Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Με όραμα την ανάπτυξη ενός ευρύτερου δικτύου συνεργασίας για τη μουσική στην μεσόγειο, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει από 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας 2016 για πρώτη φορά μία συνάντηση καθηγητών και σπουδαστών βιολοντσέλου από εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών της μεσογείου.

 

Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να ενθαρρύνει τη άμεση συνεργασία μεταξύ των μουσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ευρύτερης περιοχής και την ανάδειξη των ιδιαίτερων μουσικών & πολιτιστικών χαρακτηριστικών των μεσογειακών χωρών, μέσω ενός σταθερού πλαισίου ανταλλαγής καλών πρακτικών, κοινής καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάπτυξης κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων, που αφορούν την εκτέλεση και τη διδασκαλία του βιολοντσέλου.

 

Οι καθηγητές που θα συμμετέχουν στη φετινή συνάντηση θα συνοδεύονται από περίπου 40 σπουδαστές τους. Το πρόγραμμα της συνάντησης θα περιλαμβάνει μαθήματα, εργαστήρια, ρεσιτάλ βιολοντσέλου των καθηγητών καθώς και συναυλίες σπουδαστών που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας Βαθύχορδων 2016.

 

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση θα εκπροσωπηθούν 5 χώρες και 6 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι προσκεκλημένοι καθηγητές είναι:

1. Prof. Michele Ballarini (Conservatorio di Musica ”Arrigo Boito” di Parma, Ιταλία)

2. Prof. Pietro Serafin (Conservatorio di Musica "Giuseppe Tartini" di Trieste, Ιταλία)

3. Prof. José Enrique Bouché Babiloni (Conservatorio Superior „Salvador Seguí“ de Castellón,

4. Prof. Eduardo González López (Conservatorio superior de Música De Castilla la Mancha, Ισπανία)

5. Prof. Caglayan Unal Sumer (State Conservatory Ismir, Τουρκία)

6. Prof. Dan Weinstein (Polyphony Conservatory in Nazareth – πρώην Barenboim-Said Conservatory, Ισραήλ)

 

Όσο αφορά τη χώρα μας, αξίζει να σημειωθεί ότι θα εκπροσωπηθεί και από τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα που προσφέρουν σπουδές στην εκτέλεση του βιολοντσέλου.

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα εκπροσωπηθεί από τον καθηγητή κύριο Δημήτρη Πάτρα.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής καθηγητής κύριος Γιάννης Τουλής, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής αυτής της συνάντησης.

 

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής συνάντησης θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθώς και του εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα διοργανώσει την επόμενη συνάντηση. 

Σχετικές ειδήσεις
«Λύκειο Επιδαύρου»: Εκδήλωση από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου
24.11.2016 11:57
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνδιοργάνωση με το Φουγάρο παρουσιάζει το Λύκειο Επιδαύρου, με ομιλητές τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και την Τζωρτζίνα Κακουδάκη.
Διεθνής Συνδιάσκεψη YouthDOCs στο Ναύπλιο
15.06.2016 13:02
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σας προσκαλεί στις 18 και 19 Ιουνίου 2016 στη Διεθνή Συνδιάσκεψη YouthDOCs, στο Ναύπλιο.
4ο Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου στην Κέρκυρα
06.06.2016 13:57
Η Κέρκυρα φέτος, από 19 έως και 26 Ιουνίου 2016, θα φιλοξενήσει για μια ακόμη χρονιά το 4ο Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου που διοργανώνεται από το Piano Plus Festival σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Δομές των αισθήσεων - Η δομή της εκδίκησης: συζήτηση στη Διπλάρειο Σχολή
26.05.2016 16:19
Οι Δομές των Αισθήσεων αποτελούν τμήμα μιας σειράς διεθνών συναντήσεων βασισμένων στο κλασικό δοκίμιο του Raymond Williams περί υλικότητας και αίσθησης. Για αυτή τη συνάντηση της Αθήνας στις 7 Ιουνίου στη Διπλάρειο Σχολή, η εκδίκηση με τα εμπλεκόμενα συναισθήματά της συγκροτεί την κεντρική θεματική στους χώρους της σύγχρονης πόλης. Αυτή η συνάντηση συγκεντρώνει ανθρώπους της θεωρίας και της πράξης: συγγραφείς, σκηνοθέτες, φιλοσόφους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και πολιτικούς στοχαστές.
Η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία: διημερίδα στη Μουσική Βιβλιοθήκη
09.05.2016 13:42
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 ετών από την ίδρυσή του, διοργανώνει διημερίδα με θέμα «η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.