίζουμε επίσημα ποιο είναι το όνομα της μητέρας του, ποιο ήταν το θρήσκευμά του, ποια η σχέση του με τον πατέρα και τον αδερφό του, αλλά ούτε και της ενδεχόμενης πρώτης Ελληνίδας συζύγου του…

 

Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε μέσα από το αφιέρωμα στο μεγάλο αυτό καλλιτέχνη με τις ελληνικές ρίζες.

 

Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από όσα θα δείτε στην οθόνη σας:

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Σωτήρης Σόρογκας στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
24.01.2017 16:39
Ζωγράφος, δάσκαλος, διανοούμενος, πολυβραβευμένος και πολυγραφότατος με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο, ο Σωτήρης Σόρογκας, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της σειράς Η ζωή μου όλη, την οποία επιμελείται ο Θανάσης Θ. Νιάρχος.
Νέα εργαστήρια και ακρόαση για το νέο έργο του Παύλου Κουρτίδη στο Θέατρο ΠΚ
22.09.2016 11:17
Μετά το τελευταίο του έργο, «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ», που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Παλλάς, ο Παύλος Κουρτίδης ετοιμάζει τη νέα του δουλειά.
Διήμερο «Architecture and Democracy» στην Costa Navarino
28.06.2016 12:49
Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Zaha Hadid Architects, Patrick Schumacher, ο βραβευμένος με Nobel Paul Krugman, ο συγγραφέας Charles Landry και άλλοι διακεκριμένοι συμμετέχοντες θα παραστούν στη φετινή συζήτηση του Architecture and Democracy Forum, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Σεπτεμβρίου.
Οι R. Ascott, Stelarc & Μ. Δανέζης στο συνέδριο του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών
18.05.2016 16:17
Ρηξικέλευθοι πρωτοπόροι της σύγχρονης τέχνης και της επιστήμης είναι φέτος, οι κεντρικοί ομιλητές στο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα: Ο Βρεττανός Roy Ascott, οΑυστραλός Κυπριακής καταγωγής Stelarc, (αμφότεροι βραβευμένοι με «Χρυσή Νίκη» στην Ars Electronica), και ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός Μάνος Δανέζης.
KALAMATA 21: Ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka Yio) ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής
26.04.2016 14:43
Ο γνωστός εικαστικός και συνιδρυτής της Μπιενάλε Αθηνών κύριος Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka Yio) ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.