Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Χροαχίμ: το έργο της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Χροαχίμ: το έργο της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο κτήριο ΜΕΝΤΗΣ την έκθεση της Χρυσάνθης Κουμιανάκη με τίτλο Χροαχίμ.

Τι συμβαίνει μέσα σε μια παλιά φάμπρικα; Πως συντονίζονται οι αισθήσεις στο σύμπαν των μηχανών; H Χρυσάνθη Κουμιανάκη εισέρχεται στην οικοτεχνία νήματος MENTH και ένα παιχνίδι ξεκινά.

Κίνηση, εικόνα και ήχο οι μηχανές. Χορός, σχέδιο και μουσική το σώμα . Σήματα εκπέμπονται από παντού.Οι αισθήσεις συντονίζονται και αποσυντονίζονται, νέοι κώδικες παράγονται διαρκώς.

H καλλιτέχνης εισδύει σε ένα βιοτεχνικό μικρόκοσμο πυκνό από ήχους, χρώματα και υφές. Παρατηρεί το μηχανικό τοπίο - το κοιτάει, το ακούει, το καταγράφει και βήμα βήμα το επανεγγράφει σε νέους δικούς της κώδικες. Η γλώσσα των μηχανών γίνεται δική της γλώσσα και γλώσσα των σωμάτων που μετέχουν στις αλλεπάλληλες μετατροπές από κώδικα σε κώδικα. Το παιχνίδι αυτό απομονώνει, αφουγκράζεται και εν τέλη ερμηνεύει το περιβάλλον του Μέντη εντελώς ιδιαίτερα, όσο ιδιαίτερο είναι αυτό και η ιστορία του στο χθες και στο σήμερα.

Μια νηματουργία που ξεκίνησε από το Ναύπλιο για λογαριασμό του Όθωνα και μετακόμισε μαζί του στην Αθήνα, ιδρύοντας παράλληλα σηροτροφείο για την παραγωγή μεταξιού. Ένας οίκος ειδών passementarie (γαλόνια, τρέσες, σιρίτια, φούντες κ.α.) που στόλισε για παραπάνω από ενάμιση αιώνα τις δημιουργίες μεγάλων οίκων μόδας, ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, θεατρικά και στρατιωτικά κοστούμια. Ο Μέντης σήμερα συνεχίζει, περικλείοντας σε ένα μικρό κτίριο τη μεγάλη ιστορία του. Η περίπτωση αυτή περικλείει ακόμα την πορεία της ελληνικής βιοτεχνίας - την ένδοξη ανάπτυξη και τη βίαιη ματαίωσή της.

Το νέο έργο «Χροαχίμ» της Χρυσάνθης Κουμιανάκη προέκυψε μετά από πρόσκληση της locus athens. Η καλλιτέχνης επέλεξε την περίπτωση Μέντη και αναπτύσσει ένα ολόκληρο νέο σώμα δουλειάς που προκύπτει σε αποκλειστική σχέση και συνάφεια με τον τόπο αυτό. Τα έργα που παρουσιάζει μέσα σε ένα ζωντανό μουσείο ,το οποίο εξακολουθεί να παράγει σε μικροκλίμακα, συνδέονται ως τα σημεία της δικής της νοητικής διαδικασίας μέσα από την οποία προκύπτει μια νέα και πολλές γλώσσες μαζί.

Σχετικές ειδήσεις
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Ένας φανταστικός κόσμος 1958 - 2013: έκθεση με έργα του Χρίστου Πετρίδη στο Μουσείο Μπενάκη
14.09.2016 16:24
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση Χρίστος Πετρίδης. Ένας φανταστικός κόσμος 1958 - 2013.
Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
13.05.2016 10:35
Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το αλληλεγγύη-SolidarityNow εγκαινιάζει τη Δευτέρα 16 Μαΐου στις 20:00 στο Κτήριο της οδού Πειραιώς 138 την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί».
Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier: οι φωτογραφίες του Lucien Hervé στο Μουσείο Μπενάκη
04.05.2016 11:38
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στις 9 Μαΐου 2016 την έκθεση Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier, με φωτογραφίες του Lucien Hervé.
Αστικό σήμα: τα έργα του διαγωνισμού σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
19.01.2016 11:34
Το "Αστικό Σήμα", είναι η έκθεση των συμμετοχών στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό φοιτητικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό κατασκευής από ξύλο, που εγκαινιάζει το Μουσείο Μπενάκη στις 20 Ιανουαρίου 2016.