Η Στέγη παρουσιάζει το έργο του Brett Bailey, Exhibit B, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3, από τις 24 έως τις 29 Μαΐου 2016.

Η αφυπνιστική έκθεση/περφόρμανς, που έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο και ο Peter Brook έχει χαρακτηρίσει «ασυνήθιστο επίτευγμα», μας φέρνει αντιμέτωπους με την ιστορία του ρατσισμού και τις τρέχουσες απάνθρωπες πολιτικές απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Τέμνοντας τις σφαίρες των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών, το Exhibit B του Brett Bailey που παρουσιάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην οδό Ακαδημίας 23 από 24 έως 29 Μαΐου, είναι μια «ανθρώπινη εγκατάσταση», η οποία κοιτάζει κατάματα την ιστορία του ρατσισμού που διατρέχει τις εθνογραφικές επιδείξεις, τους ανθρώπινους «ζωολογικούς κήπους» και τον επιστημονικό ρατσισμό της περιόδου ανάμεσα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και τις τρέχουσες απάνθρωπες πολιτικές απέναντι στους μετανάστες, σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Μέσα από μια σειρά εγκαταστάσεων, με ερμηνευτές που αυτοπροσδιορίζονται ως μαύροι, το Exhibit B παρουσιάζει έναν κατάλογο θηριωδιών που διαπράχθηκαν –και αποκρύφτηκαν– από τις ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις στην Αφρική, στο όνομα του «πολιτισμού», και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους αποκτηνώθηκαν προκειμένου να νομιμοποιήσουν πολιτικές λεηλασίας και υποδούλωσης. Το πρότζεκτ αποτελεί ένα φόρο τιμής στους άντρες και τις γυναίκες, των οποίων η αξιοπρέπεια ξεγυμνώθηκε σε αυτή τη διαδικασία. Οι θεατές μετακινούνται σιωπηλά από τη μία εγκατάσταση στην άλλη, παρατηρούμενοι από τους ακίνητους ερμηνευτές.

Με την εξαίρεση του Exhibit Quartet, με τους τραγουδιστές από τη Ναμίμπια που περιοδεύουν μαζί με την παραγωγή, όλοι οι άλλοι περφόρμερ προέρχονται από την Αθήνα. Ο προσανατολισμός των διαδικασιών τόσο των προβών όσο και της παράστασης έγκειται στην αυτο-συνειδητοποίηση, την ενδυνάμωση και το μετασχηματισμό των ερμηνευτών.

«Ασυνήθιστο επίτευγμα», χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης-ιερέας του σύγχρονου θεάτρου, Peter Brook, το Exhibit B, αυτή την τόσο αφυπνιστική έκθεση/περφόρμανς, η οποία έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο – από τη Νότια Αφρική μέχρι την ηπειρωτική Ευρώπη και από τη Ρωσία μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Ταγμένος εδώ και μια εικοσαετία στην αναζήτηση ενός νέου ανθρωπισμού, ο διεθνούς κύρους Νοτιοαφρικανός δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Μπρετ Μπέιλυ μάς καλεί να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις προκαταλήψεις μας και να αναλογιστούμε τη ζημιά που έγινε στο όνομα της επέκτασης, από μια Ευρώπη που πρεσβεύει έναν ανθρωπιστικό προσανατολισμό.

Ο Μπέιλυ έρχεται να μας υπενθυμίσει τόσο το σχετικά μακρινό όσο και το πολύ πρόσφατο παρελθόν, ή μάλλον το παρόν, «αυτόν τον κόσμο της άνισα κατανεμημένης εξουσίας, όπου διάφορες ηγεμονικές νόρμες προσπαθούν να μας πείσουν πως ένα έθνος, μια φυλή, ένα γένος, μια σεξουαλική προτίμηση, μια θρησκεία, μια ιδεολογία ή ένα πολιτισμικό πλαίσιο είναι ανώτερα από όλα τα άλλα», όπως σημείωνε ο ίδιος όταν κλήθηκε το 2014 από την UNESCO να γράψει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Συντελεστές:

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Brett Bailey
Διεύθυνση Παραγωγής: Barbara Mathers
Τεχνική Διεύθυνση: Colin Legras
Διαχείριση Ομάδας & Διεύθυνση Σκηνής: Helena Erasmus
Ενορχήστρωση χορωδιακών τραγουδιών: Marcellinus Swartbooi
Παραγωγή: Quaternaire και Arts Projects Australia
Εκτέλεση παραγωγής και Εύρεση Χώρου: Δημήτρης Χαλκιαδάκης
Υπεύθυνη συντονισμού περφόρμερς: Γιαλένα Κλειδαρά
Μετάφραση κειμένων στην εγκατάσταση: Βασίλης Δουβίτσας
Casting: Athens Casting
Ευχαριστούμε την Asante για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία.

