Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο κτήριο ΜΕΝΤΗΣ την έκθεση της Χρυσάνθης Κουμιανάκη με τίτλο Χροαχίμ.

Τι συμβαίνει μέσα σε μια παλιά φάμπρικα; Πως συντονίζονται οι αισθήσεις στο σύμπαν των μηχανών; H Χρυσάνθη Κουμιανάκη εισέρχεται στην οικοτεχνία νήματος MENTH και ένα παιχνίδι ξεκινά.

Κίνηση, εικόνα και ήχο οι μηχανές. Χορός, σχέδιο και μουσική το σώμα. Σήματα εκπέμπονται από παντού.Οι αισθήσεις συντονίζονται και αποσυντονίζονται, νέοι κώδικες παράγονται διαρκώς.

H καλλιτέχνης εισδύει σε ένα βιοτεχνικό μικρόκοσμο πυκνό από ήχους, χρώματα και υφές. Παρατηρεί το μηχανικό τοπίο – το κοιτάει, το ακούει, το καταγράφει και βήμα βήμα το επανεγγράφει σε νέους δικούς της κώδικες. Η γλώσσα των μηχανών γίνεται δική της γλώσσα και γλώσσα των σωμάτων που μετέχουν στις αλλεπάλληλες μετατροπές από κώδικα σε κώδικα. Το παιχνίδι αυτό απομονώνει, αφουγκράζεται και εν τέλη ερμηνεύει το περιβάλλον του Μέντη εντελώς ιδιαίτερα, όσο ιδιαίτερο είναι αυτό και η ιστορία του στο χθες και στο σήμερα.

Μια νηματουργία που ξεκίνησε από το Ναύπλιο για λογαριασμό του Όθωνα και μετακόμισε μαζί του στην Αθήνα, ιδρύοντας παράλληλα σηροτροφείο για την παραγωγή μεταξιού. Ένας οίκος ειδών passementarie (γαλόνια, τρέσες, σιρίτια, φούντες κ.α.) που στόλισε για παραπάνω από ενάμιση αιώνα τις δημιουργίες μεγάλων οίκων μόδας, ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, θεατρικά και στρατιωτικά κοστούμια. Ο Μέντης σήμερα συνεχίζει, περικλείοντας σε ένα μικρό κτίριο τη μεγάλη ιστορία του. Η περίπτωση αυτή περικλείει ακόμα την πορεία της ελληνικής βιοτεχνίας – την ένδοξη ανάπτυξη και τη βίαιη ματαίωσή της.

Το νέο έργο «Χροαχίμ» της Χρυσάνθης Κουμιανάκη προέκυψε μετά από πρόσκληση της locus athens. Η καλλιτέχνης επέλεξε την περίπτωση Μέντη και αναπτύσσει ένα ολόκληρο νέο σώμα δουλειάς που προκύπτει σε αποκλειστική σχέση και συνάφεια με τον τόπο αυτό. Τα έργα που παρουσιάζει μέσα σε ένα ζωντανό μουσείο,το οποίο εξακολουθεί να παράγει σε μικροκλίμακα, συνδέονται ως τα σημεία της δικής της νοητικής διαδικασίας μέσα από την οποία προκύπτει μια νέα και πολλές γλώσσες μαζί.