Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη για το Αρχαίο θέατρο Καλυδώνος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διάλεξη για το Αρχαίο θέατρο Καλυδώνος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Megaron Plus, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ που, εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, κάνει πράξη την αγάπη για τα αρχαία θέατρα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υποδέχεται δύο διακεκριμένους επιστήμονες την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 7 το βράδυ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό το Αρχαίο θέατρο Καλυδώνος που ήρθε στο φως κοντά στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου.

Θα μιλήσουν η Ολυμπία Βικάτου, Δρ. αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας (τίτλος εισήγησης: «Το θέατρο της Καλυδώνος»), ο Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτων-μηχανικός (τίτλος ομιλίας: «Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος») και ο Σπύρος Ζαρκάδας, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ευηνοχωρίου («Η Αρχαία Καλυδώνα»). Στη συζήτηση συμμετέχει επίσης ο Πάνος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης». Συντονίζει ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα.

Το αρχαίο θέατρο Καλυδώνος βρίσκεται κοντά στο Ευηνοχώρι του Δήμου Μεσολογγίου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το μνημείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στην ανατολική κλιτύ του λόφου του Λαφρίου ή Λαφριαίου, όπου βρίσκεται το ιερό της Αρτέμιδος Λαφρίας και του Απόλλωνος Λαφρίου. Η πρωιμότερη χρήση του χώρου ήταν ίσως για κάποια μυστηριώδη λατρεία. Αυτό εξηγεί και την τετράγωνη κάτοψη της ορχήστρας. Όταν αργότερα κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή θεάτρου, τότε επεκτάθηκαν οι σειρές των εδωλίων. Οι νεότερες έρευνες στο μνημείο άρχισαν το 2001 και συνεχίστηκαν μέχρι και το 2013 από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας σε συνεργασία με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.

Ολυμπία Βικάτου

«Το θέατρο της Καλυδώνος»

Στη νότια πλαγιά του ιερού της Αρτέμιδος Λαφρίας βρίσκεται το θέατρο της Καλυδώνος. Εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων το έτος 1967, από τον Ευθ. Μαστροκώστα, ο οποίος θεώρησε ότι  επρόκειτο για «κοίλο βουλευτηρίου». Από το 2011 έως και το 2015 πραγματοποιήθηκε  συστηματική ανασκαφική έρευνα στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, που οδήγησε στην αποκάλυψη ολόκληρου του μνημείου. Η ιδιαιτερότητα του θεάτρου έγκειται στο γεγονός ότι η ορχήστρα του είναι τετράπλευρης κάτοψης, και οι κατώτερες εννέα σειρές του κοίλου ακολουθούν το περίγραμμά της.

Το σκηνικό οικοδόμημα διαθέτει τρία ισόχωρα δωμάτια, εκ των οποίων το κεντρικό επικοινωνεί με το προσκήνιο μέσω θυραίου ανοίγματος. Η κιονοστοιχία του προσκηνίου αποτελείτο από δέκα ιωνικούς ημικίονες με πλευρικές υποδοχές για την ανάρτηση των σκηνικών. Οι κίονες και οι τοίχοι της σκηνής στήριζαν τον όροφο του σκηνικού οικοδομήματος. Δυτικά και ανατολικά της σκηνής αποκαλύφθηκαν τα όρια των παρόδων.

Η χωρητικότητά του θεάτρου υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τους 6.000 θεατές , και είχε περισσότερες από μία κατασκευαστικές φάσεις. Από τα έως τώρα δεδομένα έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση του μνημείου διαρκεί από τον 4ο αι. π.Χ. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Νίκος Χατζηδάκης

 

«Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος»

 

Η πρόταση αποκατάστασης αφορά στη συντήρηση και στερέωση όλων των ευπαθών δομικών στοιχείων του θεάτρου, την επούλωση των πληγών που προέκυψαν στο πρόσφατο παρελθόν και τη βελτίωση της αντίληψης της γεωμετρίας και του σχήματός του. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υφιστάμενης εισόδου, τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και την ενοποίηση του θεάτρου με τα παρακείμενα μνημεία.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής www.megaron.gr.

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη τoυ Μichel Brunet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
30.01.2017 14:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές του καιρού μας να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.
Διάλεξη της Joanna Bourke στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.01.2017 16:15
Συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, με τη συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, ο Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.
Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου
03.01.2017 12:11
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus μας προσκαλούν σε μία εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου, του Αρχαίου θεάτρου Αχαρνών, στις 17 Ιανουαρίου 2017, σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.
Διάλεξη για το Αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών από το Διάζωμα το Megaron Plus
03.03.2016 12:58
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus συνεχίζουν και φέτος τη δυναμική τους συνεργασία πραγματοποιώντας ένα νέο κύκλο διαλέξεων, που έχει στόχο να φωτίσει τρία αρχαία θέατρα, λιγότερο γνωστά, ωστόσο εξίσου σημαντικά. Μετά τη γνωριμία μας με το Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας στην Ηλεία, σειρά έχει η διάλεξη για το Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 την Πέμπτη 10 Μαρτίου.
Διάλεξη για τον Θουκυδίδη από τον Christopher Coker στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.02.2016 15:50
Το Megaron Plus συνεχίζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και παρουσιάζει τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00). Θα μιλήσει ο Christopher Coker, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του LSE.