Σπουδαίοι Έλληνες αθλητές με λαμπρές επιτυχίες, Έλληνες Ολυμπιονίκες, μεγάλοι αθλητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι αθλητικών φορέων και ιστορικών σωματείων, αλλά και τέως βουλευτές και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ΜΜΕ, όπως και σπουδαστές του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, έδωσαν το «παρών» στο 1ο Αθλητικό Συνέδριο που διοργάνωσε ο Τομέας Πολιτισμού- Αθλητισμού του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Πειραιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ).

Το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, με στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση του δίπολου «Αθλητισμός-Εκπαίδευση», στο πλαίσιο του XINIS EDUCATION FESTIVAL 2016, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη, που σημειώνει φέτος, για 8η συνεχή χρονιά, πρωτοφανή επιτυχία με ρεκόρ συμμετεχόντων.

Στο 1ο Αθλητικό Συνέδριο του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Πειραιά απηύθυναν χαιρετισμό, οι: Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γεώργιος Γαβρίλης, Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Β. Κορκίδης, πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας κ. Δ. Διαθεσόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) κ. Σταμάτης Συρίγος, κ. Κώστας Χαρδαβέλλας, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κα. Βούλα Κοζομπόλη, χρυσός Ολυμπιονίκης και καθηγητής Προπονητικής ΙΕΚ ΞΥΝΗ Πειραιά κ. Δημοσθένης Ταμπάκος, και φυσικά, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ κ. Σοφοκλής Ξυνής.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν οι εξής ομιλητές: Αντώνης Γλύκας (Γεν. Γραμματέας Παλαιμάχων Ολυμπιακού και διευθυντής Αθλητικού Τομέα Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ), Στέλιος Μηγιάκης (Χρυσός Ολυμπιονίκης), Γιάννης Κούρος (υπερμαραθωνοδρόμος), Σταυρούλα Αντωνάκου (Ολυμπιονίκης- Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Υδατοσφαίρισης- Πρόεδρος ΟΠΑΝ Πειραιά), Αργύρης Καμπούρης (διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής), Κώστας Πολυχρονίου (διεθνής βετεράνος ποδοσφαιριστής και προπονητής Εθνικής Ομάδας), Πέτρος Μίχος (διεθνής βετεράνος ποδοσφαιριστής και προπονητής), Βασίλης Μηνούδης (διευθυντής ΠΣΑΠ), Χρήστος Καρβουνίδης (Φυσικοθεραπευτής Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου).

Το «παρών» έδωσαν, εξάλλου, οι κκ.: Γαβρήλος Παπαδόπουλος (Γεν. Γραμμ. ΕΠΣΑ), Κώστας Χολέβας (αντιπρόεδρος ΕΠΣΠ), Γιάννης Σπαθάς (Γεν. Γραμμ. ΕΠΣΠ), Ιωάννα Μωρέ (μέλος Δ.Σ ΕΠΣΠ), Κώστας Μπαρμπής (πρόεδρος ΠΕΦΟ), Γιάννης Πολυκανδριώτης (Γεν. Γραμμ. ΟΣΦΠ), καθώς και οι διεθνείς βετεράνοι ποδοσφαιριστές Γκαϊτατζής, Καραβίτης, Ξανθόπουλος, Καλτσάς, Αντωνίου, Παπαδόπουλος, Πατσιαβούρας, Τζανετουλάκος, Κτενάς και Κοττάκης, ο Σύλλογος Προπονητών Πειραιά με εκπρόσωπο τον κ. Καλύκα και η διοίκηση της ομάδας handball των ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Παρόντες ήταν επίσης, οι: Β. Λάσκος (Διοικητής Τροχαίας Πειραιά), Δ. Κουτσούκος (Διευθυντής Πυροσβεστικής), Κ. Λεοντάρας (Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά), Α. Γιαννούλης (Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά). Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η εξέχουσα σημασία που έχει η Εκπαίδευση για τον Αθλητή. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, ο κ. Μώραλης (Δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος έχει διατελέσει Διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και Πρόεδρος της Super League) τόνισε ότι είναι σημαντικό για τον αθλητή να εκπαιδευτεί, ώστε όταν ολοκληρώσει την καριέρα του στον Αθλητισμό, να μπορεί να είναι χρήσιμος στον εαυτό του, την οικογένειά του και την κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.