Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση Νέων Εικαστικών 65+ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Έκθεση Νέων Εικαστικών 65+ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Τρία χρόνια με πολλές κατασκευές, συζητήσεις και αναζητήσεις στα 2D και 3D εικαστικά εργαστήρια για άτομα άνω των 65 ετών, καταλήγουν σε μία έκθεση με έργα από τους συμμετέχοντες Νέους εικαστικούς.

Η έκθεση Νέων Εικαστικών 65+ που παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του 4ου ορόφου της Στέγης από 25 Μαΐου έως 12 Ιουνίου είναι μια δειγματοληπτική συλλογή έργων που παρήγαγε μια ομάδα ανθρώπων στη διάρκεια των 3 περασμένων ετών, στο πλαίσιο των εικαστικών εργαστηρίων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Τα άτομα της ομάδας αυτής έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι όλοι τους άνω των 65 ετών (ή, αλλιώς, άτομα της «τρίτης ηλικίας») που αγαπούν εξίσου την τέχνη!

Σε αυτά τα 3 τελευταία χρόνια, η ομάδα εργάστηκε με μια ποικιλία μέσων τόσο σε δισδιάστατη όσο και σε τρισδιάστατη μορφή, για να δημιουργήσει ένα μικρό φάκελο έργων. Αυτός ο τύπος τάξης, σχεδιασμένος για άτομα άνω των 65, είναι ο πρώτος του είδους στην Ελλάδα και στέφθηκε με επιτυχία.

Οι περισσότεροι από όσους και όσες συμμετείχαν στην τάξη είναι άνθρωποι που τους άρεσε πάντα η τέχνη, αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε αυτήν, είτε για πρακτικούς λόγους, όπως η δουλειά τους και η φροντίδα της οικογένειάς τους, είτε και για κοινωνικούς – όταν ήταν νεότεροι, τους αποθάρρυναν ή τους απαγόρευσαν να κυνηγήσουν τα καλλιτεχνικά τους όνειρα.

Τώρα που έχουν το χρόνο, την ανεξαρτησία και την ελευθερία να κάνουν αυτό που τους αρέσει, έρχονται στην τάξη γεμάτοι και γεμάτες ενέργεια, ενθουσιασμό, περιέργεια και ταλέντο!

Σε αυτά τα εργαστήρια, μάθαμε μαζί πώς να κοιτάζουμε με αναλυτικό βλέμμα την τέχνη και πώς να δουλεύουμε με μια ποικιλία καλλιτεχνικών μέσων. Τα άτομα της ομάδας μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν την τέχνη προκειμένου να επικοινωνήσουν ιδέες, αλλά και ως μορφή ψυχοθεραπείας. Κάτι άλλο που καθιστά ευχάριστη την τάξη είναι η κοινωνική πτυχή: μοιράζονται οι ιδέες και σχηματίζονται φιλίες.

«Ως εκπαιδευτικός, παίρνω πολλά πράγματα από αυτή την εμπειρία. Πέρα από τα αναμενόμενα οφέλη της διδασκαλίας, όπως είναι το να βλέπω τους μαθητές μου να καλλιεργούν το ταλέντο τους και να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, υπάρχουν επιπλέον απολαύσεις όταν δουλεύεις με μια ομάδα αυτής της ηλικίας.

Τα άτομα της ομάδας είναι διαβασμένα, καλλιεργημένα και ενεργά, και μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε στην τάξη απορροφώ μια γνώση ολόκληρης ζωής μέσα από την εμπειρία τους.

Με εμπνέουν επίσης για την εποχή που θα έχω μεγαλώσει. Ξέρω πλέον ότι μπορώ να επιλέξω να είμαι σαν τους μαθητές μου: να ανακαλύπτω διαρκώς και να παραμένω νέα σε κάθε ηλικία!»

Nadia Al Foudery, εικαστικός, υπεύθυνη των εργαστηρίων

Σχετικές ειδήσεις
Βραβείο ADI Culture Award 2016 για την έκθεση Adhocracy της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
04.07.2016 15:46
Η έκθεση Adhocracy που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την προηγούμενη σαιζόν (29 Απριλίου – 4 Ιουλίου 2015) βραβεύτηκε στην Ισπανία με το ADI Culture Award 2016. Το βραβείο αυτό, που δίνεται για πρώτη φορά, αποτελεί επιβράβευση όχι μόνο της ίδιας της έκθεσης, αλλά και της ανοιχτής αυτής διαδικασίας στο σύνολό της.
Εκθέσεις Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών του Δήμου Ηλιούπολης 2016
06.06.2016 12:28
Ο «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.) - Γρηγόρης Γρηγορίου» σας καλεί να παρευρεθείτε στην ετήσια Έκθεση των εικαστικών εργαστηρίων του.
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση»: Ομαδική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης
12.05.2016 11:47
Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση» που εγκαινιάζεται στην IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 20.00, παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων εικαστικών που "συγκατοίκησαν" στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησαν το 2015.
Υφαίνοντας το χρώμα: έκθεση της Εύης Τελκή στις Εικαστικές Αναζητήσεις
06.05.2016 15:45
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις, έναν χώρο που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζεται την Τρίτη, 17 Μαΐου 2016, ώρα 7:00μ.μ. η έκθεση της εικαστικού Εύης Τελκή, με τον τίτλο «Υφαίνοντας το χρώμα».
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».