Η Γιώτα Πεκλάρη, η Θέτις Μισίου, η Τζέσικα ΚαΪμπαλή και ο Ιάσονας Δαμιανός δημιουργούν ένα καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων φλαμένκο από τις 4 έως τις 20 Ιουλίου 2016 στο PLAYGROUND for the arts για όλα τα επίπεδα, συνδυάζοντας μαθήματα τεχνικής, χορογραφίας, compas, σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού.

Γιώτα Πεκλάρη: Μάθημα φλαμένκο για αρχάριους

Ένα εισαγωγικό μάθημα φλαμένκο για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το είδος και για όσους θα ήθελαν να το ανακαλύψουν, με φρέσκια διάθεση, από την αρχή.

Ημέρες & Ώρες: Κάθε Τρίτη & Πέμπτη: 19.00 – 21.00

Διάρκεια σεμιναρίου: 10 ώρες

Επίπεδο: Αρχάριο

Κόστος: 70€ 

Γιώτα Πεκλάρη: Body music και Solcattu syllabes για χορευτές φλαμένκο

Η μουσική παράδοση της νότιας Ινδίας (Carnatic) περιέχει τρείς θεμελιώδεις έννοιες (gati=διαίρεση, jathi=πρόσθεση και solkattu=γλώσσα ρυθμικών συλλαβών) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρό τεχνικό εργαλείο για την εξερεύνηση, την εκτέλεση και τη δημιουργία ανεξάντλητων ρυθμικών μοτίβων. Το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για χορευτές φλαμένκο που θέλουν να βελτιώσουν τις εκτελεστικές τους ικανότητες αναπτύσσοντας τη μουσικότητα τους και για δασκάλους φλαμένκο που χρειάζονται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διδασκαλία τους.

Ημέρες & Ώρες: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 20.00 – 21.00

Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες

Επίπεδο: Μεσαίο – Προχωρημένο

Κόστος: 60€

Θέτις Μισίου: Τεχνική ενδυνάμωση

Το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις τεχνικής σώματος όπως στροφές, μαρκαρίσματα, ασκήσεις χεριών, ποδιών αλλά και ασκήσεις ρυθμολογίας (palmas). Σκοπός του μαθήματος είναι η σωστή τοποθέτηση του βάρους του σώματος, η βελτίωση της αντοχής και σιγά-σιγά ο συμμετέχων να αρχίσει να αποκτά έλεγχο στη κίνηση του σώματος του.

Ημέρες & Ώρες: Κάθε Τρίτη & Πέμπτη: 19.00-20.00

Διάρκεια σεμιναρίου: 5 ώρες

Επίπεδο: Μεσαίο – Προχωρημένο

Κόστος: 40€

Θέτις Μισίου: Guajira con abanico

H Guajira είναι ένας ρυθμός που ανήκει στη κατηγορία των Cantes de Ida y Vuelta, των τραγουδιών που έχουν επιρροές από Λατινική Αμερική και κυρίως από τη Κούβα. Είναι ένα palo μελωδικό και λυρικό που συνήθως χορεύεται με βεντάλια. Εκτός από το τεχνικό και ρυθμικό κομμάτι σε αυτό το μάθημα θα δώσουμε ιδιαίτερη βάση στο εκφραστικό μέρος του χορού.

Ημέρες & Ώρες: Κάθε Τρίτη & Πέμπτη: 20.00 – 21.00

Διάρκεια σεμιναρίου: 5 ώρες

Επίπεδο: Μεσαίο – Προχωρημένο

Κόστος:  40€  / Παρακολούθηση και των 2 τμημάτων (τεχνική + guajira): 70€

 

Τζέσικα Καϊμπαλή: Κίνηση και ρυθμός με αρχή το φλαμένκο

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εμβαθύνει ο μαθητής στην σωματική του έκφραση μέχρι να βρει την δική του φυσική κίνηση, μέσα από τεχνικές φλαμένκο, σύγχρονου χορού,  σωματικού θεάτρου και yoga.

Αναλυτικά περιλαμβάνει:

                Σχέση σώματος και ρυθμού – ποιοι είναι οι ρυθμοί και οι κινήσεις που το σώμα παράγει οργανικά με άξονα το φλαμένκο.

                Σημασία στην αναπνοή : πότε εισπνέω πότε εκπνέω

                Τεχνική ποδιών και στροφές

                Μικρά κομμάτια από διάφορα palos

                Συζήτηση ιδεών και σκέψεων

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές φλαμένκο, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τον σωματικό τους ρυθμό και κίνηση.

Ημέρες & Ώρες: Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή:18.30 – 20.00

Διάρκεια σεμιναρίου: 12 ώρες

Επίπεδο: Μεσαίο – Προχωρημένο

Κόστος: 80€

Ιάσονας Δαμιανός: Αires de buleria

11.00 – 12.30

Μάθημα θεωρητικό και πρακτικό σχετικά με το compas και τα palmas. Εμβάθυνση στον μουσικό κώδικα της buleria και τις υποπεριπτώσεις που μπορεί να συναντήσει ο χορευτής/aficionao, από την fiesta μέχρι την σκηνή.

12.30 – 14.00

Εφαρμογή παραδοσιακών χορευτικών μοτίβων που διευκολύνουν τον χορευτή/ρια να δρομολογήσει τις μέχρι τώρα γνώσεις του κάνοντας το χορό του πιο άμεσο και ουσιαστικό.

