Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ξιφίρ Φαλέρ

Ξιφίρ Φαλέρ
Οι εκδόσεις Καστανιώτη προτείνουν το νέο εξαιρετικά επίκαιρο μυθιστόρημα καταστάσεων της Αθηνάς Κακούρη, Ξιφίρ Φαλέρ

Σπουδαιότερο κοσμικό γεγονός στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1916 ήταν η επιθεώρηση Ξιφίρ Φαλέρ. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της εποχής η εφημερίδα Αθήναι, το έργο ήταν «το μεγαλύτερον θεατρικόν γεγονός της Ελλάδος από θεαματικής ιδίως απόψεως και από απόψεως πλούτου».

Η πιο πολυέξοδη επιθεώρηση που είχε παιχτεί ως τότε. Η χλιδή της έμεινε θρυλική στα χρονικά της αθηναϊκής σκηνής και η ανάμνησή της διογκώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, πέρα ίσως από οποιαδήποτε δυνατότητα ρεαλιστικής εκτίμησης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν του, διάσημου ήδη, Πάνου Αραβαντινού. Το Ξιφίρ Φαλέρ στάθηκε η αυθεντικότερη καλλιτεχνική έκφραση νεοπλουτικών ιδανικών της πρωτοεμφανιζόμενης αστικής τάξης της Αθήνας.


Με τον ίδιο τίτλο η Αθηνά Κακούρη γράφει μια παλαιά ιστορία με επίκαιρους απόηχους: το δικό της Ξιφίρ Φαλέρ μάς μεταφέρει στην Αθήνα των αρχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να ανασυνθέσει με έναν τόνο ευθυμογραφικό τα ήθη, τις εικόνες, τα πάθη, αλλά και τα παιχνίδια επιβολής που παίζονταν μεταξύ των πρακτόρων, των κατασκόπων και των άλλων ανθρώπων της διαπλοκής, στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο των ιστορικών γεγονότων.


Σχετικές ειδήσεις
Η μετακόμιση - Φωτεινή Τσαλίκογλου
07.12.2016 12:11
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Φωτεινής Τσαλίκογλου, Η μετακόμιση.
Ο έβδομος ελέφαντας - Αλέξης Σταμάτης
11.10.2016 09:43
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη επανακυκλοφορεί το μυθιστόρημα σε νέα συμπληρωμένη έκδοση, Ο έβδομος ελέφαντας του Αλέξη Σταμάτη.
Εκδόσεις Καστανιώτη: Εκδοτικό πρόγραμμα για το Β΄εξάμηνο 2016
20.09.2016 12:01
Με ένα πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί η χρονιά αυτή για τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Κακό χαρτί - Κώστας Μουζουράκης
11.08.2016 09:45
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το μυθιστόρημα, Κακό χαρτί. Balada para un loco του Κώστα Μουζουράκη.
Επιβολή - Τζεφ Βάντερμιερ
13.06.2016 11:50
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Επιβολή, Η Τριλογία της Νότιας Ζώνης II του Τζεφ Βάντερμιερ σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.