Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Οδύσσεια - Νέκυια, της Φένιας Παπαδόδημα στο Elaiωnas Festival 2016

Οδύσσεια - Νέκυια, της Φένιας Παπαδόδημα στο Elaiωnas Festival 2016

Το Elaiωnas Festival 2016 φιλοξενεί για μια και μόνο βραδιά, την Κυριακή 12 Ιουνίου στις 21.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα με ελεύθερη είσοδο, την παράσταση «Οδύσσεια - Νέκυια» της Φένια Παπαδόδημα.

Μία μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα και του GraceFlowersQuartet. Η μουσική διάσταση του ομηρικού  λόγου της Οδύσσειας και κυρίως της Νέκυιας αποτελεί αντικείμενο έρευνας για τημουσικό, ηθοποιό και σκηνοθέτη Φένια Παπαδόδημα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

ΜΟΥΣΙΚΗ & ΑΦΗΓΗΣΗ . Σήμερα, στην μουσική παράσταση «Οδύσσεια – Νέκυια», η Φένια Παπαδόδημα γράφει πρωτότυπη μουσική επηρεασμένη από τα ηχοχρώματα, τους ρυθμούς και τις μελωδίες διαφορετικών παραδόσεων του κόσμου, εντάσσοντας αυτό το υλικό μέσα στο πλαίσιο μιας σύγχρονης jazz προσέγγισης. Αφηγείται, τραγουδάει και αυτοσχεδιάζει ενώ συνοδεύει η ίδια την αφήγηση με την αφρικάνικη άρπα (γκόνι) . Εμπνέεται από την αφρικάνικη ρυθμική παράδοση και γράφει μελωδίες επηρεασμένες από την ελληνική και την κέλτικη  παραδοσιακή μουσική.

Μέσα από αυτό το μουσικό πρίσμα, σκηνοθετεί αποσπάσματα από τις α’ και λ’ ραψωδίες, καθοδηγώντας ένα σύνολο νέων ηθοποιών, που μαζί της αφηγούνται την αρχή της Οδύσσειας (Αθηνάς παραίνεσις προς Τηλέμαχον) και στη συνέχεια την κατάβαση του Οδυσσέα στον Άδη (Νέκυια). Η αφήγηση του συνόλου είναι δυναμική, συχνά αγγίζει τα όρια του ραπ, και διανθίζεται από πολυφωνικά μέρη.

Το GraceFlowersquartet. Η συμμετοχήσημαντικών μουσικών της εγχώριας jazz σκηνής, είναι καθοριστική για την μουσική ανάπτυξη των αρχικών συνθέσεων, καθώς η μουσική σ’ ένα μεγάλο μέρος της είναι αυτοσχεδιαστική. Ο Δ. Θεοχάρης στο πιάνο , ο Ν. Σιδηροκαστρίτης στα τύμπανα, ο Γ. Παπαδόπουλος στο κοντραμπάσο και ο Λεωνίδας Σαραντόπουλος στο φλάουτο μεταμορφώνουν με δεξιοτεχνία το αυθεντικό υλικό χάρις στην δεινή τους αυτοσχεδιαστική ικανότητα και προσφέρουν στον ακροατή μία εντυπωσιακή μουσική performance, πατώντας στα χνάρια της modal jazz αρμονίας.

Το κουιντέτο επηρεάζεται ιδιαίτερα από την post bebop jazz του Coltrane, WayneShorter, AliceColtrane, τους γάλλους ιμπρεσσιονιστές Debussy και Ravel που ενέπνευσαν σημαντικούς jazz συνθέτες, αλλά και τους νεότερους ChickCorea, Bobby Mc Ferrin, RichardBona, TrilokGurtu.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ. Μέσα από την jazz παιδεία της, αλλά και από τη θεατρική της εμπειρία σαν ηθοποιός , performer και σκηνοθέτης η Φένια Παπαδόδημα, σκηνοθετεί καθοδηγούμενη από την μουσική. Έχοντας εντρυφήσει στην αφρικάνικη μουσική αφηγηματική παράδοση των αφρικανών griots και στις τεχνικές του σύγχρονου storytelling χτίζει μία ερμηνεία που βασίζεται στη μελωδία, τη ρυθμική αφήγηση και τον αυτοσχεδιασμό, θεμελιώδης αρχή της jazz μουσικής.

