Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Χροαχίμ: το έργο της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Χροαχίμ: το έργο της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο κτήριο ΜΕΝΤΗΣ την έκθεση της Χρυσάνθης Κουμιανάκη με τίτλο Χροαχίμ.

Τι συμβαίνει μέσα σε μια παλιά φάμπρικα; Πως συντονίζονται οι αισθήσεις στο σύμπαν των μηχανών; H Χρυσάνθη Κουμιανάκη εισέρχεται στην οικοτεχνία νήματος MENTH και ένα παιχνίδι ξεκινά.

Κίνηση, εικόνα και ήχο οι μηχανές. Χορός, σχέδιο και μουσική το σώμα . Σήματα εκπέμπονται από παντού.Οι αισθήσεις συντονίζονται και αποσυντονίζονται, νέοι κώδικες παράγονται διαρκώς.

H καλλιτέχνης εισδύει σε ένα βιοτεχνικό μικρόκοσμο πυκνό από ήχους, χρώματα και υφές. Παρατηρεί το μηχανικό τοπίο - το κοιτάει, το ακούει, το καταγράφει και βήμα βήμα το επανεγγράφει σε νέους δικούς της κώδικες. Η γλώσσα των μηχανών γίνεται δική της γλώσσα και γλώσσα των σωμάτων που μετέχουν στις αλλεπάλληλες μετατροπές από κώδικα σε κώδικα. Το παιχνίδι αυτό απομονώνει, αφουγκράζεται και εν τέλη ερμηνεύει το περιβάλλον του Μέντη εντελώς ιδιαίτερα, όσο ιδιαίτερο είναι αυτό και η ιστορία του στο χθες και στο σήμερα.

Μια νηματουργία που ξεκίνησε από το Ναύπλιο για λογαριασμό του Όθωνα και μετακόμισε μαζί του στην Αθήνα, ιδρύοντας παράλληλα σηροτροφείο για την παραγωγή μεταξιού. Ένας οίκος ειδών passementarie (γαλόνια, τρέσες, σιρίτια, φούντες κ.α.) που στόλισε για παραπάνω από ενάμιση αιώνα τις δημιουργίες μεγάλων οίκων μόδας, ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, θεατρικά και στρατιωτικά κοστούμια. Ο Μέντης σήμερα συνεχίζει, περικλείοντας σε ένα μικρό κτίριο τη μεγάλη ιστορία του. Η περίπτωση αυτή περικλείει ακόμα την πορεία της ελληνικής βιοτεχνίας - την ένδοξη ανάπτυξη και τη βίαιη ματαίωσή της.

Το νέο έργο «Χροαχίμ» της Χρυσάνθης Κουμιανάκη προέκυψε μετά από πρόσκληση της locus athens. Η καλλιτέχνης επέλεξε την περίπτωση Μέντη και αναπτύσσει ένα ολόκληρο νέο σώμα δουλειάς που προκύπτει σε αποκλειστική σχέση και συνάφεια με τον τόπο αυτό. Τα έργα που παρουσιάζει μέσα σε ένα ζωντανό μουσείο ,το οποίο εξακολουθεί να παράγει σε μικροκλίμακα, συνδέονται ως τα σημεία της δικής της νοητικής διαδικασίας μέσα από την οποία προκύπτει μια νέα και πολλές γλώσσες μαζί.

Σχετικές ειδήσεις
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
«ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ. Γιάννα Ανδρεάδη», έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
06.12.2016 10:20
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στους χώρους του Κτηρίου της οδού Πειραιώς, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, την έκθεση «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ. Γιάννα Ανδρεάδη». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2017.
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
«μεταΘεοί»: έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
02.11.2016 13:35
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «μεταΘεοί» στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ινδία.
Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
13.05.2016 10:35
Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το αλληλεγγύη-SolidarityNow εγκαινιάζει τη Δευτέρα 16 Μαΐου στις 20:00 στο Κτήριο της οδού Πειραιώς 138 την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί».