Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μεταναααάστες - Ματέϊ Βιζνιέκ

Μεταναααάστες - Ματέϊ Βιζνιέκ

Το τελευταίο θεατρικό έργο του Ματέϊ Βιζνιέκ με θέμα το προσφυγικό, Μεταναααάστες ή Είμαστε πάρα πολλοί πάνω σ’ αυτήν την πουτάνα τη βάρκα, εκδόθηκε στην Ελλάδα πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, από τις εκδόσεις Ύψιλον/βιβλία.

 

Στο σπονδυλωτό αυτό έργο, προτείνονται από το συγγραφέα μικρές σκηνές και δραματικές καταστάσεις, εμπνευσμένες από πραγματικά γεγονότα, στο πλαίσιο των οποίων προσπαθεί να θέσει το μεγάλο ηθικό δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη σε σχέση με τους πρόσφυγες. Δίνοντας με σχεδόν ειδησεογραφική ακρίβεια τη βαρβαρότητα των καταστάσεων και την υποβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης, ο συγγραφέας ψάχνει τη δική του ερμηνεία για το προσφυγικό.

Ο ίδιος ο Βιζνιέκ αναφέρει: «Ως δημοσιογράφος στο Radio France Internationale, απλούστατα “πνίγομαι” μέσα στις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ που αφορούν τους πρόσφυγες. Πρόθεσή μου είναι να χρησιμοποιήσω αυτό το υλικό για να προσπαθήσω να καταλάβω τα βαθύτερα αίτια μιας μεγάλης ανθρώπινης, πολιτισμικής και γεωπολιτικής αλλαγής. Στο ερώτημα αν το θέατρο μπορεί να γίνει χώρος συζήτησης πάνω σ’ αυτά τα θέματα, η απάντησή μου είναι ναι. Το θέατρο δεν υιοθετεί τη γλώσσα της πολιτικής, ούτε της κοινωνιολογίας, ούτε της παιδαγωγικής για να προχωρήσει στη δουλειά του, που είναι η κατανόηση.» 

 

Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη

Σχετικές ειδήσεις
Πού είμαστε και πού πάμε; - Στάθης Ν. Καλύβας
09.02.2017 11:08
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Στάθη Ν. Καλύβα, Πού είμαστε και πού πάμε; Διατρέχοντας την κρίση (2009-2016) και ατενίζοντας το μέλλον.
Η Νυχτερίδα: Ειδική επετειακή έκδοση με την υπογραφή Jo Nesbo
30.11.2016 11:31
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί η ειδική επετειακή έκδοση της "Νυχτερίδας" του Jo Nesbo, του πρώτου βιβλίου της σειράς με ήρωα το Χάρι Χόλε, που εκδόθηκε πριν 20 χρόνια.
Το τίμημα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε για τον έρωτα - Ετέλ Αντνάν
24.06.2016 12:21
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο, Το τίμημα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε για τον έρωτα της Ετέλ Αντνάν σε μετάφραση του Σπύρου Γιανναρά.
Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν - Κώστας Δρουγαλάς
27.05.2016 12:08
Από τις εκδόσεις Πικραμένος κυκλοφορεί το βιβλίο Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν του Κώστα Δρουγαλά.
Παρουσίαση του 1ου τεύχους του νέου περιοδικού «Τόπος Θεάτρου»
26.05.2016 14:43
Αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για επιστροφή, ωστόσο είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε πως ένα καινούργιο θεατρικό περιοδικό μπαίνει από σήμερα στο γύρο.