Ημέρες & Ώρες: Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Ιουλίου, &

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες

Επίπεδο: Μεσαίο – Προχωρημένο

Κόστος: 30 € / Παρακολούθηση και των 2 επιπέδων 50€

Γιώτα Πεκλάρη: Φλαμένκο πάνω σε ελληνική παραδοσιακή μουσική

Η Γιώτα Πεκλάρη ξεχωρίζει στον χώρο για την διαρκή έρευνα της πάνω στα όρια της τέχνης του φλαμένκο. Από το 2008 έχει παρουσιάσει έργα που συνδυάζουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική με το φλαμένκο και άλλες μορφές τέχνης (μέλος του ελληνικού body music ensemble  Kantu Korpu, από 2009-2012)

Ημέρες & Ώρες: Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Ιουλίου: 12.30-14.30

Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες

Επίπεδο: Μεσαίο – Προχωρημένο

Κόστος: 40€

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Γιώτα Πεκλάρη

Η Γιώτα Πεκλάρη θεωρείται από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους καλλιτέχνες και καθηγητές του φλαμένκο στην Ελλάδα. Αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου και είναι καλλιτεχνική διευθύντρια  του φεστιβάλ Coetáni_ Experimental Flamenco Festival. Έχει συμμετάσχει ως χορεύτρια και χορογράφος  σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ όπως: Tapeos Flamenco Empirico, Flamenco tanzhaus.nrw, Διεθνές Φεστιβάλ Body Music, Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε χώρους όπως: Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα ), Spinnerei (Λειψία), SFJazz (Σαν Φρανσίσκο), Berkeley University (Καλιφόρνια), CRR Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη), Tablao Caracoles (Βέρνη), Sadler’s Wells (Λονδίνο).

Ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής χορού Estrella από το 2001-2008. Το 2009 συν-ιδρύει το PLAYGROUND for the arts, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στόχο την προώθηση των κρουστικών τεχνών.

Θέτις Μισίου

Η Θέτις Μισίου γεννιέται στην Αθήνα το 1985. Από πολύ νεαρή ηλικία ξεκινάει να

ασχολείται με το φλαμένκο. Το 2003 παρακολουθεί στη Σεβίλλη εντατικά μαθήματα με τους: Torombo, Farruca, Pilar la Faraona και επιστρέφοντας στην Αθήνα, παράλληλα με τις σπουδές της στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής συμμετέχει σε σεμινάρια με τους: Juan de Juan, Marco Jimenez, Farruco, Luisa Chicano και άλλους. Αρχίζει να δίνει παραστάσεις σε ηλικία 22 ετών.

Από το 2009 ζεί στη Σεβίλλη παρακολουθώντας μαθήματα με τους: Juan de los Reyes, Alicia Marquez, Andres Peña, Rafael Campallo, Adela Campallo, Saray de los Reyes, Pili Ortega. Από το 2010 ως το 2014 χορεύει επαγγελματικά σε Tablao στη Σεβίλλη καθώς μαθητεύει δίπλα σε πιο σύγχρονους χορευτές και χορογράφους όπως τους :Andres Marin, Ursula Lopez, Belen Maya, Patricia Guerrero, Manuela Rios, Manuela Reyes, Ana Morales και πολλούς άλλους. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού φλαμένκο με τους: Jose de la Tomasa, Enrique Soto, Rocio Marquez, Eva la Lebri, David Hornillo.

Το τελευταίο διάστημα κάνει εμφανίσεις και παραδίδει σεμινάρια και μαθήματα σε

διάφορες χώρες όπως Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Λονδίνο, Ιαπωνία.

Τζέσικα ΚαΪμπαλή

Η Τζέσικα ΚαΪμπαλή γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και ξεκίνησε χορό στην ηλικία των 5 χρονών. Πτυχιούχος της Ανώτατης σχολής Εμπορίας και Διαφήμισης,  απόφοιτος της Σχολής Φωτογραφίας Focus και αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια Vinyasa yoga από την Yoga Alliance. Το 2006 έρχεται σε επαφή με το φλαμένκο παρακολουθώντας μαθήματα στην σχολή LA ARACHI CALI της Δήμητρας Καραγιάννη.  Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σύγχρονου χορού, σεμινάρια στο Θέατρο των Αλλαγών και σεμινάρια χορού butoh, εντάσσοντας στοιχεία τους  στην παράσταση που ανέβασε με την Ομάδα σωματικού θεάτρου «Άτροπος» το 2009 στην Αθήνα, Μυτιλήνη και Ινδία.

Το 2010 αποφασίζει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο φλαμένκο, και ταξιδεύει στην Σεβίλλη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει φοιτήσει πλάι σε καταξιωμένους Ισπανούς χορευτές όπως: Andres Marin, Ursula Lopez,Tamara Lopez, Alicia Marquez, Juan de los Reyes, Torombo, Christina Hall, Andrés Peña, Pilar Ogalla, Concha Vargas, Chloé Brulé, Rocio Molina, Marco Flores, Juan Carlos Lerida, Belén Maya, Patricia Guerrero, Yolanda Heredia και Manuela Reyes. Από το 2011 χορεύει επαγγελματικά και δίνει σεμινάρια. Σκοπός της είναι να βρίσκει νέες φόρμες που την εκφράζουν και να τις ενσωματώνει στο φλαμένκο.

Ιάσονας Δαμιανός

Mυήθηκε στο flamenco σε νεαρή ηλικία από αναγνωρισμένους maestros διεθνούς βεληνεκούς (Αntonio Canales,Farruquito, Juana Amaya, Joaquin Grilo, Andres Marin μεταξύ άλλων) πριν αλλά και μετά την οριστική του εγκατάσταση στη Σεβίλλη το 2008. Το 2010 ιδρύει την mu.danza compañia flamenca, που μέχρι σήμερα αποτελεί μια πλατφόρμα προσωπικής έκφρασης, αναζήτησης και μάθησης καθώς και ένα από τα πιο δημοφιλή και συνεχώς εξελισσόμενα projects της φλαμένκο σκηνής εντός κι εκτός Ισπανίας.