Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) μας προσκαλεί στη δεύτερη κατά σειρά ετήσια δράση του αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας, με τίτλο «ΘεΑθήναι» («έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα»), την Παρασκευή 3 Ιουνίου, (ώρα 18:30), στο Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο.

Πτυχές της καθημερινής ζωής και της εργασίας στη μεταπολεμική Αθήνα, μέσα από τη ματιά της οπτικής εθνογραφίας και του δημοφιλούς ελληνικού κινηματογράφου, θα παρουσιασθούν στους χώρους του πρώην βιομηχανικού κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.

Φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό θα επιτρέψει μία αναδρομή στην παραδοσιακή επαγγελματική δραστηριότητα στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, στη σύνδεσή της με τη μεταπολεμική κοινωνική ζωή της πόλης και στις επιβιώσεις της στη σύγχρονη εποχή. Στο ελληνικό κινηματογραφικό μελόδραμα της δεκαετίας του 1960, σε εμπορική ακμή τη συγκεκριμένη περίοδο, ανιχνεύονται επίσης οι αναπαραστάσεις που προτείνει το δημοφιλές είδος για την καθημερινότητα, τον έρωτα και την εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες:

– «Παραδοσιακά επαγγέλματα στην πόλη: παλιές μορφές και σύγχρονες εκφράσεις στην Οπτική Εθνογραφία»  από τους Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, δρ Πολιτισμικών Σπουδών, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών  και Γιώργο Κούζα, δρ Λαογραφίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

– «Το ελληνικό κινηματογραφικό μελόδραμα: έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα» από την Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, δρ Πολιτισμικών Σπουδών, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.