Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

«Τα νερά του μετανάστη» και «Ηρωικές έξοδοι» στο Open Stage της Πειραματικής Σκηνής

«Τα νερά του μετανάστη» και «Ηρωικές έξοδοι» στο Open Stage της Πειραματικής Σκηνής

Η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του Open Stage, την performance «Τα νερά του μετανάστη», του Ζαφείρη Νικήτα, και το ιδιότυπο ντοκιμαντέρ «Ηρωικές έξοδοι», της Χριστιάνας Γαλανοπούλου .

A) Τα νερά του μετανάστη του Ζαφείρη Νικήτα. Πρόκειται για μια performance για τη ζωή σε κίνηση, η οποία είναι εμπνευσμένη από την ιστορία της Φάτου Μομόλου, μιας γυναίκας από τη Λιβερία που ταξιδεύει καθημερινά από την πατρίδα της μέχρι τη Σιέρα Λεόνε, για να συναντήσει εκεί την οικογένειά της. Στον δρόμο της επιστροφής εφοδιάζεται με νερό, το μόνο συστατικό που χρειάζεται για να επιβιώσει. Το νερό, από την τρικυμία των ναυαγίων μέχρι το ζωτικό νερό που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα , γίνεται ο συνδετικός κρίκος για μια σκηνική τοπογραφία τής in transit καθημερινότητας. Η performance αξιοποιεί οπτικά, ηχητικά και γλωσσικά ερεθίσματα σε μια επιτέλεση αμεσότητας.

Β) Ηρωικές έξοδοι της Χριστιάνας Γαλανοπούλου. Καθώς το βλέμμα ταξιδεύει από άγαλμα σε πίνακα και από κείμενο σε εικόνα, υφαίνεται μια αφήγηση για το εδώ και το εκεί, τις ηρωικές εξόδους, τις ομαδικές αποχωρήσεις και τον κοινό χώρο στους τόπους που σχετίζονται με τη ζωή πέρα από τη ζωή. Κλωστή την κλωστή υφαίνεται ένα λόγος προσωπικός, μια αφήγηση που, όσο προχωρά, τόσο μοιάζει με ένα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ που ερμηνεύεται ζωντανά, μια έκθεση ενός κόσμου όλο και πιο προσωπικού• σαν μια performance. Ένας λόγος για τις εξόδους που θα είναι πάντα ηρωικές, για την απώλεια, για τον αδύνατο αποχαιρετισμό, για τον πολιτισμό, για τον ατέλειωτο δρόμο της ζωής και για τα σύνορα του επέκεινα. Ένας λόγος για την ανθρώπινη φύση.

Ώρα έναρξης Α΄ μέρους 21:00
Ώρα έναρξης Β΄ μέρους: 21:30

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, με δελτία εισόδου που θα παραλαμβάνει το κοινό μόνο από το ταμείο του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Rex.

Σχετικές ειδήσεις
Πάρε θέση και στην Πειραματική
26.10.2016 10:39
Το Εθνικό Θέατρο ενημερώνει το κοινό πως ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής -1.
Το ρεπερτόριο 2016 - 2017 της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου
24.10.2016 15:58
Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε το ρεπερτόριο της Πειραματικής Σκηνής -1 για τη νέα περίοδο 2016 - 2017, το οποίο περιλαμβάνει νέες παραστάσεις φυσικά, που ξεκινούν τον Νοέμβριο, παραστάσεις στο πλαίσιο του Europoly (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, το φεστιβάλ "7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων" (Απρίλιος 2017), αλλά και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.
Σκηνές μάχης ή ο πόλεμος είναι ωραίος, στο Open Stage της Πειραματικής Σκηνής
17.05.2016 15:44
Στο πλαίσιο του Open Stage της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί η περφόρμανς Σκηνές μάχης ή “ο πόλεμος είναι ωραίος”.
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου και η Μάρθα Φριντζήλα στο Open Stage της Πειραματικής Σκηνής

09.05.2016 13:59
Στο πλαίσιο του Open Stage της Πειραματικής Σκηνής -1 του Εθνικού Θεάτρου, με τίτλο «Η ζωή μου στο θέατρο», φιλοξενούνται την Τετάρτη 11 Μαΐου, οι καλλιτέχνες: Άγγελος Παπαδημητρίου και Μάρθα Φριντζήλα.
Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα …ένα πικνίκ με το διάβολο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
08.03.2016 14:34
Η τέταρτη παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» …ένα πικνίκ με το διάβολο, είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά.