Η Ζεκιγιέ Γιουρεκλί έρχεται με την μουσική παράσταση “Ala Turka Ala Greka” για δύο εμφανίσεις στο Baumstrasse στις 4 και 5 Ιουνίου 2016.

Mπροστά απ’ το κυκλωτικό χορό ο Αχμέτ στέκει συνεπαρμένος, δεν τον γνωρίζει αλλά πετάγεται, πιάνεται από τον ώμο της Μαρίνας και ακολουθεί τα βήματα. Tριγύρω τους και τα άλλα παιδιά, η Μπαχάρ με την Σεβγκί, ο Χρήστος, n Ντιλέκ, n Νατάσσα, n Πελίν, o Ιμάμ με τον Ζαφέρ. Τα γέλια και οι φωνές τους, o ανατολίτικος χαβάς της ορχήστρας αγκαλιά με τοv χαβά της Πόλης γεμίζει το μικρό μαγαζί του Κούρδου του Κενάν στο Πέραν. Mερακλής και αυτή τη στιγμή μερακλωμένος, με ένα ποτήρι ρακί χτυπάει ίσια το ποτήρι του Στράτου που απόψε ήρθε αγκαζέ με τη Μαρίτσα του. “Σερεφέ Στράτο” και πηδάει μέσα στο χορό, σπάζει την αλυσίδα, γίνεται ένα με τους άλλους. O Στράτος με όλη τη ρακί μονοκοπανιά παλεύει να ξεγελάσει τον κρυφό του πόθο για αυτή την όμορφη Αρμένισσα, αχ αυτή η Μιρέυ, που κάθεται επιδεικτικά στο τραπέζι απέναντι του δίχως μια ματιά όλη τη νύχτα.

 

Όλα αυτά εκεί, στο σύγχρονο καφέ αμάν, που συνυπάρχει η εικόνα του «Εμείς» με την εικόνα του «Άλλου», εκεί στον πλούτο της ετερότητας, που o χορός της φωτιάς των εικόνων έρχεται να φωτίσει και όχι να κάψει.”

(Τα πρόσωπα αληθινά, η ιστορία προϊόν μερικής μυθοπλασίας).

Mε τη μουσική παράσταση “Ala Turka Ala Greka” η Ζεκιγιέ θα μας πει την δική της ιστορία παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο που δοκιμάστηκε με επιτυχία στις σκηνές της Πόλης, με χρώματα από τον πολύχρωμο καμβά της κοσμοπολίτικης Ιστάνμπουλ, μουσικές με μικρασιάτικη και βαλκανική μπογιά, που ενώνουν και ψυχαγωγούν δύο λαούς, τραγούδια με κοινές ρίζες γεννημένα μέσα από την πολιτισμική συνύπαρξη και τραγουδισμένα με την ιδιαίτερη φωνή της Ζεκιγιέ, συνθέτοντας την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου Καφέ Αμάν όπου η δημιουργία ενός πολυεθνικού κοινού, ανθρώπων που θα αισθανθούν ότι ανήκουν σε ένα πλούσιο πολιτισμικό μωσαϊκό, είναι το μεγάλο στοίχημα.

Zekiye Yüreklis bio

Η Ζεκιγιέ Γιουρεκλί έρχεται από την Τουρκία με ρίζες και μνήμες από την Ανατολία. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε 5 χρόνια Κλασσική Τουρκική μουσική στο İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ενώ μελέτησε ταμπούρ δίπλα στον σπουδαίο Τούρκο ταμπουρί Murat Aydemir. Το χειμώνα του 2012 ξεκίνησε να εμφανίζεται σε χώρους στην Πόλη και ταυτόχρονα μελέτησε Μικρασιάτικο και Ρεμπέτικο τραγούδι το οποίο ενσωμάτωσε μέσα στο πρόγραμμα των εμφανίσεων της. Στο διάστημα αυτό επίσης συνεργάστηκε με δυο σπουδαία γκρουπ, τους Incesaz και τους Cafe Aman Istanbul και με τους δεύτερους κράτησε μόνιμη συνεργασία μέχρι τα τέλη του 2015 και εμφανίστηκαν σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Πολύ σύντομα θα ολοκληρώσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, τραγούδια με ιδιαίτερο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα τραγουδισμένα σε δυο γλώσσες.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Μπουσούνης

Παραγωγή βίντεο- φωτογραφία, γραφικά: Κωνσταντίνος Οικονόμου

Μουσικοί:

Δημήτρης Μπουσούνης: κιθάρα, φωνητικά

Δημήτρης Μπρέντας: Κλαρίνο, καβάλ, γκάιντα

Νίκος Σκαφίδας: βιολί, φωνητικά

Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο

Αλέξης Νόνης: κρουστά

Φιλοξενούμενοι:

Αλπέρ Τεκίν (Alper Tekin): τραγούδι

Πήτερ Μακρέ Τζέιξ (Peter Macrae Jaques) : Κλαρίνο, τρομπέτα

Φωτεινή Τσακνάκη: πιάνο

Αχιλλέας Τίγκας: Νέυ