Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

ΘεαΑθήναι: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

ΘεαΑθήναι: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) μας προσκαλεί στη δεύτερη κατά σειρά ετήσια δράση του αφιερωμένη σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Αθήνας, με τίτλο «ΘεΑθήναι» («έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα»), την Παρασκευή 3 Ιουνίου, (ώρα 18:30), στο Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο.

Πτυχές της καθημερινής ζωής και της εργασίας στη μεταπολεμική Αθήνα, μέσα από τη ματιά της οπτικής εθνογραφίας και του δημοφιλούς ελληνικού κινηματογράφου, θα παρουσιασθούν στους χώρους του πρώην βιομηχανικού κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.

Φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό θα επιτρέψει μία αναδρομή στην παραδοσιακή επαγγελματική δραστηριότητα στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, στη σύνδεσή της με τη μεταπολεμική κοινωνική ζωή της πόλης και στις επιβιώσεις της στη σύγχρονη εποχή. Στο ελληνικό κινηματογραφικό μελόδραμα της δεκαετίας του 1960, σε εμπορική ακμή τη συγκεκριμένη περίοδο, ανιχνεύονται επίσης οι αναπαραστάσεις που προτείνει το δημοφιλές είδος για την καθημερινότητα, τον έρωτα και την εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες:

- «Παραδοσιακά επαγγέλματα στην πόλη: παλιές μορφές και σύγχρονες εκφράσεις στην Οπτική Εθνογραφία»  από τους Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, δρ Πολιτισμικών Σπουδών, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών  και Γιώργο Κούζα, δρ Λαογραφίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

- «Το ελληνικό κινηματογραφικό μελόδραμα: έρωτας κι εργασία στη μεταπολεμική Αθήνα» από την Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, δρ Πολιτισμικών Σπουδών, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.

Σχετικές ειδήσεις
Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
15.12.2016 12:45
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς καλεί τους φίλους του σε χριστουγεννιάτικες μικρές γιορτές, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.
Τα Ανοικτά μαθήματα Ιστορίας του 20ού αιώνα ολοκληρώνονται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
21.10.2016 11:27
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί να παρακολουθήσουμε την ολοκλήρωση του κύκλου Ανοικτών Μαθημάτων Ιστορίας στο χώρο του Ιστορικού του Αρχείου, στον Ταύρο.
«1922» : κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
06.09.2016 17:06
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί στην εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής «1922»: κινηματογραφική αφήγηση – αρχειακές μαρτυρίες στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.
Ιστορίες του 20ου αιώνα: Τα μαθήματα ολοκληρώνονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ
02.09.2016 13:43
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας καλεί να παρακολουθήσουμε την ολοκλήρωση του κύκλου Ανοικτών Μαθημάτων Ιστορίας στο χώρο του Ιστορικού του Αρχείου, στον Ταύρο.
Συνεχίζονται τα ανοικτά μαθήματα ιστορίας του 20ού αιώνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
21.06.2016 15:46
Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο ανοικτών μαθημάτων ιστορίας για τον γνωστό αλλά και άγνωστο 20ό αιώνα.