Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

cause love is such an old-fashioned word (Δούρειος Ίππος): Έκθεση της Πάκυ Βλασσοπούλου στο Enterprise Projects

cause love is such an old-fashioned word (Δούρειος Ίππος): Έκθεση της Πάκυ Βλασσοπούλου στο Enterprise Projects

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται η έκθεση cause love is such an old-fashioned word (Δούρειος Ίππος) της Πάκυ Βλασσοπούλου στο Enterprise Projects.

 

Με έναν στοχασμό που ξεκινά από την υπόθεση του ναού Kalabsha στην Αίγυπτο, η Πάκυ Βλασσοπούλου συνθέτει σε αυτό το νέο έργο τις ιδέες του μνημείου και της μετακίνησης, του ερειπίου και του χρόνου.

 

Παρακολουθώντας τη διαδικασία που ακολουθεί η κατασκευή μέχρι να μετατραπεί σε ερείπιο, η Βλασσοπούλου παρατηρεί την σταδιακή ανάδυση της πληροφορίας του υλικού. Ενός υλικού το οποίο κατά τις δόξες της κατασκευής παραμένει στοιχείο λανθάνον. Η ‘’χρονικότητα’’ του ερειπίου το ξεγυμνώνει και ταυτόχρονα συγκρούεται με το ‘’άχρονο’’ του μνημείου δημιουργώντας έτσι μια αντιφατική αλλά κοινή έννοια. Το ερείπιο αντανακλά το παρελθόν και το παρόν του, ενώ την ίδια στιγμή το μνημείο σκιαγραφεί το άπειρο.

 

Ιστορικά η μετακίνηση του μνημείου δεν είναι ένα συχνό φαινόμενο. Παρ ‘όλα αυτά όσες φορές κάτι τέτοιο πραγματοποιήθηκε ήταν για την διαφύλαξη της ίδιας της κατασκευής (ναός Kalabsha, εκκλησία των Αγίων Σαράντα). Με την ίδια λογική στην παρούσα έκθεση η Βλασσοπούλου μετακινεί –χωρίς η ίδια να μετακινείται- έναν Δούρειο Ίππο- μνημείο, έναν Δούρειο Ίππο που έρχεται από ένα μέρος που έχει πάψει να υπάρχει αλλά και από την ίδια του την ανυπαρξία, έτσι ώστε να πάρει μορφή χρησιμοποιώντας όσα η νέα συνθήκη μπορεί να του προσφέρει. Αρθρωμένος πάνω σε ένα τραπέζι-εύρημα του χώρου, ο Δούρειος Ίππος δεν θα μπορούσε να γεννηθεί με αυτή τη μορφή πουθενά αλλού. Ένα τέτοιο μνημείο που είναι για άλλους απειλή ή καταφύγιο, πρέπει σε κάθε του μετακίνηση να φοράει τον μανδύα που θα κάνει της πύλες της κάθε Τροίας να ανοίξουν είτε για ανακωχή είτε για πόλεμο.

 

Με την εγκατάσταση cause love is such an old-fashioned word (Δούρειος Ίππος) η Πάκυ Βλασσοπούλου καλωσορίζει το παρόν, κρατώντας ό,τι είναι άχρηστο.

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστικό αφιέρωμα στον Σαίξπηρ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
08.11.2016 17:25
...“in black ink my love may still shine bright...” Με αυτόν τον θαυμάσιο σκοτεινό στίχο από τα σονέτα του William Shakespeare ως τίτλο και τα εικονοποιημένα θραύσματα της περιπέτειας της αγάπης ως αφετηρία και περιεχόμενο, ένα μικρό επετειακό εικαστικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνομιλία με το θεατρικό αφιέρωμα στα 400 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής, θα υποδέχεται τους θεατές από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ως τα τέλη Ιανουαρίου στο φουαγιέ του Θεάτρου.
The Symptom Projects 7
20.09.2016 15:23
Το The Symptom Projects συνεχίζει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Άμφισσας και στους Δελφούς το εκθεσιακό του πρόγραμμα.
2310: Δέκα επιμελητές – Δέκα projects στη Nitra Gallery
19.09.2016 15:57
Δέκα επιμελητές από την πόλη του Θερμαϊκού παρουσιάζουν δέκα καλλιτεχνικές δυνάμεις που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση 2310 που διοργανώνει η Nitra Gallery.
ATM (…songs, about love and death): έκθεση του Γιώργου Σαπουντζή στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
23.05.2016 10:24
Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Γιώργου Σαπουντζή στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί, με τίτλο «ATM (…songs, about love and death.)».
Encounters with Memory: έκθεση των UHHI Projects στο metamatic:taf
12.04.2016 09:57
Το metamatic:taf ανακοινώνει την έκθεση Encounters with Memory των UHHI Projects, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στις 20.30 και διαρκεί μέχρι και τις 19 Μαΐου.