Χορωδία από το Βέντχουκ της Ναμίμπια: Avril Nuuyoma, Chris Nekongo, Melvin Dupont, Michael Beukes

Ερμηνευτές: Kenny Moses Adetu, Jessica Anosike, Marion Aurora, Robert Ouko Babu, Azcuy Lazaro Anardo Depestre, Nayla Gkougkni, Esther Fudia Kamara, Joseph Waithaka Karanja, Kassim Ligopora, Steven Mouagke, Yuri Nassar, Jenifer Ngwere, Irini Ontoul, Ioanna Okundinge, Nikos Thomas

Ευχαριστούμε τους Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Μαΐου
Masterclass από τον Brett Bailey (11:00-14:00 | Στέγη)

Διαβάστε περισσότερα:

Οι περφόρμερ του Exhibit Β είναι πάντοτε κάτοικοι της εκάστοτε πόλης όπου παρουσιάζεται. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 150 περφόρμερ έχουν λάβει μέρος. Στην Αθήνα, ο Μπρετ Μπέιλυ, σε συνεργασία με τις μεταναστευτικές κοινότητες και με την καθοδήγηση και την αμέριστη συμπαράσταση της οργάνωσης μεταναστών Asante, κάνει ανοιχτές ακροάσεις, καλώντας τους υποψηφίους να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ.

Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι αποτελούν πηγή έμπνευσης για το έργο του Μπέιλυ. Το Orfeus είναι μια τελετουργική περφόρμανς, όπου το κοινό ακολουθεί τον Ορφέα σε έναν αφρικανικό Άδη γεμάτο σκλαβοπάζαρα παιδιών, trafficking γυναικών και βασανισμένους άνδρες σε σιδερόφρακτα κελιά. Στη medEia, ο Μπέιλυ παρουσιάζει τους Αργοναύτες σαν μια ορδή Δυτικών ενόπλων που εφορμά σε αφρικανικά χωριά, αναζητώντας λεία, σεξ και περιπέτεια. Η Μήδεια είναι η ιέρεια ενός τέτοιου χωριού, η οποία και ακολουθεί τον αρχηγό τους, Ιάσονα, στην πατρίδα του, όπου πέφτει θύμα ρατσιστικής ξενοφοβίας.

Μια από τις πρόσφατες παραγωγές του Μπέιλυ, που περιοδεύει διεθνώς, είναι η σκηνοθεσία της όπερας του Βέρντι, Μάκμπεθ (macbEth). Ο Μπέιλυ μετέφερε την υπόθεση, η οποία αντλείται από την ομώνυμη σαιξπηρική τραγωδία, στα φονικά πεδία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), όπου ένας εικοσαετής πόλεμος, καθοδηγούμενος από απληστία για τις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, έχει συντελέσει στο θάνατο και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Μπρετ Μπέιλυ (γενν. 1967, Νότια Αφρική) είναι ένας διεθνώς διακεκριμένος δραματουργός, σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας, δημιουργός site-specific περφόρμανς, σκηνογράφος και εικαστικός. Εδώ και 19 χρόνια, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυβραβευμένου οργανισμού Third World Bunfight, με έδρα το Κέιπ Τάουν. Αποστολή του είναι η παραγωγή παραστάσεων θεάτρου και όπερας, εικαστικών εγκαταστάσεων, μουσικών θεαμάτων και site-specific περφόρμανς που λειτουργούν σαν ένας μεγεθυντικός φακός πάνω από τον κόσμο μας, εστιάζοντας ως επί το πλείστον στη μετα-αποικιοκρατική Αφρική, τόσο στις ιστορικές όσο και στις τρέχουσες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Αφρικής.

Ο Μπέιλυ υπήρξε πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας της Πράγας, το 2011, και μέλος της κριτικής επιτροπής για το διαγωνισμό Music Theater Now του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το Μάρτιο του 2013. Το 2009 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης στη Σύνοδο Κορυφής για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο Γιοχάνεσμπουργκ. Από το 2006 έως το 2009 σκηνοθετούσε τις εναρκτήριες παραστάσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Χαράρε της Ζιμπάμπουε. Από το 2008 έως το 2011 διετέλεσε διευθυντής του Φεστιβάλ Τεχνών Infecting the City στο Κέιπ Τάουν. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλη την Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Αφρική, αποσπώντας πλήθος βραβείων, μεταξύ αυτών και το Χρυσό Μετάλλιο Σκηνογραφίας στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας της Πράγας το 2007. (Πηγή: Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου).

Γλώσσες εγκατάστασης: ελληνικά, αγγλικά

Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Fast Forward Festival 3 μπορείτε να δείτε εδώ.