Μέσα στο πρωτότυπο μουσικό πλαίσιο που δημιουργεί το κουαρτέτο , η φωνή αφηγείται, τραγουδά και αυτοσχεδιάζει (πάντα σε μία modal jazz κατεύθυνση) μεταφέροντας μερικά από τα σημαντικότερα επεισόδια του ταξιδιού του Οδυσσέα με τελικό σταθμό την Ιθάκη. Συναντά τις υπόλοιπες φωνές που λειτουργούν σαν ηχητικά τοπία, φορείς μίας απόκοσμης ατμόσφαιρας ή μίας συγκίνησης συγκρατημένης, πάντα στα όρια του μέλους. Οι μονόλογοι της Νέκυιας, κάποτε μοιράζονται στους ηθοποιούς κι άλλοτε αποδίδονται ομαδικά, ρυθμικά και μελωδικά.

Η συγκριτική μελέτη της Φένιας Παπαδόδημα τα τελευταία χρόνια πάνω σε αρχέγονους πολιτισμούς, τις τελετές τους, καθώς και στον ρόλο που έπαιξαν οι αρχαίοι ραψωδοί και οι σύγχρονοι αφρικανοί griots στην διάδοση της προφορικής παράδοσης και εν τέλει στη διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης, αποτελούν τις βασικές πηγές έμπνευσης και αντικατοπτρίζονται σε όλο το έργο .

Συντελεστές:

ΦΕΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ συνθέσεις- στίχοι- τραγούδι- ερμηνεία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ πιάνο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κοντραμπάσο

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ φλάουτο

ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ τύμπανα

Ηθοποιοί:

ΑΧΤΑΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΒΕΡΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑ
ΛΕΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΠΠΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΦΙΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΗ

Περισσότερες πληροφορίες για το Elaiωnas Festival 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Είμαι ο Οδυσσέας - Je suis Ulysse, της Φένιας Παπαδόδημα στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.10.2016 12:54
Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων «Λέξεις επί σκηνής» που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Φένια Παπαδόδημα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Είμαι ο Οδυσσέας | Je suis Ulysse» με το Grace Flowers Quintet.
Φιλοκτήτης, του Γιάννη Ρίτσου για λίγες παραστάσεις στο Βρυσάκι
30.08.2016 13:49
Η Σίσσυ Παπαθανασίου συναντά τον Ένκε Φεζολλάρι και μας παρουσιάζουν τον Φιλοκτήτη του Γιάννη Ρίτσου: η παράσταση που παρουσιάστηκε στο «ELAIώNAS Festival 2016» και, στη συνέχεια, ταξίδεψε στο Φεστιβάλ Βόλου και στο Bουκουρέστι στο UNDERCLOUD - Festival de Teatru Independent de Orice, έρχεται στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης: από τις 5 Σεπτεμβρίου, και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για 8 μόνο παραστάσεις.
Χιλιάδες θεατές στην πρώτη μέρα του Rockwave Festival 2016!
07.06.2016 16:27
Το Rockwave Festival είναι μουσική, χορός, headbanging, air-guitar, ενισχυτές, μικρόφωνα, ιδρώτας, γέλια, φιλιά, αγόρια, κορίτσια, χρώματα, ποτά, γρασίδι, μα πάνω από όλα οι στιγμές και οι αναμνήσεις των fans! Περιμένουμε λοιπόν να μοιραστούμε πολλές νέες στιγμές που θα γίνουν αναμνήσεις στο Rockwave Festival 2016!
Elaiώνας Festival 2016: Το πρόγραμμα
05.05.2016 12:45
Το ELAIΩNAS FESTIVAL 2016 επιστρέφει φέτος από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου 2016 σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα.
Η παράσταση Other Side ταξιδεύει στο Βελιγράδι για το φεστιβάλ
09.03.2016 13:41
Η παράσταση «OTHER SIDE» του Dejan Dukovski και σε σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου πρόκειται να παρουσιαστεί στα πλαίσια του 15ου International Theatre Festival "SLAVIJA 2016" στις 10 Μαρτίου 2016 στο Βελιγράδι για μία και μοναδική παράσταση ως η μοναδική συμμετοχή από την Ελλάδα.