Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Παρασημοφόρηση του Μύρωνα Μιχαηλίδη από τον Πρέσβη της Γαλλίας

Παρασημοφόρηση του Μύρωνα Μιχαηλίδη από τον Πρέσβη της Γαλλίας

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, εκπροσωπώντας την Υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, επέδωσε την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών στον κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Το Τάγμα Γραμμάτων και Τεχνών επιβραβεύει εκείνους που διακρίνονται για τις δημιουργίες τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για την συμβολή τους στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

Ο Έλληνας αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2011, είναι από τους πλέον προικισμένους μαέστρους με διεθνές ρεπερτόριο, πολύ σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο και εκτενή δισκογραφία .

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και διδάχτηκε τα γαλλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα. Παρακολούθησε πρώτα σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όμως πολύ γρήγορα αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην καλλιτεχνική του κλίση που ήταν η μουσική . Μελέτησε πιάνο με τον διάσημο σολίστα Δημήτρη Τουφεξή, στη συνέχεια ακολούθησε σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Βερολίνο και συμμετείχε και σε master classes με τον Μιλτιάδη Καρύδη και τον Sir Simon Rattle. Έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες όπως αυτές του Βερολίνου, της Ρώμης, της Πράγας, της Ιερουσαλήμ, του Βουκουρεστίου κ.α. Το 2004 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης, στην οποία προσέδωσε μεγάλη καλλιτεχνική ώθηση, ενώ η ηχογράφηση των Κονσέρτων 3 & 4 για πιάνο του Beethoven, με τον διάσημο πιανίστα Aldo Ciccolini, κυκλοφόρησε διεθνώς από την EMI Classics. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2011, διεύρυνε το ρεπερτόριο του Εθνικού μας λυρικού θεάτρου με σημαντικές παραγωγές και διεθνείς συνεργασίες, ανέπτυξε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η «Όπερα της βαλίτσας» και η «Όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», ενώ διεύθυνε σημαντικές παραγωγές όπερας. Εργάζεται ακούραστα για την ιστορική στιγμή της μετάβασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος .

Στην τελετή παρασημοφόρησής του ο Μύρων Μιχαηλίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρεπερτόριο γαλλικής όπερας που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΕΛΣ και ανακοίνωσε το ανέβασμα της όπερας Πελλέας και Μελισσάνθη του Ντεμπισύ, για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή , στις νέες εγκαταστάσεις της, στο ΚΠΙΣΝ. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον σκηνοθέτη και σκηνογράφο της όπερας και επίτιμο καλλιτεχνικό σύμβουλο της ΕΛΣ κ. Γιάννη Κόκκο, χάρη στον οποίο ισχυροποίησε τους δεσμούς του με το σύγχρονο γαλλικό λυρικό θέατρο. Τόνισε τη στενή συνεργασία που είχε ως τώρα με την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο και δήλωσε την συνέχεια αυτής της συνεργασίας, χάρη στην οποία η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ θα συμπράξει με την “La Folle Journée de Nantes” και την Πόλη της Νάντης στη δημιουργία ενός νέου φεστιβάλ κλασσικής μουσικής, την «Folle Journée της Αθήνας».

Τέλος, ο Μύρων Μιχαηλίδης ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλία για την τιμητική αυτή διάκριση που του απονέμει, καθώς ως χώρα αντιπροσωπεύει για εκείνον το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και τα πραγματικά ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Σχετικές ειδήσεις
Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ ο Γιώργος Κουμεντάκης
29.12.2016 17:17
Με σημερινή απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναλαμβάνει –από 3 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η θητεία του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη - ο διεθνούς φήμης συνθέτης και μέχρι τώρα Υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης.
Ο Olivier Descotes σε θέση Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Πολιτισμού
18.10.2016 17:06
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο κ. Olivier Descotes, ανώτερος δημόσιος λειτουργός του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας απεδέχθη την πρόταση να εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο γραφείο του Υπουργού.
40 Χρόνια Γονιδιωματική: Διάλεξη του καθηγητή Jean Weissenbach στο Megaron Plus
05.10.2016 15:15
Ο ομότιμος διευθυντής ερευνών στο CNRS, Ζαν Βεσενμπάχ (Jean Weissenbach), μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, εγκαινιάζει την Τρίτη 11 Οκτωβρίου (ώρα 19:00) τη νέα σειρά του επιτυχημένου κύκλος διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.
Το ΚΘΒΕ στο εργαστήριο του Ludovic Lagarde στη Ρεν (Reims) της Γαλλίας
01.07.2016 10:35
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, της οποίας είναι μέλος από το 1996, έδωσε το ‘παρών’ και στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Ρεν της Γαλλίας από τον γνωστό σκηνοθέτη Ludovic Lagarde.
Η Hélène Courtois για μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 15:33
Η αστροφυσικός Hélène Courtois [Ελέν Κουρτουά], καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λυόν, Senior member του Institut universitaire de France (μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας), επικεφαλής διεθνούς ερευνητικής ομάδας, εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου (ώρα 19:00) τον νέο κύκλο διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.