Το πρόγραμμα για το 2016, αλλά και για το 2017 και το 2018, οργανώνεται γύρω από 4 βασικούς άξονες που θα καθοδηγούν την πλειοψηφία των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ο πρώτος από αυτούς τους άξονες είναι μια πολιτική για τις διάφορες κατηγορίες κοινού η οποία, διατηρώντας τις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις μας που έχουν γίνει θεσμοί, φέρνει μια ανανέωση με στόχο να προσεγγίσουμε ένα κοινό πιο ευρύ και διαφορετικό. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να αναπτυχθεί παρά μόνο σε βάθος χρόνου και, για το λόγο αυτό, οργανώνουμε ένα πρόγραμμα σε τριετή βάση.

Ο δεύτερος άξονας, είναι να δοθεί ουσιαστική έμφαση στη νεολαία. Επιθυμούμε να συντροφεύσουμε και να αναδείξουμε μια νεολαία που μαθαίνει, που μορφώνεται, που καινοτομεί. Στο μέτρο του εφικτού, οι καλλιτεχνικές προτάσεις αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση των νέων είτε πρόκειται για συζητήσεις ιδεών, είτε για λογοτεχνικές συναντήσεις, είτε για το κινηματογραφικό μας πρόγραμμα: Τον Απρίλιο πραγματοποιούμε μια σειρά εκδηλώσεων για τη νεανική λογοτεχνία. Επίσης, θα παρουσιάσουμε έναν κύκλο εκδηλώσεων με θέμα την ελληνική και τη γαλλική νεολαία που καινοτομεί.

Ο τρίτος άξονας που καθοδηγεί τη δράση μας, είναι να επεκτείνουμε τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές μας δράσεις στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Έτσι, προτείνουμε την προβολή γαλλικών ταινιών υποτιτλισμένων στα ελληνικά, σε όλη την Ελλάδα, χάρη στην πλατφόρμα «IF cinéma». Ήδη από φέτος, έχουμε προγραμματίσει εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές: Ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Andreï Makine θα επισκεφθεί τα Χανιά, ο Dominique Fernandez θα δώσει μια διάλεξη στο Ναύπλιο, η Angélique Ionatos θα δώσει συναυλία στην Πάτρα κτλ. Τέλος, υπάρχουν οι δράσεις μας γύρω από τον διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας κι έτσι βραβεία απονέμονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τέλος, προτείνουμε νέα θέματα σε νέα σχήματα προσεγγίζοντάς τα με διαφορετικούς τρόπους, πέρα από το σύνηθες και το αναμενόμενο. Έτσι, οι βραδιές «Λέξεις επί σκηνής» περιλαμβάνουν αναγνώσεις, στοχασμούς, ποίηση, προβολές ταινιών κτλ. Ομοίως, ο νέος κύκλος Ciné-club συνάδει με το υπόλοιπο πρόγραμμα και ιδιαίτερα με τον κύκλο «Λέξεις επί σκηνής».

Στη βάση των τεσσάρων αυτών θεμελιωδών αξόνων, το πρόγραμμα διαρθρώνεται αφενός γύρω από δέκα σημαντικούς τριετείς θεματικούς κύκλους και αφετέρου γύρω από θεματικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται «εντός των τειχών» ή στους χώρους των συνεργατών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Info: Ο Mikaël Hautchamp γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1975. Ακολούθησε σπουδές λογοτεχνίας στο Παρίσι και έπειτα συνέχισε την εκπαίδευση του στις Πολιτικές Σπουδές στο Institut de Sciences Politiques στο Παρίσι και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διατελέσει μέλος της Γενικής Επιθεώρησης Κοινωνικών Ζητημάτων όπου, για τέσσερα χρόνια, διεκπεραίωσε αποστολές. Στη συνέχεια, διορίστηκε αναπληρωτής Διοικητής του Château de Versailles που αποτελεί ένα από τα διασημότερα πολιτιστικά μνημεία της Γαλλίας και κατόπιν ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι πολιτιστικός σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Παράλληλα συνεχίζει να γράφει ποίηση (Εκδοτικός Οίκος Cheyne).

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 35