Έτσι και φέτος -μια χρονιά επεισοδιακή, μα με αίσιο τέλος για το μεγαλύτερο φεστιβαλικό θεσμό της χώρας- είναι έτοιμο να μας ταξιδέψει σε έναν μαγικό κόσμο. Τα ραντεβού δίνονται στη σκιά της Ακρόπολης, δίπλα στην πολύβουη Πειραιώς, στο Μέγαρο Μουσικής ή το θέατρο της Μικρής Επιδαύρου και οι επιλογές είναι ποικίλες και άκρως ενδιαφέρουσες.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, πιστή στο καλοκαιρινό ραντεβού της στο Ηρώδειο, εγκαινιάζει φέτος το Φεστιβάλ, με την Αΐντα του Βέρντι και τέλη Ιουλίου, θα μας κεντρίσει τις μουσικές αισθήσεις με την παθιασμένη Κάρμεν του Μπιζέ. Στο Ηρώδειο επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια γιορτή. Μια γιορτή για τα 50 χρόνια παρουσίας στο στερέωμα, ενός σημαντικού συνθέτη, του Νότη Μαυρουδή. Τις αισθαντικές νότες του θα ντύσουν οι φωνές διαφόρων σημαντικών ερμηνευτών όπως: Φωτεινή Βελεσιώτου, Μελίνα Κανά, Γιώργος Νταλάρας, Νένα Βενετσάνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Αναστασία Μουτσάτσου, Μόρφω Τσαϊρέλη και η Νεανική Χορωδία Αθηναϊκού Ωδείου. Στην αρχή του Ιούλη θα έχουμε όμως την ευκαιρία να απολαύσουμε ακόμα μια μεγάλη μορφή της ελληνικής μουσικής, τον Νίκο Κυπουργό, που θα μας ξεναγήσει «Στον μυστικό κήπο» του, με τις φωνές των: Σαββίνας Γιαννάτου, Δώρου Δημοσθένους, Διονύση Σαββόπουλου, Μαρίας Φαραντούρη και άλλων. Βεβαίως δεν θα λείψουν και οι βραδιές κλασικής ορχηστρικής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τα μουσικά  σύνολα και τη χορωδία της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα.

Φέτος το κοινό θα έχει ωστόσο την ευκαιρία να απολαύσει μουσικές βραδιές και στον κήπο της Πειραιώς 260, όπου θα συναντήσουμε καλλιτέχνες όπως ο Μιχάλης Δέλτα, η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Γιώργης Χριστοδούλου, οι Mikelis & Najem Project και ο Σωκράτης Σινόπουλος. Εκεί επιπλέον, με μια κεφάτη γιορτή στις 14/6, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, η Ματούλα Ζαμάνη και η Μπάντα της Φλώρινας θα σημάνουν την έναρξη του Φεστιβάλ.

Ο Κορνήλιος Σελαμσής, ο οποίος κατά καιρούς έχει κάνει έξοχες μουσικές επενδύσεις σε θεατρικές παραστάσεις, θα βρίσκεται για δύο βραδιές στο Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζοντας το λυρικό έργο «Λεόντιος και Λένα» με τις φωνές σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Τάσος Χριστογιαννόπουλος, ο Χάρης Ανδριανός, η Θεοδώρα Μπάκα και η Λητώ Μεσσήνη.

Στο Μέγαρο Μουσικής, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τους σολίστες Νέλλη Σεμιτέκολο και Κωνσταντίνο Σφέτσα, την Καμεράτα στο West Side Story, το Kyklos Ensemple που αναζητά «τα όρια του ρομαντισμού», τον Λευτέρη Βενιάδη που «συναντά» τον Γιώργο Σουρή και τους Third World Bunfight, οι οποίοι τοποθετούν τον Μάκβεθ του Βέρντι στην σύγχρονη Νότιο Αφρική, κάνοντας ένα σχόλιο για τον εμφύλιο πόλεμο που ταλανίζει τη χώρα.

Τέλος, σπουδαία μουσικά βράδια μας περιμένουν εκτός των αθηναϊκών τειχών, στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, για τα οποία θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

Μέσω του Φεστιβάλ Αθηνών ένα ακόμα αθηναϊκό καλοκαίρι πλημμυρίζει με μουσική!


Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.