Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Εύθραυστον (για το μύθο των Ατρειδών) στο Θέατρο Τέχνης

Εύθραυστον (για το μύθο των Ατρειδών) στο Θέατρο Τέχνης

Το MDAHELLAS (Σωματείο για τη φροντίδα ανθρώπων με νευρομυϊκές παθήσεις) σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, παρουσιάζει την παράσταση «Εύθραυστον, για το μύθο των Ατρειδών», μια κειμενική σύνθεση που προσπαθεί να δώσει λόγο στην ‘ανθρώπινη’ φωνή των ‘ηρώων’ του μύθου. Τι μένει από έναν ήρωα, αν βγάλεις τους Θεούς που ορίζουν τη Μοίρα και τη Δίκη;

Πάμε τώρα…
όχι για την εκδίκηση, όχι για το μίσος,
διόλου μίσος, μήτε για την τιμωρία…
για ν’ ανασάνει -αν γίνεται-τούτος ο τόπος.

Γ. Ρίτσος , Ορέστης

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται κείμενα της αρχαίας τραγωδίας (Ηλέκτρα, Ιφιγενεια εν Αυλίδι), ποιήματα από την ‘Τέταρτη Διάσταση’  του Γ. Ρίτσου (Ορέστης, Το Νεκρό Σπίτι) και πρωτότυπα κείμενα των μελών της ομάδας (‘Σώμα’ και ‘Αίμα’).

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αννίτα Καπουσίζη
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Μαρία Μωραίτη

Παίζουν: Νίκος Δαλιέτος, Φανή Ζαφειροπούλου, Κόνυ Ζήκου, Ξανθίππη Λεοβάρη, Εύα Λαμπάρα, Μαριλιάνα Λυγερή, Γιώργος Σταυριανός

Συμμετέχουν οι σπουδαστες της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης: Γιάννης Βερβενιώτης, Αλεξάνδρα Καραναστάση , Θεοφάνης Μιλλεούνης, Ανθή Σαββάκη

Το Σωματείο

Το MDAHELLAS (Σωματείο για τη φροντίδα ανθρώπων με νευρομυϊκές παθήσεις) είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, που αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου οργανισμού με 185 σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Οι νευρομυϊκές παθήσεις είναι γενετικές κυρίως παθήσεις, που επηρεάζουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα. Υπάρχουν 45 τουλάχιστον είδη, τα συμπτώματα των οποίων, εμφανίζονται σε διαφορετκές μορφές και επίπεδα, ανάλογα με την εξελισιμότητα της ασθένειας.

Το 2010 το Σωματείο, εγκαινίασε το ‘Σπίτι’ του MDAHELLAS, έναν μόνμο χώροόπου πραγματοποιούνται τα εργαστήρια των Μελών του. Η θεατρική ομάδα είναι αποτέλεσμα ενός τέτοιου εργαστηρίου. Δραστηριοποιείται από το 2010 και αυτή είναι η 5η παράστασή της.

Η σκηνοθέτης

Η Αννίτα Καπουσίζη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Ελληνικής φιλολογίας, απόφοιτος δραματικής σχολής και κατόχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Θεωρία Θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το MDA Ελλάς(Σωματείο για τη φροντίδα Ανθρώπων με Νευρομυϊκές Παθήσεις) και ειδικεύεται στο θέατρο ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Είναι μέλος του Lincoln Center Theater Directors Lab της Νέας Υόρκης. Φέτος είναι η κάτοχος της υποτροφίας Fulbright Artist 2016-2017.

Σχετικές ειδήσεις
Αυτή η νύχτα μένει, στο Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης
20.12.2016 12:15
Η θεατρική παράσταση «Αυτή η νύχτα μένει», που σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, ανατρέχει στα θρυλικά σκυλάδικα της επαρχίας και ζουμάρει σε ένα κολάζ ανθρώπων που μαγνητίζεται από λαϊκά τραγούδια και παρασύρεται σε ένοχες νύχτες.
Κερδίστε 50 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της παράστασης «Μιά πέτρα λάθος» στο Θέατρο Τέχνης!
13.10.2016 10:06
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θεόδωρου Γράμψα «Μιά πέτρα λάθος». Το Θέατρο Τέχνης δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του CultureNow.gr να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της παράστασης την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 9.15, προσφέροντας 50 διπλές προσκλήσεις!!!
Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
03.10.2016 15:50
Με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος «Thucydides Dramaticus: The Theater of War» που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center, με σκοπό την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνάντηση ανθρώπων από τρεις ηπείρους.
Ημερολόγια Αλληλεγγύης: Μια παράσταση για τους πρόσφυγες στο Θέατρο Τέχνης
06.06.2016 12:57
Το Θέατρο Τέχνης μας προσκαλεί στην παράσταση Ημερολόγια Αλληλεγγύης, μια παράσταση για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Μυτιλήνη μέσα από τα ημερολόγια των Χρηστού Αγγελάκου και Γιώργου Τυρίκου-Εργά.
Παράταση για δύο παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης
03.06.2016 16:52
Το Θέατρο Τέχνης ανακοινώνει ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης η παράσταση «Άσμα Ασμάτων – Μία Νύχτα κάτω από τ’ άστρα» της Όλιας Λαζαρίδου παρατείνεται για δύο επιπλέον βράδια στο Υπόγειο (Δευτέρα 6 & Τρίτη 7 Ιουνίου) και η παράσταση «Noir» της ομάδας «Κι όμΩς κινείται» θα πραγματοποιήσει μια επιπλέον παράσταση τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στη σκηνή της Φρυνίχου.