Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Απόγειος από τις ομάδες Creo και Ρέον στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Απόγειος από τις ομάδες Creo και Ρέον στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Η ομάδα χορού Creo και η καλλιτεχνική ομάδα Ρέον παρουσιάζουν την νέα τους παραγωγή «απόγειος» στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στην Κεντρική σκηνή .

 

Η παράσταση «Απόγειος» αφορά ένα ντουέτο μέσα απ’ το οποίο οι χορευτές παρουσιάζουν τον χορό που δημιουργήθηκε μέσα από το ερευνητικό τους ταξίδι και αποκαλύπτουν το παράδοξο πάντρεμα του παραδοσιακού με το σύγχρονο στοιχείο. Ως πηγή έμπνευσης έχουν επιλεγεί χοροί από την Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. Μέσα από την μελέτη των παραδοσιακών χορών και των σύγχρονων τεχνικών, αναζητούνται κοινοί κινητικοί μηχανισμοί και τρόποι χρήσης του σώματος. Ζητούμενο είναι να αποκαλυφθεί η «εκ της γής/απόγειος» κίνηση.

 

Οι μουσικοί συμπληρώνουν την κίνηση επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, είτε να τα επαναδομήσουν, ονομάζοντας εκ νέου την κάθε ηχητική εικόνα.

 

Η παράσταση αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγει τα τελευταία 2 χρόνια η χορεύτρια και χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά και προσπαθεί να αναδείξει όλα όσα υποστηρίζει η ερευνητική διαδικασία. Μελετά τις επιρροές που θα μπορούσε να ασκήσει ο παραδοσιακός χορός στον σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα και τους τρόπους με τους οποίους το παραδοσιακό επαναπροσδιορίζεται μέσα από το σύγχρονο. Ποια στάση οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντι στην παράδοση; «Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό κάτι από το παρελθόν κι όχι απλώς να περιφέρουμε ένα πτώμα, οφείλουμε να το ξανασκεφτούμε, να αναδιαπραγματευτούμε τη σχέση μας με αυτό...» γράφει ο Ο. Τάτσης στο κείμενο του για την παράσταση «ceci n’est pas un siege» της ομάδας Creo το 2008.

 

Συντελεστές:

 

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά

Χορεύουν: Θένια Αντωνιάδου και Πωλίνα Κρεμαστά

Μουσικοί: Μανούσος Κλαπάκης και Δημήτρης Μπρέντας

Φωτισμοί: Ορέστης Τάτσης

Σύμβουλος παραδοσιακών χορών και βοηθός χορογράφου: Μενέλαος Κώτσος

Εποπτεία έρευνας: Νάνσυ Χαρμαντά

Φωτογραφίες: Άννα Ταγκάλου

Σχετικές ειδήσεις
3 mountains not to climb, από τον Σπύρο Κουβαρά και την Synthesis 748 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
26.10.2016 17:22
Ο Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα Synthesis 748 παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση σύγχρονου χορού 3 mountains not to climb.
Ο μικρός πρίγκιπας, από τη Σχολή Χορού Μάγια Δημοπούλου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.06.2016 12:26
Με διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης, η Σχολή Χορού Μάγια Δημοπούλου και οι σπουδαστές της, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζουν την παράσταση σύγχρονου χορού «Ο μικρός πρίγκιπας».
Διαδρομές, από το Χοροθέατρο Ακτίνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
06.06.2016 13:16
Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, το Χοροθέατρο Ακτίνα παρουσιάζει στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την παράσταση «Διαδρομές», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
ΠαραλοΓαί/ές: Μουσικοχορευτική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
14.04.2016 17:08
…Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί τη μουσικοχορευτική παράσταση ΠαραλοΓαί/ές, βασισμένη στα ποιητικά κείμενα των ομώνυμων δημοτικών τραγουδιών.
Το ημερολόγιο: μια μουσικοχορευτική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.03.2016 16:48
Η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού μετά απο μια τριλογία παραστάσεων που είχαν κοινό άξονα και ήταν αφιερωμένες στην Ελληνική Γαστρονομία (Τον χορό να νοστιμίσω), στο Ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι (Όχι παίζουμε...) ,στον αυτοσχεδιασμό όπως εκφράζεται μέσα απο διάφορες πτυχές της ζωής (Αυτοσχεδιά-ζω), έρχεται και φέτος στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, το Σάββατο 7, την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 Μαϊου 2016 και ώρα 21:00 με μια νέα μουσικοχορευτική πρόταση, με τίτλο «Το Ημερολόγιο».