Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
Η γυναίκα με το μυστικό - Sophie Hannah: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016 13:59
Η γυναίκα με το μυστικό - Sophie Hannah: Κριτική βιβλίου

Η Sophie Hannah είναι μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας, εξαιρετικά αγαπητή στην Αγγλία όπου και κατάγεται, αλλά και ευρέως γνωστή αφού το έργο της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα την γνωρίσαμε μέσα από την προσπάθειά της να ζωντανέψει, μετά από πάρα πολλά χρόνια, τον μύθο στον κόσμο των ιδιωτικών ερευνητών, Ηρακλή Πουαρό, συνεχίζοντας το έργο της αγαπημένης σε ολόκληρο τον κόσμο συγγραφέως αστυνομικής λογοτεχνίας, Agatha Cristie. Το εγχείρημά της παράτολμο και ιδιαιτέρως απαιτητικό, αλλά και μια απόφαση που αναπόφευκτα θα την έφερνε αντιμέτωπη με συγκρίσεις, συγκρούσεις, αλλά και πικρά σχόλια, αφού όπως ήταν αναμενόμενο, η προσπάθειά της αυτή δεν άρεσε σε όλους. Προσωπικά, δεν θα εκφράσω την άποψή μου επί του θέματος σε αυτήν την ανάρτηση -αλλά επιφυλάσσομαι-, επιλέγοντας να μιλήσω, σήμερα, για το νέο της βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, "Η γυναίκα με το μυστικό".

Η Νίκι, λοιπόν, είναι μια συνηθισμένη γυναίκα σαν όλες τις άλλες, και ζει μια καθόλα συνηθισμένη, απλή ζωή. Τίποτα δεν μοιάζει να μπορεί να ταράξει την καθημερινότητα και την ρουτίνα της, μέχρι την στιγμή τουλάχιστον, όπου κολλημένη στην κίνηση, βλέπει κάποιον που δεν θα ήθελε να δει -ή και που δεν θα έπρεπε-, και προκειμένου να τον αποφύγει, κάνει αναστροφή κι εξαφανίζεται. Όλα φαίνεται πως ετοιμάζονται να επιστρέψουν στον πρότερο ρυθμό τους, όμως η Νίκι βρίσκεται κατηγορούμενη για φόνο, όντας η μοναδική ύποπτη, εφόσον το αυτοκίνητό της εθεάθη την ώρα της δολοφονίας στο λάθος σημείο, και αποτελεί το μοναδικό σημείο σύνδεσης με το έγκλημα. Θύμα, ο Ντέιμον Μπλάντι, που όσο περίεργο κι αν ακούγεται, βρίσκεται πνιγμένος με ένα μαχαίρι, και με τον δράστη να έχει αφήσει ένα περίεργο μήνυμα στο δωμάτιό του, γραμμένο με κόκκινη μπογιά, "ΟΧΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΝΕΚΡΟΣ". Η Νίκι, θέλοντας να προστατέψει το μυστικό της, πρέπει να βρει τρόπο να αποδείξει την αθωότητά της χωρίς να ομολογήσει τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα. Θα τα καταφέρει;

Όντας φανατική αναγνώστρια αστυνομικών μυθιστορημάτων, θεωρώ υποχρέωση απέναντι σε εσάς αλλά και σε μένα την ίδια, να ξεκινήσω με το αρνητικό του βιβλίου, που για μένα δεν είναι άλλο από την προβλεψιμότητά του. Όμως, προσοχή! Η προβλεψιμότητα αυτή δεν έχει να κάνει με το ότι η συγγραφέας δεν έχει χτίσει καλά την ιστορία της, ή ότι δεν έχει πλέξει την πλοκή της έτσι όπως θα έπρεπε για να εντείνει το ενδιαφέρον. Αντίθετα, στα τεχνικά σημεία της αφήγησης, αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, αλλά όσον αφορά μη αυστηρά μυημένους στο αστυνομικό μυθιστόρημα αναγνώστες. Κάποιος που έχει διαβάσει εκατοντάδες μυθιστορήματα του είδους, είναι σχεδόν αδύνατον να μην διακρίνει τα σημεία κλειδιά στη λύση του μυστηρίου. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η Hannah ξέρει να γράφει πολύ καλές αστυνομικές περιπέτειες και να στήνει αριστοτεχνικά τη δράση τους, αλλά υστερεί στο κεφάλαιο διατήρησης του μυστηρίου και του αινίγματος που θα φέρει τη λύση λίγο πριν το τέλος. Με άλλα λόγια, είναι πολύ καλή, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ακόμα για να γίνει εξαιρετική.

Και αφού είπα τον πόνο και το παράπονό μου, ας περάσω στα πολύ θετικά του βιβλίου, με πρώτο και καλύτερο, το ψυχογράφημα της Νίκι, σε πρώτη φάση, αλλά και των τρίτων προσώπων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται σταδιακά στην ιστορία, εξυπηρετώντας ο καθένας το δικό του σκοπό. Μπορεί οι δεύτεροι να μην γίνονται πρωταγωνιστές, αλλά η παρουσία τους μόνο περιττή δεν είναι. Αντίθετα, τοποθετημένοι με στρατηγικό τρόπο μέσα στην αφήγηση , βοηθάνε ώστε η ροή της να κατευθυνθεί εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. Παράλληλα, οι πολλές υποϊστορίες που παρεμβαίνουν στη ροή της κύριας ιστορίας, αν και φαντάζουν ξένες και παράταιρες στα σημεία, στην πραγματικότητα σχετίζονται, και την κατάλληλη στιγμή αρχίζουν να συγκλίνουν, έτσι ώστε να φτάσουμε στην εξιχνίαση του μυστηρίου και στην απάντηση που θα λυτρώσει τη Νίκι από τα βάσανά της, αλλά και που θα μας αποκαλύψει την πάσα αλήθεια.

Περισσότερο από κάθε τι άλλο, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που βασίζεται κυρίως στην ψυχοσύνθεση των ηρώων του, αλλά και στην ανάλυση αυτών όσο τα γεγονότα προχωράνε και εξελίσσονται. Παράλληλα, μέσα από τη δράση, θίγονται πολλοί σύγχρονοι προβληματισμοί, τόσο κοινωνικοί, όσο και σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και το πως αυτές απαλλοτριώνονται, φθείρονται και διαφθείρονται μέσα σε μία καθημερινότητα που φαντάζει να βομβαρδίζει κάθε τι καλό από παντού. Ουσιαστικά, η Hannah επιχειρεί μια ενδοσκόπηση στην ανθρώπινη κοινωνία, μια αυστηρή ματιά στο εγώ μας που κυριεύεται από ανούσια πάθη κι επιθυμίες, επιφορτισμένο από καθήκοντα και υποχρεώσεις που ίσως να μην είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε, όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον, αλλά και από τραύματα του παρελθόντος που τα κάνουμε βιώματα και τα μεταφέρουμε στο παρόν μας, μετουσιώνοντάς τα στο μέλλον μας. Είναι, όμως, και μια ιστορία για την σημασία και το νόημα της αλήθειας που τελικά, λυτρώνει, ή αυτός ο κανόνας δεν ισχύει; Αυτό, θα το αποφασίσετε μόνοι σας;

Το βιβλίο της Sophie Hannah, Η γυναίκα με το μυστικό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.