Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Δεύτερο Διεθνές βραβείο για την ταινία ΔΗΛΟΣ 2015 του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα

Δεύτερο Διεθνές βραβείο για την ταινία ΔΗΛΟΣ 2015 του Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα

Η ταινία ΔΗΛΟΣ 2015, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα, κατέκτησε το Αργυρό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών στο Μπακού του Αζερπμπαϊτζάν. Είναι το δεύτερο διεθνές βραβείο για την ταινία, μετά την βράβευσή της στο San Diego της Καλιφόρνια, τον περασμένο Μάρτιο, ένα φεστιβάλ που παρουσιάζει κινηματογραφικές ταινίες από όλα τα είδη, ταινίες ιδιαίτερες και ξεχωριστές.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών του Αζερπμπαϊτζάν είναι μέλος του CIFFT: Comité International des Festivals du Film Touristique. Μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1989, με έδρα την Βιέννη, και λειτουργεί υπό την εποπτεία των: World Tourism Organization (UNWTO- Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού), European Travel Commission (ETC), Pacific Asia Travel Association (PATA), Central America Tourism Organization (CATA) and Caribbean Tourism Organization (CTO). Μελη της είναι τα 15 σημαντικότερα Tourism Film Festival παγκοσμίως, όπως των Κανών, του Βερολίνου, του Κάρλοβι Βάρι, του Λος Άντζελες, της Κωνσταντινούπολης, κ.ά.

 

Η ΔΗΛΟΣ 2015 επιλέχτηκε και θα συμμετέχει στο Cannes Corporate Media & TV Awards 2016.

 

Η ταινία είναι ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ 25', για το νησί που στην αρχή έπλεε ακυβέρνητο στο Αιγαίο, ώσπου το ακινητοποίησε ο θεός της θάλασσας για να γεννηθεί σε αυτό το φως και που παραδομένο στο σύμπαν και με σύμμαχο το φως υπήρξε για αιώνες το κέντρο του κόσμου. Το νησί όπου συνέρρεαν χιλιάδες άνθρωποι από όλη την υφήλιο για να προσκυνήσουν, να γιορτάσουν, να ανταλλάξουν εμπορεύματα και ιδέες και να συμβιώσουν. Μια συντελεσμένη ουτοπία κοσμοπολιτισμού. Η ταινία δεν προσεγγίζει την Δήλο επιστημονικά και δεν φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική και αρχαιολογική σημασία της. Είναι όμως μια ταινία για το φως της, το μοναδικά μυστηριακό και εξαγνιστικό, για το  αιώνιο ταξίδι των ανθρώπων και των ιδεών χθες και σήμερα. Κι ακόμη είναι μια ταινία για το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας έως στο κέντρο της ύπαρξής του, ταινία για τα πανανθρώπινα σύμβολα, την πανανθρώπινη αλήθεια της ζωής , του έρωτα και του θανάτου. Τέλος είναι ακόμη μια ταινία για τις αισθήσεις, που μαθαίνουν πρώτες κι ακολουθεί ο νους στην προσπάθειά του να μετατρέψει το αφανές σε προφανές, ν’ αλλάξει το ψέμα και να το αντικαταστήσει με την αλήθεια, να μεταμορφώσει το σκοτάδι σε φως, το άδηλο  νησί σε Δήλο.

 

ΔΗΛΟΣ 2015, ντοκιμαντέρ 25', έγχρωμο, Εnglish.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Θεοχάρης-Κιούκας

Πρωταγωνιστεί: Γιώργος  Χωραφάς

Παραγωγή: Θάλεια Καλαφατά-Qkas Productions

Διευθυντής Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Σενάριο: Αλέκα Δήμου & Δημήτρης Καράβολας

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Ήχος: Θοδωρής Μέλης

Σχετικές ειδήσεις
10 χρόνια Βραβείο LUX: Προβολή της ταινίας Ατίθασες στο ΦΚΘ
07.10.2016 17:29
Είναι ένας από τους κυριότερους θεσμούς στο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό στερέωμα και φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία ζωής: το Βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιορτάζει τα δέκα χρόνια του και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις, προβάλλοντας την ταινία Ατίθασες /Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν / Deniz Gamze Ergüven, η οποία απέσπασε πέρυσι το βραβείο.
Βραβείο FIPRESCI για τη νέα ταινία του Στεφάν Μπριζέ στο Φεστιβάλ Βενετίας
13.09.2016 15:26
Το Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας που μόλις ολοκληρώθηκε, απονεμήθηκε στον Γάλλο σκηνοθέτη Στεφάν Μπριζέ και την ταινία του με τίτλο «Une vie» (A woman's life).
Δύο μεγάλα βραβεία για το «Suntan» στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου και Βρυξελλών
27.06.2016 10:42
Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κατάφερε αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών.
The Green Room, της Λουκίας Αλαβάνου στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
09.05.2016 10:33
Το μικρού μήκους στερεοσκοπικό 3D φιλμ “The Green Room”, της Λουκίας Αλαβάνου (παραγωγή Βέλγιο/Ελλάδα, 2015-2016), συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό (international competition) του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν (62 Internationale Kurzfilmtage Oberhausen), που πραγματοποιείται από 5 έως 10/05 2016.
To AGORA του Γιώργου Αυγερόπουλου κερδίζει το βραβείο Gold Hugo στο Σικάγο
26.04.2016 14:15
Στο AGORA – Από τη Δημοκρατία στις Αγορές του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου, απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο «Gold Hugo» για το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην κατηγορία κοινωνικών και πολιτικών ταινιών των Τηλεοπτικών Βραβείων του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο.