Ο “Φούρνος, Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό” θα φιλοξενήσει για τρίτη χρονιά τη συμμετοχή της Bloomsday 2016, στην Αθήνα και ταυτόχρονα στη Βηρυτό.

Οι δύο εκδηλώσεις θα γίνουν την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 την μέρα δηλαδή της Διεθνούς γιορτής για την Βloomsday.

Στην Τεργέστη θα προβληθεί η ταινία της Βουβούλας Σκούρα, THE RED BANK. James Joyce: His Greek Notebooks, παραγωγής του ΕΚΚ, 2013.

Μετά το Κεφ. «Λαιστρυγόνες», 2014 και την «Πηνελόπη σε Κρίση» 2015, για το έτος 2016, θα παρουσιαστεί το project της ομάδας VAT «TOPOS III, Wanderer Beyond Words and Emotions» μια εκδήλωση πολυμέσων που περιλαμβάνει την συνέντευξη–ανάλυση του συγγραφέα Σάββα Μιχαήλ στην θεατρολόγο Ορσία Σοφρά, ειδικά για τη Bloomsday 2016, βασισμένη στο 3ο κεφάλαιο «Πρωτέας», του Τζοϋσικού «Οδυσσέα», την performance με τον Γιώργο Παπαδήμο στο ρόλο του «Πρωτέα» και εικαστική εγκατάσταση–video από τους καλλιτέχνες, Τέτη Καμούτση, Ανδρέα Λαζάνη, Παντελή Λαζαρίδη, Βαγγέλη Μαγουλά, Βασίλη Παπατσαρούχα, και Βουβούλα Σκούρα.

Tο σύνολο των Εικαστικών έργων  λειτουργεί ως μια ‘’δεύτερη ανάγνωση’’ στο 3ο Κεφ. του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις, τον «Πρωτέα», πιστεύοντας στις διαχρονικές και πολλαπλές αναγνώσεις του.

Άλλωστε όλες μας οι «προτάσεις» στην φετινή μας εκδήλωση αφήνουν ακριβώς αυτή την  ευχέρεια επιλογών, που εύκολα «διαβάζεται» και στον τίτλο μας… Επιλογή όχι τυχαία, μιας και τα αποσπάσματα του κεφαλαίου του Τζόις μας οδηγούν υπόγεια στις σημερινές καταστάσεις των συνεχών μεταμορφώσεων.

Η ανάλυση του Σάββα Μιχαήλ, μας βοηθάει λοιπόν στην «περιπλάνηση» όχι μόνο των ιδεών, των λέξεων και των συναισθημάτων αλλά και των αποφάσεων μας καθώς το «τρικάταρτο καράβι φτάνει…» σιωπηλά.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού, έχει την Υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, και  του Greek Community of Beirut, Beirut, Lebanon.