Το Ινστιτούτο Γκαίτε, οι Εκδόσεις “Theater der Zeit” (Θέατρο των Καιρών) και το Θέατρο Άττις μας προσκαλούν σε μία συζήτηση με τίτλο Νέος Ρεαλισμός και η Επιστροφή του Διόνυσου.

Σ’ έναν άκρως κι ολοένα πιο περίπλοκο κόσμο τα επιτακτικά ερωτήματα των ανθρώπων απαντήθηκαν επί σκηνής με μεταδραματικές και επιτελεστικές φόρμες. Τώρα, στον 21ο αιώνα, κάνει την εμφάνισή του στο θέατρο ένα αντίθετο ρεύμα, ο Νέος Ρεαλισμός.

Παράλληλα σ’ αυτές τις εξελίξεις και εντελώς ανεξάρτητα από αυτές, ο Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος ανέπτυξε κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες την δική του μέθοδο σκηνοθεσίας και διδασκαλίας ηθοποιών: ένα θέατρο σωματικό, διονυσιακό, που δεν αρνείται τις βαθιές του ρίζες και θέλει να είναι κάτι περισσότερο από απλή απεικόνιση.

Το 2014, με το βιβλίο του «Η επιστροφή του Διόνυσου», κατέθεσε ένα εγχειρίδιο για τις θεωρητικές βάσεις, αλλά και για την εκμάθηση και πρακτική εφαρμογή αυτού του πρωτότυπου κώδικα, που βρήκε αμέσως διεθνή απήχηση.

Η γερμανική έκδοση αυτού του βιβλίου από το Theater der Zeit και σε μετάφραση Torsten Israel, δίνει τώρα την αφορμή για μία γενικότερη επισκόπηση της κατάστασης του σύγχρονου θεάτρου μέσα και πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, καθώς και των προκλήσεων, που αυτό αντιμετωπίζει.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει και ο ηθοποιός οφείλει να καλλιεργεί γόνιμη κριτική απέναντι στα πράγματα και διαρκώς να εκφράζει την αγωνία του για την εξέλιξη του θεάτρου. Το θέατρο είναι κάτι άλλο από αυτό που μέχρι σήμερα νομίζαμε, κάπου αλλού πρέπει να πάει. Ίσως πρέπει να ξαναδούμε το θέατρο συνολικά μέσα από την τέχνη του ηθοποιού. Αυτός είναι ο δρόμος του Θεάτρου στον 21ο αιώνα, έναν αιώνα πολλών επαναπροσδιορισμών. Λείπει ο Διόνυσος, είναι εξόριστος, η ιδέα του συγκρουσιακού ανθρώπου χάθηκε και ο δρόμος προς το μέτρο, την αρμονία, την Ιθάκη εξαφανίστηκε. Θα βρεθεί άραγε; Η τελευταία λέξη του Θεάτρου δεν θα ειπωθεί ποτέ. Θα επιστρέψει ο Διόνυσος;»

Θεόδωρος Τερζόπουλος

Συζητούν:

Erika Fischer-Lichte, Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου

Torsten Israel, συγγραφέας, μεταφραστής, Μάνχαϊμ

Harald Müller, Διευθυντής Εκδόσεων «Theater der Zeit» (Θέατρο των Καιρών), Βερολίνο

Γεώργιος Σαμπατακάκης, επίκ. Καθηγητής Θεατρολογίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας

Σάββας Στρούμπος, σκηνοθέτης θεάτρου και ηθοποιός, Αθήνα

Θεόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθέτης θεάτρου, Θέατρο Άττις, Αθήνας

Σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση

Μια συνεργασία με τις Εκδόσεις “Theater der Zeit” (Θέατρο των Καιρών), Βερολίνο και το Θέατρο Άττις, Αθήνα