Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Η Ελληνική αφίσα τιμάται στην 25η Διεθνή Μπιενάλε της Βαρσοβίας!

Η Ελληνική αφίσα τιμάται στην 25η Διεθνή Μπιενάλε της Βαρσοβίας!

Το έργο του Δημήτρη Αρβανίτη και του Κωνσταντίνου Μίαρη τιμάται στην ιστορική Μπιενάλε της Βαρσοβίας με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού.

 

Ποια είναι η θέση και η σπουδαιότητα της αφίσας στις μέρες μας και πώς παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ιστορίας της οπτικής επικοινωνίας;

Τι συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια της αρχαιότερης Μπιενάλε αφίσας, πώς αυτό το γεγονός επηρεάζει τη γραφιστική και ποιές ήταν οι πιο σημαντικές αφίσες στην ιστορία του θεσμού;

Ποιοι θεωρούνται σημαντικοί καλλιτέχνες στο σύγχρονο γραφιστικό κόσμο;

 

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν στην 25η Διεθνή Μπιενάλε της Βαρσοβίας. Φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού θεσμού καταργείται το διαγωνιστικό μέρος και διοργανώνεται πλήθος επετειακών εκδηλώσεων.

 

Σε μία από αυτές, η οργανωτική επιτροπή σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας θα τιμήσει πενήντα σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, το έργο και η προσωπικότητα των οποίων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη της σύγχρονης γραφιστικής σκηνής.

 

Στη φετινή επετειακή διοργάνωση η λίστα των τιμώμενων σχεδιαστών περιλαμβάνει «ιερά τέρατα» της παγκόσμιας γραφιστικής σκηνής όπως η Paula Scher, o Milton Glaser, ο Kari Piippo, και ο Alain Le Quernec. Ανάμεσά τους και δύο Έλληνες γραφίστες, ο Δημήτρης Αρβανίτης και ο Κωνσταντίνος Μίαρης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο νεότερος σε ηλικία αφισέρ που εντοπίζουμε στη λίστα των 50 τιμώμενων poster masters. Η παρουσίαση των έργων τους θα πραγματοποιηθεί στην Gallery PROM καθώς επίσης και σε πενήντα ειδικές φωτεινές κατασκευές που θα είναι τοποθετημένες σε διάφορα κομβικά σημεία της Πολωνικής πρωτεύουσας.

 

Ο Κωνσταντίνος Μίαρης εργάζεται στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας από το 2004. Το 2009 ίδρυσε το δημιουργικό γραφείο Konsept83 (www.k83.gr) μέσω του οποίου δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα. Έχει σχεδιάσει εταιρικές ταυτότητες, εξώφυλλα δίσκων σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, υπήρξε art director περιοδικών, υπεύθυνος σχεδιασμού προγραμμάτων θεατρικών παραστάσεων ενώ παράλληλα ασχολείται με τη διδασκαλία της γραφιστικής τέχνης. Μέρος του έργου του δημοσιεύεται τακτικά στον εγχώριο και διεθνή τύπο ενώ έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε μερικές από τις σημαντικότερες Μπιενάλε αφίσας (Βαρσοβίας, Μεξικό, Λάχτι κ.α.). Η διαρκής έρευνα, η πολύπλευρη προσέγγιση, ο πειραματισμός με διαφορετικά υλικά και η αποδέσμευση από στενές σχεδιαστικές νόρμες αποτελούν τα χαρακτηριστικά ένος προσωπικού «εικαστικού κώδικα» που γίνεται αντιληπτός σε όλο το εύρος του έργου του.

 

Η εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση, επισφραγίζεται με τη συμμετοχή του σπουδαίου Δημήτρη Αρβανίτη, γνωστού για την πολυετή προσφορά του στη σύγχρονη οπτική επικοινωνία. Ο Δημήτρης Αρβανίτης γεννήθηκε το 1948. Κατά το διάστημα 1976-1985 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής στη δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ, ενώ από το 1986 έως το 1990 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος. Έχει, επίσης, σχεδιάσει τα περιοδικά Jazz, Περιοδικό, Μήνυμα, Δίφωνο, Ντέφι, Jazz & Τζαζ , Καλειδοσκόπιο και Adobe Magazine. Στα έργα του συμπεριβαμβάνονται εξώφυλλα βιβλίων, αφίσες, εξώφυλλα δίσκων, λογότυπα και τυπογραφία. Έχει γράψει άρθρα για τη γραφιστική σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει εκδόσει βιβλία. Από το 1986 έχει συμμετάσχει σε πλήθος Μπιενάλε Αφίσας ανά την Ευρώπη, ενώ από το 2004 είναι μέλος της AGI.

 

Οι δύο σχεδιαστές, αντιπροσωπεύοντας διαφορετικές γενιές, καταθέτουν στο χαρτί διαχρονικούς προβληματισμούς και οικουμενικές σκέψεις με τρόπο άμεσο και χαρακτηριστικό πιστοποιώντας πως η αφίσα ως οπτικό μέσο επικοινωνίας έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

 

Λίγα λόγια για τη Διεθνή Μπιενάλε Αφίσας της Βαρσοβίας…

 

Η πολωνική σχολή αφίσας αποτελεί ένα εξαιρετικό φαινόμενο του οπτικού πολιτισμού του 20ου αιώνα και η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πολωνίας διαθέτει τεράστιες συλλογές εξαιρετικών δειγμάτων τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας γραφιστικής σκηνής. H Διεθνής Μπιενάλε της Βαρσοβίας είναι η πρώτη και σημαντικότερη Μπιενάλε του είδους. Σε αυτήν, δεκαετίες πίσω οι πρωτοπόροι Έλληνες γραφίστες Κάραμποτ-Κατζουράκης και πιο πρόσφατα ο μετρ του είδους Δημήτρης Αρβανίτης συμμετείχαν ανελλιπώς κερδίζοντας σπουδαίες διακρίσεις.

Σχετικές ειδήσεις
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
Ο Poka-Yio αναλαμβάνει διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας
08.07.2016 10:14
Η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας, αποχωρεί από τον οργανισμό και με τη σύμφωνη γνώμη της ο Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) αναλαμβάνει την διεύθυνσή του. Οι συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς συνεχίζονται και επεκτείνονται. Όλες οι διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές καθώς και το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού θα ανακοινωθούν σύντομα.
#ThisIsACo-op: η ελληνική συμμετοχή στην φετινή 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
19.04.2016 11:42
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής, θα παρουσιάσει την έκθεση – δέσμη αρχιτεκτονικών γεγονότων –υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op, στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.