Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Τόπων ανάμνηση: έκθεση της Λίζας Μέρλιν Βασιλάτου στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ

Τόπων ανάμνηση: έκθεση της Λίζας Μέρλιν Βασιλάτου στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Ιουνίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Λίζας Μέρλιν Βασιλάτου, με τίτλο «Τόπων Ανάμνηση».

Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων και μεσαίων διαστάσεων δουλεμένα με λάδια σε καμβά.

…Η ζωγράφος Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου ανήκει στους καλλιτέχνες , εκείνους που καταγράφουν το βίωμα του κόσμου με τα χρώματα, όπως ένας περιηγητής που κρατά ημερολόγιο για όλα αυτά που περιηγείται. Γιατί και η Μέρλιν Βασιλάτου ταξιδεύει ανά τον κόσμο και το ταξίδι τής ανοίγει ορίζοντες να δει, να θαυμάσει, να βιώσει. Καταγράφει άμεσα αυτό που τη συγκινεί και συνήθως είναι το τοπίο, σαν χρώμα, αυτό που ανταποκρίνεται στο αίσθημά της. Γι αυτό και παρακάμπτει τις περιγραφικές λεπτομέρειες παραμένοντας στις μεγάλες χρωματικές επιφάνειες που διαμορφώνουν την στέρεη και άριστα τεκτονημένη σύνθεση των πινάκων της. Τεράστια ποικιλία θεμάτων, που τροφοδοτούνται από τις ταξιδιωτικές της κυρίως εμπειρίες, φανερώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της ζωγράφου για τις διακυμάνσεις του χρώματος σε σχέση με το φως που κυριαρχεί.

Μάλιστα στην περίπτωσή της το χρώμα μεταβάλλεται σε φόρμα σταθερή, που μπορεί να τονίζεται επιπλέον, υπογραμμίζοντας την εκφραστική του δύναμη. Γι αυτό η γκάμα παραμένει δυναμική-εξπρεσιονιστική και συμβάλλει άμεσα στη βίωση του εικαστικού δυναμισμού της ζωγράφου.

Στέλιος Λυδάκης
Καθηγητής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Κεφαλονιά. Παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας της τέχνης από την ιστορικό κυρία Έλλη Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου. Τελείωσε διακόσμηση εσωτερικού χώρου στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε) (1973-1975). Άρχισε ζωγραφική με δάσκαλο, τον Θεόδωρο Δρόσο (1980-1983). Συνέχισε για άλλα έξι χρόνια κοντά στο ζωγράφο Θανάση Στεφόπουλο (1986-1992).

Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο μουσείο της πόλεως των Αθηνών, στο ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή, στην Πινακοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου, στην Πινακοθήκη Ψυχικού, στη συλλογή Καγκελάρη, στη συλλογή Γκαρίπη και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές και θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Παρίσι.

Σχετικές ειδήσεις
Ύλη ή τίποτα, έκθεση του Γιώργου Γιώτσα στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης
09.01.2017 14:53
Η αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης εγκαινιάζει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, στις 20.00, την έκθεση του Γιώργου Γιώτσα, με τίτλο Ύλη ή τίποτα, σε επιμέλεια του Giuliano Serafini.
Η Άλλη πόλη - Μορφές: έκθεση της Ηρώς Νικοπούλου στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης
19.12.2016 11:29
Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 7:30 το βράδυ η γκαλερί ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Ηρώς Νικοπούλου.
Μορφές και Φόρμα: έκθεση του Μίλτου Παπαστεργίου στην ΠΕΡΙΤΕΧΩΝ Καρτέρης
26.10.2016 14:41
Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 7:30 το βράδυ η αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Μίλτου Παπαστεργίου.
Χάος και Αρμονία: έκθεση της Μιλένας Δημητροκάλλη στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ
15.04.2016 11:17
Την Πέμπτη 12 Μαΐου και ώρα 19.30 εγκαινιάζεται στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Μιλένας Δημητροκάλλη με τίτλο «Χάος και Αρμονία».
Trappola Divina: έκθεση του Μάριου Φούρναρη στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης
15.03.2016 16:40
Την Πέμπτη 17 Μαρτίου και ώρα 19.30 εγκαινιάζεται στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση του Μάριου Φούρναρη, με τίτλο «Trappola divina».